12. října 2015 • 15:23

Platinimu zákaz zůstane. Na miliony od Blattera neměl smlouvu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předseda evropské fotbalové unie UEFA Michel Platini neuspěl podle serveru BBC u etické komise FIFA s odvoláním proti tříměsíčnímu zákazu výkonu funkce. Na stejně dlouho byl suspendován i šéf FIFA Sepp Blatter, který se proti němu rovněž odvolal.



Platini se hájil tím, že nedostal šanci, aby se proti suspendaci mohl bránit. Jeho odvolání ale bylo zamítnuto s vysvětlením, že ke všem obviněním se vyjádřil, už když pět hodin vypovídal kvůli vyšetřování Blattera v rámci rozsáhlého korupčního skandálu ve vedení světového fotbalu.

Tématem výslechu byla především podezřelá platba dvou milionů švýcarských franků z účtů FIFA, kterou Platini dostal v roce 2011. Podle předsedy UEFA šlo o odměnu za působení ve funkci Blatterova poradce v letech 1999 až 2002. Jak informoval deník Guardian, neměl Platini údajně k této platbě uzavřenou žádnou písemnou dohodu, s Blatterem se na ní dohodli pouze ústně. Oběma mužům byla pozastavena funkce minulý týden.

Etická komise FIFA dnes také na 90 dní suspendovala šéfa thajského fotbalu Worawiho Makudiho. Další detaily nebyly zveřejněny, ale funkcionář byl v červenci potrestán vězením na rok a čtyři měsíce za podvody při volbách thajského svazu v roce 2013. Navíc je vyšetřován ve spojitosti s korupcí při hlasování o pořadatelích mistrovství světa v letech 2018 a 2022.

Najde se někdo čistý?

Už dříve byl suspendován generální sekretář FIFA Jérome Valcke, který je podezřelý z prodeje vstupenek na šampionáty na černém trhu. Bývalý místopředseda FIFA Čong Mong-jun, který se chtěl stejně jako Platini ucházet v únorových volbách o předsednickou funkci po Blatterovi, byl pro změnu na šest let vyloučen ze všech fotbalových aktivit za porušení etického kodexu při podpoře korejské kandidatury na pořádání šampionátu v roce 2022.

Blattera, jenž stojí v čele FIFA od roku 1998, ve funkci dočasně nahradí šéf Africké fotbalové konfederace Issa Hayatou z Kamerunu jako nejdéle sloužící místopředseda světové federace. Šéf FIFA je vyšetřován švýcarskými úřady kvůli podezření ze zpronevěry a zneužití pravomoci.

Devětasedmdesátiletý švýcarský funkcionář čelí obvinění, že v roce 2005 prodal tehdejšímu místopředsedovi FIFA Jacku Warnerovi vysílací práva pro středoamerickou oblast na mistrovství světa hluboko pod cenou.

V květnu byl sice Blatter navzdory korupčnímu skandálu, který vypukl těsně před kongresem FIFA, znovu zvolen předsedou, ale po čtyřech dnech dal funkci k dispozici. Jeho nástupce se bude volit 26. února, zatímco uzávěrka přihlášek je 26. října. Platinimu tak hrozí, že kvůli suspendaci nebude moci včas podat kandidaturu.

Protože o zvolení do čela FIFA se kvůli trestu nemůže ucházet ani Čong Mong-jun, je zatím jediným zbývajícím kandidátem jordánský princ Alí bin Husajn, který s Blatterem na jaře prohrál.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud