26. března 2019 • 11:20

TOP 5 českých trenérů v cizině: Bílek je vidět, Ščasného syn povýšil

Autor: Drahomír Kvasnička
Vstoupit do diskuse
0
  • Ve výběru pěti českých trenérů, kteří momentálně působí v zahraničí je i Marcel Lička.Ve výběru pěti českých trenérů, kteří momentálně působí v zahraničí je i Marcel Lička.FOTO: Koláž iSport.cz

    Úspěšná reprezentace a spousta hráčů kopajících v kvalitních zahraničích klubech, to všechno dělalo ještě před deseti či patnácti lety českému fotbalu výborné jméno. Ty časy jsou ale pryč. V současnosti to do jisté míry „zachraňují“ trenéři. Naposledy dal o sobě vědět Michal Bílek. Bývalý kouč české reprezentace (a nedávno ještě kouč Zlína) vstoupil famózní výhrou nad Skotskem do kvalifikačních bojů o EURO s národním celkem Kazachstánu. V Evropě ale najdeme i řadu dalších tuzemských trenérů.

  • Pavel Hapal (reprezentace Slovenska)

    Trenérská cesta Pavla Hapala je navzdory tomu, že ještě nemá padesát let, poměrně dost dlouhá. Bývalý skvělý záložník, který strávil podstatnou část kariéry v Olomouci, ale zahrál si také v německém Leverkusenu či ve španělském Tenerife, se stal poprvé koučem už ve 34 letech, kdy začínal na lavičce Opavy. Od té doby pendloval mezi českou, polskou a slovenskou ligou. Po loňském nepovedeném angažmá ve Spartě nahradil v říjnu odvolaného Jána Kozáka u slovenské reprezentace. Do kvalifikace o Euro 2020 vstoupil jeho celek výhrou 2:0 nad Maďarskem, ve druhém utkání Slováci těsně prohráli ve Walesu 0:1.

    Český trenér Pavel Hapal se do Prahy vrátil v čele slovenské reprezentaceFoto ČTK

  • Vítězslav Lavička (Slask Wroclaw)

    Vítězslav Lavička dovedl v sezoně 2013/14 Spartu k titulu i k vítězství v domácím poháru, jenže cíl v podobě postupu do Ligy mistrů v následujícím ročníku nesplnil a z trenérského postu byl odvolán, což se mu stalo v letenském klubu už podruhé. Kromě české ligy si bývalý reprezentační lodivod vyzkoušel vydělávat na chleba také v Austrálii, kde vedl tři roky celek Sydney FC. Po posledním vyhazovu ze Sparty vedl českou reprezentaci do 21 let a od ledna je koučem polského Slasku Wroclaw, s nímž ho nyní čekají boje o záchranu v nejvyšší soutěži.

    Vítězslav Lavička, trenér Slasku WroclavFoto Michal Beránek / Sport

  • Michal Bílek (reprezentace Kazachstánu)

    Kdybyste se zeptali českých fanoušků na nejméně oblíbeného trenéra v historii samostatné české reprezentace, většina by zřejmě bez váhání vyslovila jméno Michal Bílek. Ale položte nyní opačně formulovanou otázku příznivcům Kazachstánu, a uslyšíte nejspíš stejné jméno, a to navzdory tomu, že Kazaši v neděli dostali na vlastním hřišti nakládačku 0:4 od Rusů. Český kouč, jenž ještě na podzim vedl Zlín, si vysloužil obdiv díky famóznímu vstupu do kvalifikačních bojů o EURO 2020, v němž jeho svěřenci suverénně vypráskali Skotsko 3:0.

    Trenér Michal Bílek při soutěžní premiéře na lavičce KazachstánuFoto Reuters

  • Michal Ščasný (Spartak Trnava)

    Jeho otec Zdeněk Ščasný je momentálně – už potřetí v kariéře – koučem pražské Sparty. Syn Michal se trenérskému řemeslu teprve učí. Až do loňska dělal pouze asistenta – nejdříve tři roky v Senici a posléze v Trnavě, kterou letos převzal coby hlavní kouč. S mužstvem však bojuje pouze ve skupině o držení v nejvyšší soutěži. Vzhledem k počtu bodů, které má Spartak na kontě, se sestupu nemusí obávat.

    Michal Ščasný, syn trenéra pražské Sparty, povede TrnavuFoto spartak.sk

  • Marcel Lička (Dinamo Brest)

    Jako hráč prošel záložník Marcel Lička pěknou řádku fotbalových štací doma i v zahraničí, a od roku 2015, kdy působí jako trenér, zatím pobyl ve třech klubech. Začínal v Blšanech, ale záhy se přesunul do Polska, kde dělal asistenta v Radomiaku Radom, a od loňského roku má angažmá v Bělorusku, konkrétně v Brestu. Hlavním koučem místního Dinama je od Nového roku, a protože tamní nejvyšší soutěž se hraje systémem jaro – podzim, ostrá ligová premiéra ho čeká tento víkend, kdy Brest hraje na hřišti Žodziny. Jeden úspěch s místním týmem už má ale v životopisu zapsaný. Na začátku března vyhrál s Dinamem běloruský Superpohár, když jeho mančaft porazil BATE Borisov 3:1.

    Marcel Lička momentálně působí v Bělorusku, vede Dinamo BrestFoto www.en.dynamo-brest.by

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud