Stanislav Hrabě
9. října 2015 • 14:53

Ve FIFA se hledá funkcionář s čistým štítem. Jak se zdá, marně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předseda FIFA Joseph Blatter a předseda UEFA Michel Platini byli etickou komisí suspendování na 90 dnů, kdy nesmějí vykovávat žádnou činnost spojenou s fotbalem. Verdikt nemá odkladný účinek. Tvrdé, ovšem správné rozhodnutí, přímo s morálním odkazem. Kdo nemá čistý štít, neměl by řídit nejvýznamnější sport na zeměkouli.



Podle reglementu je nahradí místopředsedové. Ve světové organizaci Kamerunčan Issa Hayatou, v evropské španělský funkcionář Maria Villar Llona Ángel. Záruka neposkvrněnosti? V žádném případě.

Hayatou čelil podezření, že kšeftoval s vysílacími právy a přijal úplatek při volbě Kataru za dějiště MS 2022. Ani Villar nemá křišťálovou minulost. Objevilo se, že ne zrovna legálními prostředky tlačil společnou kandidaturu Španělska a Portugalska na pořádání MS 2018, přičemž etická komise se k jeho případu dosud nevyjádřila.

Nevadí, přicházejí noví. Do voleb na post předsedy FIFA se přihlásil jihokorejský kandidát Čong Mong-jun s kampaní, že Blatter je darebák a Platini jeho člověk. Ve stejnou dobu jako kritizované ho etická komise potrestala šestiletým zákazem činnosti a pokutou 100 tisíc švýcarských franků. Do voleb nesmí. Stejně jako jiný uchazeč generální sekretář FIFA Jerome Valcke, jenž prodával podloudně lístky na loňský světový šampionát v Brazílii.

Hledá se čistý funkcionář. Marně. Nejsou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud