Adam Lacek
10. dubna 2020 • 19:27

Hvězdy i na písku: Cantona legendou, nemanželský syn Maradony i Koller

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
  • Která slavná jména proslavila plážový fotbal?Která slavná jména proslavila plážový fotbal?FOTO: Koláž iSport.cz

    Gabriele Gori, Llorenc Gómez, Bruno Xavier… Jména současných největších hvězd plážového fotbalu asi řadě sportovních fanoušků mnoho neřeknou. Možná ani největší legenda rozvíjejícího se sportu Portugalec Madjer. Věděli jste ale, že atraktivní sport na písku proslavila i slavná fotbalová jména? Francouzský bouřlivák Eric Cantona se v roce 2005 dokonce stal mistrem světa. Cenný kov ze světového šampionátu mají i Brazilec Romário či syn Diega Maradony, reprezentant Itálie. Za český národní tým zase válel Jan Koller!

  • Eric Cantona

    Úspěchy: mistr světa 2005, vítěz EBSL 2004, jako trenér bronz z MS 2006

    K beach socceru dostal Cantonu jeho bratr Joel hned po konci fotbalové kariéry v roce 1997. Vyhlášený svéráz se hned zařadil do reprezentace a rok na to už hrál finále mistrovství světa. Francii od začátku vedl jako kapitán i jako trenér. „Obtížné je to fyzicky, technicky i takticky. Musíme pracovat velmi tvrdě a pravidelně spolu trénovat. Plážový fotbal má vše, co je potřeba, aby byl skvělý sport,“ řekla legenda Manchesteru United už v roce 2002.

    Cantona pomohl nový sport výrazně propagovat, byl magnetem pro fanoušky. A nakonec se dočkal i velkých úspěchů. V roce 2004 ovládla Francie poprvé v historii Euro Beach Soccer League (obdoba mistrovství Evropy) a o rok později dokonce slavila senzační triumf na mistrovství světa v Rio de Janeiru! Po šokujícím zlatu ukončil rodák z Marseille v 39 letech kariéru a věnoval se už jen trénování.

    Jako trenér dovedl národní tým ještě k bronzu na světovém šampionátu v roce 2006. Pak ale přišel postupný pád. O další dva roky později nezvládl jeho tým na domácím mistrovství světa čtvrtfinále a v roce 2011 se dokonce na MS ani nekvalifikoval. Navíc spadl z elitní divize Euro Beach Soccer League a Cantona po 15 letech u týmu rezignoval. Loni ho časopis France Football zařadil na 4. místo v anketě 10 největších legend plážového fotbalu.

    Hrající trenér Eric Cantona (vpravo) vybojoval s Francií senzační zlato na mistrovství světa v plážovém fotbale v roce 2005 Hrající trenér Eric Cantona (vpravo) vybojoval s Francií senzační zlato na mistrovství světa v plážovém fotbale v roce 2005Foto Profimedia.cz

  • Diego Maradona Jr.

    Úspěchy: stříbro na MS 2008

    Na jeho působení v plážovém fotbale si možná vzpomenete. Diego Armando Maradona Sinagra, syn argentinské největší fotbalové hvězdy, jako rodák z Neapole reprezentoval v beach socceru Itálii. Legenda přiznala nemanželského syna až po dlouhých letech, už v roce 1993 mu jej ale přisoudily italské soudy poté, co odmítl podstoupit testy DNA.

    Diego junior se s otcem poprvé setkal v květnu 2003 na golfovém hřišti v italském Fiuggi. Legendární fotbalista se k synovi veřejně přiznal až po dlouhých letech. „Mám ho moc rád, je jako já,“ prohlásil v srpnu 2016 médiím v Buenos Aires. Syn šel už odmala v otcových šlépějích, na trávníku to ale dotáhl jen do čtvrté italské ligy. A tak v roce 2008 zkusil plážový fotbal.

    V květnu hned naskočil do kvalifikace na mistrovství světa a pomohl k postupu. K nominaci na světový šampionát přesvědčil kouče národního týmu šesti góly ve třech zápasech italské nejvyšší soutěže. Italové nakonec v Marseille slavili největší úspěch v historii, když padli až ve finále proti favorizované Brazílii 3:5. Maradona ke stříbru přispěl dvěma brankami, jednou se prosadil i v bitvě o zlato. Na mistrovství světa si zahrál i o rok později v Dubaji, kde ovšem Itálie vypadla už ve čtvrtfinále.

    Na mistrovství světa 2009 v Dubaji si Diego Maradona Jr. zahrál za Itálii proti Argentině Na mistrovství světa 2009 v Dubaji si Diego Maradona Jr. zahrál za Itálii proti ArgentiněFoto Profimedia.cz

  • Romário

    Úspěchy: bronz na MS 2005

    Mistr světa 1994. Vítěz Copa América 1989 a 1997. Stříbro z olympijských her 1988. Vítěz španělské ligy a trojnásobný šampion té nizozemské. Střelec od pána Boha, který v kariéře nasázel přes tisíc gólů. Romário! Brazilský kouzelník byl už od 90. let nadšencem do plážových sportů, s přáteli kromě beach socceru hrával i foot volley, tedy něco jako plážový nohejbal. V této disciplíně se dokonce v roce 2011 stal vicemistrem světa.

    „Plážový fotbal mi umožní dělat to, co se mi líbí nejvíce, což je hraní. A co je nejdůležitější, můžu ho dělat na úrovni a bojovat o tituly. Díky tomu je všechno mnohem zajímavější a zdravější,“ uvedl Romário v roce 2005, když ještě pokračoval i v normálním fotbale. Ve stejném roce si zahrál i na mistrovství světa, které hostilo jeho rodné Rio de Janeiro.

    Ve čtyřech zápasech nasázel šest gólů a pomohl k bronzovým medailím. Hattricky sestřelil ve čtvrtfinále Argentinu a v utkání o třetí místo Japonsko. Brazilci s Romáriem v sestavě teprve podruhé v historii nezískali zlato, nad jejich síly byli v semifinále Portugalci. Na trůn se „kanárci“ vrátili o rok později, nicméně už bez Romária v sestavě…

    Brazilský kouzelník Romário si zahrál na MS v plážovém fotbale v roce 2005, kdy v rodném Rio de Janeiru vybojoval bronz Brazilský kouzelník Romário si zahrál na MS v plážovém fotbale v roce 2005, kdy v rodném Rio de Janeiru vybojoval bronzFoto Profimedia.cz

  • Jan Koller

    Úspěchy: -

    V Česku jde plážový fotbal rok od roku nahoru. K většímu povědomí o novém sportu pomohl před pár lety i Jan Koller . Legendární útočník si v únoru 2013 zahrál turnaj v Praze za Bohemians 1905. Ve čtyřech zápasech nasázel osm gólů, stal se druhým nejlepším střelcem a byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje. „Klokanům“ navíc pomohl ke třetímu místu.

    V červenci si dokonce zahrál i za národní tým. V přípravném utkání proti Slovensku přispěl k výhře 5:2. Dokonce se i jednou gólově prosadil, jak jinak než hlavou. „Zase jsem si vzpomněl na velký fotbal, když jsem reprezentoval Českou republiku. Samozřejmě když hraje česká hymna, tak to člověk bere všechno vážněji. Jsem rád, že moje premiéra dopadla dobře a vyhráli jsme,“ cenil si po utkání.

    Další reprezentační utkání už ale nepřidal. U beach socceru navíc nevydržel moc dlouho. A jak se k němu vůbec dostal? V létě 2012 si v St. Tropez zahrál turnaj Beach Soccer International a chytlo ho to natolik, že chtěl pokračovat. „U fotbalu jsem zvyklý, že míč neskáče, že si ho držíte u nohou a přihrávky jdou po zemi. I pohyb na písku je komplikovanější, hraje se na boso, což je také znát, protože cit není takový jako s kopačkami,“ rozebíral před lety.

    Legendární kanonýr Jan Koller si před lety zahrál za plážový tým Bohemians, v jednom utkání oblékl i dres národního týmu Legendární kanonýr Jan Koller si před lety zahrál za plážový tým Bohemians, v jednom utkání oblékl i dres národního týmuFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Zico

    Úspěchy: mistr světa 1995 a 1996, nejlepší střelec a nejlepší hráč MS 1995

    Vůbec první mistrovství světa v plážovém fotbale se konalo v roce 1995. Na pláži Copacabana v Rio de Janeiru se z jasného titulu radovali domácí Brazilci. Nejlepší hráč a se 12 góly i nejlepší střelec turnaje? Legendární Zico! Ano, ten Zico, slavný, dnes už 67letý bývalý dlouholetý záložník Flamenga. Na turnaji mu bylo sice už 42 let, i tak ale válel…

    Brazilci si na prvním MS ve skupině smlsli na Nizozemsku, Uruguayi a Itálii, v semifinále vyprášili Anglii 13:2 a ve finále USA 8:1, k čemuž Zico pomohl hattrickem. V týmu měli „kanárci“ další bývalé reprezentanty v klasickém fotbale, například brankáře Paula Sérgia (v době turnaje 41 let) či Júniora (rovněž 41 let), který se později zařadil mezi největší legendy beach socceru.

    O rok později už sice Zico nebyl na šampionátu tak dominantní, i tak pomohl Brazílii k dalšímu suverénnímu zlatu. Na finálové výhře 3:0 proti Uruguayi se podílel jednou brankou. V roce 1996 následně zabalil kariéru plážového fotbalu, ve které se zapsal jako jedna z prvních hvězd nově vznikajícího sportu.

    Slavný brazilský záložník Zico byl jedním z prvních hvězd plážového fotbalu, stal se nejlepším střelcem i hráčem prvního MS Slavný brazilský záložník Zico byl jedním z prvních hvězd plážového fotbalu, stal se nejlepším střelcem i hráčem prvního MSFoto Globoesporte.globo.com

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud