14. listopadu 2017 • 11:55

Otec nikdy v Jugoslávii nebojoval, říká Simič. Ve válce přišel o strýce

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jugoslávská válka je pro jeho rodinu velmi citlivé téma. Proto Stefana Simiče, čerstvého člena české seniorské reprezentace, zasáhla chybná interpretace webu TN.cz a některých balkánských médií. V nedávném období se hodně řešilo, jestli počká na nominaci českého týmu, nebo zvolí nabídky srbského, chorvatského či bosenského národního týmu.



„Mám tam ještě rodinu, vyrostl tam můj táta. Bojovali za Bosnu, byla tam válka. Pro naši rodinu to znamená hodně,“ citoval Simiče web TN.cz a některá balkánská média.

„V rozhovoru pro jeden tisk došlo k nešťastnému nedorozumění mezi mnou a novinářem a z určité chyby v komunikaci mezi námi bylo následně v článku uvedeno, že můj otec bojoval za Bosnu v jugoslávské válce. Tato informace je chybná – můj otec nikdy ve válkách v Jugoslávii nebojoval a já považuji za velmi důležité, abych tuto nepravdu, kterou jsme já a pan novinář špatnou vzájemnou komunikací vytvořili, uvedl na pravou míru,“ sdělil obránce italského Crotone, kde je na hostování z AC Milán.

Stefan Simič si v zápase odbyl reprezentační debut
Stefan Simič si v zápase odbyl reprezentační debut

Potvrzuje, jak důležitá otázka to pro něj je. Jeho rodiče, matka i otec, oba původem z Bosny, totiž právě kvůli válce v polovině devadesátých let z Balkánu odešli do Česka.

Jeho otec Radoja Stefanovi o hrůzách války často dlouho vyprávěl, narukovali do ní totiž jeho bratři, jednoho z nich Radoja ve válce dokonce ztratil.

Stefanův otec měl zároveň i blízké přátele mezi Chorvaty a Srby, a odmítl střílet na kamarády.

„Považuji za důležité tuto věc osvětlit,“ uvedl 22letý Stefan Simič.

Rodinný původ a historie je pro Simičovi na jednu stranu těžká věc, na druhou stranu je to taky bohatství, které na mladém obránci oceňoval i kouč jednadvacítky Vítězslav Lavička, který o odchovanci Slavie říkal, že je kosmopolitní a charizmatický.

Simič: Reprezentovat Česko jsem se rozhodl, protože k němu mám nejblíž
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud