24. července 2019 • 17:00

CEE Cup: Sparta porazila Besiktas. Uspěla i Slavia, i když dohrála v deseti

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osm klubů, šestnáct zápasů. To je v kostce CEE Cup, turnaj hráčů do 19 let, který dnes odstartoval na Strahově. Český fotbal na něm v konkurenci zahraničních celků reprezentují týmy Slavie a Sparty s aspirací na celkové vítězství. To obhajuje brazilský Palmeiras. Sparta vstoupila do letošního ročníku vítězstvím 3:1 nad Besiktasem a dařilo se i Slavii, která ačkoliv dohrávala zápas s mužstvem Altinordu v deseti, když byl vyloučen Matěj Vít, zvítězila díky trefě Michal Hoška 1:0. 



Slavia Praha - Altinordu 1:0

Slavia vstoupila do turnaje zápasem s tureckým Altinordu. Vydařil se jí začátek zápasu, když se v 6. minutě po rohu prosadil skvěle umístěnou hlavičkou Michal Hošek. Altinordu bylo ale nebezpečné a hrozilo z protiútoků a standardních situací. V 9. minutě se taktéž po rohu dostal do velké šance hráč tureckého týmu, vychytal ho ale brankář Surovčík. Hned o minutu později Turci opět zahrozili, když Enis Destan těsně minul levou tyč slávistické brány.

Poté byly k vidění šance na obou stranách, žádná z nich ale brankou neskončila. Ve 25. minutě dostal žlutou kartu Matěj Vít, který zastavil nadějně se rozvíjející protiútok, který vedl Furkan Metin. O 10 minut později obdržel žlutou kartu i Ahmet Akgüney, který fauloval Adama Toulu. Na konci poločasu se dostal ke střele z dobré pozice Michal Kubáň, ale svou střelou branku netrefil.

Druhý poločas moc zajímavého fotbalu nenabídl. Slavia se do útoku tolik nehrnula, a když se do šance dostala, kvůli špatnému finálnímu řešení ji nedotáhla do úspěšného konce. Zápasu uškodila i vlna střídání, kvůli které tempo hodně ochablo. K nejvýznamnější situaci došlo v 67. minutě, když fauloval na půlce Matěj Vít, obdržel žlutou kartu a jelikož byla druhá, musel jít ze hřiště. Poté se Slavia ještě více zatáhla a čekala na brejky. Altinordu si nevypracovalo žádnou brankovou příležitost a zápas tak skončil cenným vítězstvím Slavie 1:0.

Záznam z CEE Cupu Slavia - Altinordu:

Sparta Praha - Besiktas 3:1

CEE Cup odstartoval zápasem mezi Spartou a tureckým Besiktasem. Do utkání vstoupila aktivněji Sparta, která se snažila určovat tempo hry, ale po 9 minutách Vitík ve vápně fauloval a pískala se penalta. Tu proměnil Yildiz a poslal Besiktas do vedení 1:0.

To ale tureckému celku nevydrželo dlouho. Ve 14. minutě uháněl sám na bránu Kozák, byl zastaven Atamerem Bilginem, který za tento faul viděl červenou kartu. Rozhodčí nejprve vyloučil brnakáře Cinara, ale po konzultaci s asistentem rozhodnutí změnil.

V 19. minutě se dostal k centru z levé strany Karabec, našel Šilharta a ten hlavou vyrovnal na 1:1. Sparta se dostala do vedení ve 32. minutě, když na krátko rozehraný roh tečoval do brány Sejk.

Ve druhém poločase byla hra ovlivněna mnoha střídáními a zápas se odehrával v pomalejším tempu. Největší vzrušení nabídla 63. minuta, kdy střídající Bláha prodribloval s míčem středem hřiště, našel na levé straně Szewieczeka, který se trefil krásně do levého horního rohu a uzavřel na konečných 3:1 pro Spartu.

Záznam z CEE Cupu: Sparta - Besiktas

Dinamo Záhřeb - Šachtar Doněck 1:1

Druhý zápas skupiny A se odehrál mezi Dinamem Záhřeb a Šachtarem Doněck. Do zápasu vstoupil lépe Šachtar, když se v 15. minutě prosadil po centru z pravé strany Svitiukha, ale branka neplatila kvůli ofsajdu.

Další šanci mohli diváci vidět v 19. minutě, když hráč Šachtaru Abdulla Abdulaiev hezky obešel obránce a z levé strany centroval do vápna. Jeho přihrávku však hráči ukrajinského celku nezachytili. Ve 24. minutě se opět ukázal aktivní Abdulaiev, který obešel pravého obránce Dinama a levačkou hezky vystřelil. Brankář Čavlina ale jeho pokus vyrazil na roh.

Ve 41. minutě tak udeřilo Dinamo - Janković přihrál ze středu hřiště na nabíhajícího Rešetara, ten míč předal Karricovi, který levačkou překonal brankáře Turbaievského. Na další šanci se nečekalo dlouho. Dinamo zahrávalo ve 44. minutě rohový kop, míč se dostal do vápna, kde zahrál ukrajinský obránce Dmytro Kapinus rukou a rozhodčí neváhal odpískat penaltu, díky které mohlo Dinamo navýšit své vedení.

K pokutovému kopu se postavil Janković, jenže mířil doprostřed branky a brankář jeho pokus vystihl. Po tomto rychlém úvodu se ale tempo opět zpomalilo a hra se odehrávala spíše ve středu hřiště.

Když už se zdálo, že Dinamo dovede svůj první zápas do vítězného konce, Šachtar udeřil. V první nastavené minutě zahrával Sudakov přímý kop z hranice pokutového území, míč se dostal k Avdyeyeovi, který ho dostal do sítě a stanovil tak stav na konečných 1:1.

Záznam z CEE Cupu: Dinamo Záhřeb - Šachtar

Palmeiras - Burnley 3:0

K poslednímu zápasu prvního dne nastoupilo anglické Burnley a brazilské Palmeiras. Úvod zápasu byl od obou týmů nervózní a mnoho šancí k vidění nebylo. Až ve 22. minutě zahrávali Palmeiras přímý kop z hranice pokutového území, ale střela mířila těsně nad branku, kterou strážil Allen. Ve 29. minutě odpískal rozhodčí faul Burnley na půlce, Joel Connolly s tím nebyl spokojen, míč naštvaně zakopl, za což mu rozhodčí udělil žlutou kartu. 

Když už běželo nastavení, dostal se ve 43. minutě ke střele Joao Felipe, zamířil k levé tyči, brankář míč vyrazil jen před sebe a Fabricio poslal Palmeiras do vedení. O dvě minuty později se po rohu hráči Palmeiras radovali podruhé, když se hlavou trefil Joao Felipe, ale po signalizaci pomezního rozhodičího se hlavní sudí Bogdan-Cosmin Hossu rozhodl branku neuznat a zároveň ukončil první poločas.

Ve druhém poločase se v 56. minutě dostal ke střele Joao Felipe, ránu ještě tečoval Fabricio a poslal tak svoji druhou trefou v zápase Palmeiras do dvoubrankového vedení. V 69. minutě šel do souboje pozdě Corey Brennan a za svůj nevybíravý zákrok viděl červenou kartu. Když už se zdálo, že se zápas jenom dohrává, odpískal rozhodčí penaltu pro Palmeiras. Gustavo ji bez problémů proměnil a upravil na konečných 3:0.

Turnaj se již může pochlubit několika hráči, kteří se po své účasti na něm dočkali velmi zajímavých kariér.

Před rokem zažil atmosféru turnaje Adam Hložek, který se během následujících měsíců prosadil do základní sestavy A-týmu Sparty, kde nastupuje s dalšími někdejšími hvězdami CEE Cupu – Michalem Sáčkem, Martinem Haškem a nově také Michalem Trávníkem. Pětadvacetiletý záložník hrál v roce 2011 na prvním ročníku CEE Cupu za Slovácko. Ze slávistů na turnaji hráli zase Tomáš Souček nebo Alex Král.

Přehlídka talentů do Prahy jako už tradičně přivábí skauty mnoha zahraničních klubů. A v hledáčku budou mít i mladé sparťany a slávisty.

„Ze Slavie Denis Alijagič, Tomáš Rigo, Adam Toula… Ze Sparty Adam Karabec, Felix Čejka a Martin Vitík,“ vyjmenoval ty nejzajímavější jeden ze skautů pod příslibem anonymity.

Každý hrací den se ze základních skupin uskuteční nejprve dvě klání skupiny A v tréninkovém centru Sparty na Strahově, odpoledne pak budou na programu zápasy skupiny B na stadionu Evžena Rošického.

Finále je naplánováno na úterý 30. července od 18:00 a opět se uskuteční v Ďolíčku, domácím hřišti Bohemians.

„Jsme rádi, že se nám pro české kluby povedlo zajistit tak silné soupeře, a jsme hrdí na to, že spousta zajímavých zahraničních fotbalistů bude před zraky skautů usilovat o významný posun ve své kariéře právě v Praze,“ uvedl ředitel turnaje Roberto De Blasio.

program Sparty (vše 10.00, Strahov)

24. července Besiktas

26. července Šachtar

27. července Záhřeb

program Slavie (vše 15.15, stadion E. Rošického)

24. července Altinordu

26. července Palmeiras

27. července Burnley

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud