14. listopadu 2015 • 08:07

Strach po útocích? Diváci na fotbale v Paříži odpověděli hymnou

Autor: pta, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nás nezastrašíte! Takový vzkaz poslali teroristům fanoušci, kteří opouštěli stadion po pátečním utkání Francie – Německo, v jehož průběhu došlo v Paříži k rozsáhlým teroristickým útokům se stovkami obětí. Nejdříve sešli z bezpečnostních důvodů z tribun na hřiště. Když pak odcházeli pryč, spontánně začali zpívat francouzskou hymnu.



Když se ozvaly exploze, diváci sebou škubli, ale nechápali ještě závažnost toho, co se děje. Prezidenta odvezla ochranka, nad stadionem kroužil vrtulník. Zápas pokračoval, i když okolí stadionu bylo uzavřeno. Po zápase byli vystrašení diváci na ploše, sledovali své telefony a snažili se vyhnout panice, informoval deník Le Figaro.

"Asi 25 minut po začátku jsme slyšeli exploze. Normálně se pokračovalo. Myslel jsem, že to je vtip," řekl 37letý Ludovic Klein z Limoges, který byl na zápase s desetiletým synem. "Evakuace proběhla v klidu," dodal.

Záznam z mobilního telefonu, jak francoužští fanoušci zpívají hymnu během tunelem odchodu ze Stade de France, vzbudil velkou pozornost. Právě tento stadion bude hostit 10. července finále mistrovství Evropy, kam se probojovali i čeští fotbalisté.

VIDEO | Podívejte se, jak fanoušci zpívali hymnu při odchodu ze stadionu

„Jsme všichni v šoku. Zápas a góly jsou v takových dnech v pozadí. Na lavičce jsme byli všichni trochu vystrašení,“ řekl trenér německé reprezentace Joachim Löw, jehož tým už před zápasem musel opustit hotel kvůli hrozbě bombou. Obě mužstva zůstaly uvnitř stadionu ještě do půl třetí v noci.

Vlna reakcí na teror v Paříži zasáhla také velmi silně fotbalový svět. Vzkazy podpory poslala na Twitteru řada velkých hvězd, úterní přátelský zápas s Anglie s Francií ve Wembley bude nejspíš odvolán.

Paříž se v pátek večer stala terčem bezprecedentního teroristického útoku: při sérii násilných incidentů, při nichž zněla střelba i výbuchy bomb přišlo o život přinejmenším 126 lidí. Asi 80 z nich zahynulo v koncertní síni Bataclan. Počet zraněných je přinejmenším 125.

Fanoušci po sérii výbuchů v okolí stadionu obsadili hřiště
Fanoušci po sérii výbuchů v okolí stadionu obsadili hřiště

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud