15. prosince 2020 • 12:44

TOP sestava všech dob: inovátoři, Maradona, Messi i oba Ronaldové

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
2
  • Video se připravuje ...

    Zlatý míč letos nepozná vítěze kvůli tomu, že fotbalové soutěže byly výrazně ovlivněny pandemií koronaviru. Časopis France Football, který tradiční anketu má na starosti, ale přece jen jeden výběr toho nejlepšího nachystal. Z hlasů 140 novinářů z celého světa, kteří hlasují ve Zlatém míči, poskládal nejlepší jedenáctku všech dob. Kdo se do ní dostal?

  • Brankář: Lev Jašin

    Legenda Dynama Moskva a Sovětského svazu, nejlepší brankář všech dob, který roli gólmana zformoval do moderní podoby. Zatímco jeho současníci stáli 90 na brankové čáře a čekali, kdy na ně poletí střela, „Černý Panter“ Jašin hlasitým křikem dirigoval obranu, sbíral ze vzduchu centry a vybíhal do soubojů s rychle se blížícími útočníky. Mezi tyčemi předvedl nespočet reflexivních akrobatických zásahů.

    Lev Jašin na tréninku Lev Jašin na tréninkuFoto Profimedia.cz

  • Obrana: Cafú

    Nejlepší pravý bek v historii a jeden z hlavních strůjců úspěchů brazilské reprezentace z přelomu tisíciletí. Cafú za „kanárky“ odehrál rekordních 142 zápasů, reprezentoval svou zemi na čtyřech MS, ve třech z nich došel do finále a dvě vyhrál - v roce 1994 a jako kapitán v roce 2002. Doma hrál za Sao Paulo či Palmeiras, na úspěšnou evropskou štaci se vydal v sedmadvaceti a podmanil si Itálii, nejprve coby hráč AS Řím a pak jako opora AC Milán. S oběma týmy vyhrál italskou ligu, s AC dokonce i Ligu mistrů.

    Legendární zadák Cafú Legendární zadák CafúFoto Profimedia.cz

  • Obrana: Franz Beckenbauer

    Der Kaiser - Císař. Už jen slavná přezdívka řekne o západoněmecké legendě vše. Elegantní a zároveň dominantní zadák začínal původně v záložní řadě, všichni ho ale znají hlavně jako inovátora pozice libero. Pětkrát triumfoval v bundeslize (čtyřikrát s Bayernem Mnichov, jednou s Hamburkem), se Západním Německem byl mistrem světa jako hráč i trenér.

    Franz Beckenbauer si myslí, že zápasy bez diváků prospějí "tréninkovým mistrům světa" Franz Beckenbauer si myslí, že zápasy bez diváků prospějí "tréninkovým mistrům světa"Foto Profimedia.cz

  • Obrana: Paolo Maldini

    Symbol elegance, vůdcovství a dlouhověkosti. „Il Capitano“ strávil celý fotbalový život v AC Milán, ať už jako levý bek či stoper. Poprvé černo-červený dres navlékl coby desetiletý capart a kopačky pověsil na hřebík až po čtyřicítce. AC je pro Maldiniovy rodinný podnik - kapitánem byl i Paolův otec Cesare, v mládeži to zkoušel jeho starší syn Christian, do áčka se teď probíjí mladší Daniel (v poměrně nezvykle ofenzivní roli). Paolo sedmkrát vyhrál Serii A a pětkrát Ligu mistrů, jen zlato z mistrovství světa mu uniklo - v roce 1994 bral stříbro, doma v Itálii v roce 1990 bronz, vítězný turnaj roku 2006 přišel už čtyři roky po jeho konci v národním týmu.

    Legendární Paolo Maldini je symbolem AC Milán. v barvách slavného klubu teď nastupuje ve výběru do 19 let jeho syn Christian. Legendární Paolo Maldini je symbolem AC Milán. v barvách slavného klubu teď nastupuje ve výběru do 19 let jeho syn Christian.Foto Jaroslav Legner (Sport)

  • Záloha: Diego Maradona

    Jeden z hráčů, který svým vlivem daleko přesahoval svůj sport. Mnozí ho znají pro neslavný konec kariéry spojený s drogami, či pro „boží ruku“, nelze ale zapomínat na to, jak pobláznil město Neapol a celou Argentinu. Z chudého italského města udělal vítěze Serie A, když týden co týden ztrapňoval proslulé italské obrany, rodné zemi v roce 1986 vybojoval kýžený pohár pro mistry světa. „Dios“ odešel na onen svět letos, necelý měsíc po šedesátých narozeninách.

    Pět největších momentů Maradonovy kariéry: Sólo století, Boží ruka i dopingová aféra
    Video se připravuje ...

    Ciao Diego! Podívejte se na unikátní záběry z Neapole, která se loučila s Maradonou
    Video se připravuje ...

  • Záloha: Xavi Hernández

    Produkt barcelonské akademie La Masia, kromě katarské mise v týmu Al-Sadd (který nyní trénuje) spojil jeden z nejlepších playmakerů všech dob s katalánským velkoklubem takřka celou hráčskou kariéru. S Barcelonou i španělskou reprezentací Xavi vyhrál, co se dalo, výčet trofejí nevysokého záložníka by vydal na samostatný článek - má jich hned 32, víc jich posbíral jen dlouholetý parťák Andrés Iniesta.

    Xavi Hernandez Xavi HernandezFoto Profimedia.cz

  • Záloha: Lothar Matthäus

    Rekordman v počtu startů za Německo (a Západní Německo) zakončil svou kariéru v roli libera, jméno si ale udělal jako záložník. Měl všechno - tvrdou střelu, přesné přihrávky, perfektně načasované skluzy. Západoněmecký tým dovedl na MS 1990 ke zlatu jako kapitán. Největší poklonu mu ve své autobiografii vysekl Diego Maradona: „Byl to nejlepší rival, jakého jsem kdy měl.“

    Kapitán německé fotbalové reprezentace Lothar Matthäus proměnil ve čtvrtfinále MS 1990 proti Československu klíčovou penaltu Kapitán německé fotbalové reprezentace Lothar Matthäus proměnil ve čtvrtfinále MS 1990 proti Československu klíčovou penaltuFoto Profimedia.cz

  • Záloha: Pelé

    Nejlepší fotbalista všech dob? U nás v Česku by mnozí jistě zmínili jméno Pepiho Bicana, kanonýra Slavie, ve světě nejvíc rezonují jen čtyři písmena: Pelé. Jeho bilance je těžko uvěřitelná: včetně přátelských zápasů odehrál 1363 mačů a nastřílel v nich 1279 branek! To mu vyneslo zápis do Guinessovy knihy rekordů. Čerstvý osmdesátník je brazilský národní hrdina, kolem něj se postavil tým, který vyhrál tři mistrovství světa (1958, 1962 a 1970).

    Miluje ho celá Brazílie! Pelé je fotbalovou ikonou. Miluje ho celá Brazílie! Pelé je fotbalovou ikonou.Foto Profimedia.cz

  • Útok: Lionel Messi

    V poslední době se řeší hlavně jeho spory se strádající Barcelonou, a to, že už je z ní jednou nohou venku. A tak nějak se zapomíná, že je už dekádu a půl naprostým fotbalovým fenoménem, rekordmanem se šesti Zlatými míči, který si s katalánským klubem podmanil Evropu. Messi je i nejlepším střelcem Argentiny s 71 góly, tam mu ale trofeje unikají, s čestnou výjimkou v podobě olympijského zlata 2008.

    ANKETA redaktorů Sportu. Kam by měl zamířit Messi z Barcelony?
    Video se připravuje ...

  • Útok: Cristiano Ronaldo

    Když se řekne Messi, musí se jedním dechem dodat i Cristiano Ronaldo. V médiích vykreslován jako Argentincův rival, i když sám nedávno uznal, že mezi nimi žádná nevraživost nepanuje, naopak - dva z nejlepších hráčů historie, kteří jakoby dílem štěstí a náhody hrají v jedné éře, se respektují. Mají za co - Ronaldo má pět Zlatých míčů, jen o jeden méně než Messi, trofeje sbíral s Manchesterem United, Realem Madrid, i teď s Juventusem. V únoru mu bude 36, ale nezpomaluje, je v lepší fyzické kondici než spousta o deset let mladších hráčů.

    Cristiano Ronaldo vstřelil branku Juventusu proti Barceloně v Lize mistrů Cristiano Ronaldo vstřelil branku Juventusu proti Barceloně v Lize mistrůFoto Reuters

  • Útok: Ronaldo

    „Ten původní“ Ronaldo. R9. Dokonalý útočník, a nebýt neustálých zranění, mohl být možná ještě lepší... V Evropě si nejdříve udělal jméno v PSV, pak prošel Barcelonou, Interem Milán, Realem Madrid a jeho galácticos, a AC Milán. Dvojnásobný vítěz mistrovství světa byl neskutečně produktivním útočníkem, vyžíval se v tom, když mohl obejít brankáře a nechat ho potupně sledovat, jak zakončuje do prázdné brány. Po pár letech v tichosti je z něj klubový boss, vlastní 51 % španělského Realu Valladolid.

    Rok 2003. V dresu Realu hrál Brazilec až do roku 2007. Rok 2003. V dresu Realu hrál Brazilec až do roku 2007.Foto Pavel Mazáč (Sport)

  • Další výběry:

    Z hlasování 140 novinářů byly složený ještě další dva týmy. I „náhradníci“ nejlepší jedenáctky jsou pochopitelně samé legendy.

    Druhá jedenáctka: Gianluigi Buffon - Carlos Alberto, Franco Baresi, Roberto Carlos - Zinédine Zidane, Andrea Pirlo, Frank Rijkaard, Alfredo di Stefano - Garrincha, Johan Cruijff, Ronaldinho

    Třetí jedenáctka: Manuel Neuer - Phillip Lahm, Sergio Ramos, Paul Breitner - Michel Platini, Johan Neeskens, Didi, Andrés Iniesta - George Best, Marco van Basten, Thierry Henry

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud