13. ledna 2016 • 15:20

Dobrá zpráva pro český fotbal. Otevřou se další tři akademie

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová asociace ČR dnes podepsala memorandum o spolupráci s dalšími třemi regiony, kde vzniknou fotbalové akademie pro talentované hráče ve věku do 14 a 15 let. Od září začnou fungovat v Olomouci, Pardubicích a Karviné.



V provozu již jsou akademie v Plzni a Jihlavě, podepsáno je memorandum také s Jihočeským krajem a k dohodě směřují jednání s Teplicemi. Celkem by ještě letos mohlo ve spolupráci FAČR, krajů, městských samospráv a fotbalových klubů fungovat sedm akademií.

"Jsme velmi rádi, že se akademie pro talentované hráče začínají stávat pevnou součástí našeho fotbalu. Musím říci, že to jde rychleji, než jsem si myslel. Naše hranice je kolem deseti regionálních akademií a k tomuto číslu už se pomalu blížíme," prohlásil předseda FAČR Miroslav Pelta na dnešní tiskové konferenci.

"Péče o mládež je jednou z priorit asociace, která bude i nadále vytvářet maximální možné podmínky pro vývoj těch nejtalentovanějších hráčů. Chceme vychovat nové Nedvědy, Čechy a Rosické," dodal předseda FAČR.

Vzniknou další tři akademie - v Olomouci, Pardubicích a Karviné
Video se připravuje ...

Překvapením je, že v Moravskoslezském kraji se akademie otevírá v Karviné a nikoli v Ostravě, která patří mezi tradiční ligová města. "Dřív bych si neuměl představit, že akademie nebude v Ostravě. Ale v Karviné v posledních letech hodně investovali do fotbalové infrastruktury a po zralé úvazu všech se rozhodlo ve prospěch Karviné," řekl Pelta.

"Jsme rádi, že budeme mít akademii. Máme teď velmi dobré zázemí i personální obsazení. Věřím, že úspěchy budou jasné a hmatatelné. Fotbal ve městě podporujeme maximálně, nyní už je na hráčích, aby vybojovali i ligu. Věřím, že se tak brzy stane," prohlásil primátor Karviné Tomáš Hanzel.

Zájem o postup do ligy v souvislosti se vznikem akademie deklaroval také pardubický primátor Martin Charvát s tím, že město hodlá pomoci s vybudováním stadionu vhodného pro nejvyšší soutěž.

Akademie si kladou za cíl sjednocení výchovy hráčů v dané lokalitě pod dohledem špičkových odborníků. Pro hráče jsou připraveny společné tréninky a vzdělávání od pondělí do pátku, a to včetně stravování, pitného režimu a v případě potřeby i ubytování. Na víkend se hráči vrací do svých klubů, kde absolvují soutěžní zápasy.

FAČR se na provozu jednotlivých akademií podílí zhruba pěti miliony korun prostřednictvím programu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, město dává kolem dvou milionů a kraj jeden a půl milionu.

Do budoucna se počítá s akademiemi také v Liberci a ve Středočeském kraji.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud