29. listopadu 2016 • 07:22

Katastrofa v Kolumbii! Spadlo letadlo s brazilským fotbalovým týmem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO 22:50 - V Kolumbii se v pondělí večer zřítilo letadlo, na jehož palubě cestovali i fotbalisté brazilského klubu Chapecoense či novináři, kteří mířili na dosud největší zápas v klubové historii - finále Jihoamerického poháru. Vyšetřovatelé v úterý oznámili, že na palubě bylo celkem 77 lidí, z nichž 71 zahynulo. Tragédii přežilo šest lidí včetně tří hráčů. Příčina nehody zatím známa není, pilot ale ohlásil technické potíže.



Brazilský fotbalový klub Chapecoense cestoval do kolumbijského Medellínu na středeční pohárové finále s týmem Atlético Nacional. Jihoamerická fotbalová konfederace CONMEBOL v reakci na neštěstí až do odvolání přerušila všechny soutěže, brazilský svaz zvažuje, jak naložit s tamní ligou, která má na programu poslední kolo. Brazilský prezident Michel Temer nad nehodou projevil hluboký zármutek a v zemi vyhlásil třídenní státní smutek.

Z celkem sedmi lidí, které se podle posledních zpráv podařilo z trosek vyprostit živé, byl jako první přeživší potvrzen sedmadvacetiletý obránce Alan Ruschel, který má četné zlomeniny včetně pánve a zranění páteře. O život bojují také brankář Jackson Follmann, jehož zranění lékaři zatím neupřesnili, a obránce Neto, který je v nemocnici se zraněním hlavy a hrudníku a jehož stav je stabilní.

Novinář Rafael Valmorbida, jeden z 21 zástupců médií na palubě, je podle posledních zpráv po operaci zranění hrudníku. Dalšími dvěma zachráněnými jsou bolivijská stevardka a další člen posádky, jejich stav je podle lékařů rovněž stabilizován. Druhý brankář Danilo, jenž byl sedmým přeživším, zraněním po převozu do nemocnice podlehl.

Nehoda se stala v pondělí kolem 22:00 místního času (dnes kolem 04:00 SEČ) asi 50 kilometrů jižně od Medellína, který byl cílem letu. Sedmnáct let starý čtyřmotorový hornoplošník střední velikosti British Aerospace 146 ve verzi Avro RJ85, který provozovala bolivijská společnost LaMia, měl na palubě 72 pasažérů a devět členů posádky.

Pilot krátce před zřícením letištní věži hlásil zatím neupřesněné potíže s elektřinou. Podle informací listu Daily Mirror pilot před pádem vypouštěl palivo, aby předešel explozi po nárazu, čímž zvýšil naději pro přežití. Záchranáři pak skutečně hovořili o tom, že trosky stroje se nevznítily. Z dostupných fotografií je patrné, že letadlo se po dopadu rozlomilo na několik částí.

S objasňováním nehody Kolumbijcům pomohou Britové, kteří letadlo vyrobili. Do Kolumbie proto posílají tříčlenný tým, na místě nehody je očekáván ve středu.

Místo, kde došlo k letecké tragedii
Místo, kde došlo k letecké tragedii

Fotbalisté původně chtěli letět se společností LaMia přímo z Brazílie, ale brazilský úřad kvůli právním překážkám tento charterový let zamítl. Klub proto letěl komerční linkou do Bolívie, kde na let LaMia nastoupil.

Klub Chapecoense z jihobrazilského města Chapecó, který je od roku 2015 účastníkem nejvyšší brazilské fotbalové ligy, měl ve středu hrát v Medellínu finále Jihoamerického poháru proti kolumbijskému týmu Atlético Nacional. Tým Chapecoense byl v brazilské lize před posledním kolem na devátém místě a usiloval o nejlepší výsledek mezi elitou. S výjimkou jednoho Argentince byli v kádru Brazilci; kapitán Cléber Santana v minulosti hrával za Atlético Madrid.

"Nebyla to pouze parta lidí, která se respektovala z profesionálního hlediska, byla to rodina a přátelé na celý život. Panovala tu skvělá atmosféra, i po porážkách se všichni smáli," řekl v emotivním televizním vystoupení prezident klubu Plínio David de Nes Filho. "Když jsme se včera ráno loučili, říkali mi, že si letí splnit náš společný sen. Dnes nad ránem tento sen skončil," doplnil Filho, který měl původně cestovat s týmem, ale zdržely ho pracovní povinnosti.

Na přehled leteckých tragédií se sportovci se podívejte ZDE »

ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ MŮŽETE SLEDOVAT ZDE>>>

Obrovská katastrofa zasáhla celý sportovní světFoto twitter.com

VIDEO: Klub uveřejnil video s hráči z letiště těsně před odletem

Místo, kde došlo k letecké tragedii
Místo, kde došlo k letecké tragedii

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud