Michal Kvasnica
18. března 2021 • 10:10

Kubíčkovy předvolební šachy. Získá Fevoluce na Olomoucku další bod?

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva kandidáti, na první pohled jasná věc. Buď se předsedou OFS Olomouc dnes stane mladý funkcionář prvoligové Sigmy Jakub Beneš z Fevoluce, či zkušený šéf divizních Nových Sadů Josef Ondroušek. Takhle je to na Hané dané již několik měsíců. Nebo spíše bylo... Na poslední chvíli se totiž do boje přihlásil i Jiří Kubíček. O co mu jde? Někdejší místopředseda ČMFS zřejmě podpoří Ondrouška a kandidaturu stáhne, ale i tak to na celý proces vrhá několik otazníků. Bude veselo.



Brzy sedmdesátiletý dosavadní předseda okresního i krajského svazu Stanislav Kaláb dopředu deklaroval, že končí.

A tak se začal hledat nástupce.

Jako první se už loni přihlásil Jakub Beneš, jenž v létě nahradil Jaromíra Gajdu na pozici předsedy spolku SK Olomouc Sigma MŽ, což je většinový akcionář prvoligového klubu. Zároveň je Beneš členem Fevoluce.

„Korupční kauza byla pro můj krok velkým stimulem, český fotbal by měl najít alternativu proti současnému systému,“ vysvětloval své rozhodnutí.

„Navíc filosofie Sigmy je na stavu grassroots fotbalu přímo závislá. Naši odchovanci dělají první krůčky v menších oddílech, proto cítíme, že je povinností do regionu investovat a nabídnout pomoc,“ doplnil Beneš.

Protikandidát? Josef Ondroušek, dlouholetý člen výkonného výboru na okrese i v kraji a padesátník, pod jehož vedením vzkvétají divizní Nové Sady.

Jak výkonnostně, tak zejména infrastrukturou.

KANDIDÁTI NA PŘEDSEDU OFS OLOMOUC

Jakub Beneš (28) předseda spolku SK Olomouc Sigma MŽ (většinový akcionář SK Sigma Olomouc), technický vedoucí české fotbalové reprezentace U18, člen Fevoluce
Josef Ondroušek (53) místopředseda OFS Olomouc, místopředseda KFS Olomouc, předseda FK Nové Sady, předseda Nadačního fondu Regionální fotbalové akademie Olomouckého kraje
Jiří Kubíček (64) pedagog na FTK Univerzity Palackého v Olomouci, bývalý ředitel SK Sigma Olomouc, bývalý místopředseda ČMFS, mistr ligy se Zbrojovkou Brno (1977/78)

Tamní areál na kraji Olomouce obdivují i mnohem slovutnější celky, kritici jej ovšem často označují jako „něco za něco“. Třeba za dřívější hlasování pro návrhy Romana Berbra, ke kterému měl blízko právě současný předseda Kaláb, bývalý rozhodčí a Ondrouškův přítel.

„Nálepka berbrovce tady je a vadí mi. Nebo spíš mě velmi uráží. Já jsem se s panem Berbrem vídal na valných hromadách. Jednou náš krajský svaz navštívil. S jeho praktikami absolutně nesouhlasím,“ ohradil se v Olomouckém deníku.

Ve stejném médiu pak před týdnem na poslední chvíli překvapivě oznámil svou kandidaturu i kontroverzní Jiří Kubíček.

Přestože někdejší ředitel Sigmy a místopředseda ČMFS v minulých letech několikrát zopakoval, že o návrat do fotbalového prostředí již nemá zájem, je vidět, že zápal a ambice v něm pořád doutnají. A to i přesto, že nakonec pravděpodobně jen podpoří Ondrouška.

„Jedině ve spolupráci všech, tedy okresů, kraje, divizních klubů, MSFL a profi fotbalu, jako v období 2001 až 2005, může být Morava silná. A když najde spojence v Čechách, bude i vládnout,“ uvedl v regionálních novinách.

Není tajemstvím, že Kubíček k Benešovi sympatie nechová. Dopředu avizoval (chcete-li vyhrožoval), že na svých stránkách vyvěsí materiály, kde prokáže selhání konkurenčního týmu.

„Když jsem Jakuba Beneše poznal, věřil jsem, že bude chtít věci napravovat. On sám tak vystupoval. Zároveň ale s pány Nezvalem (předseda Řídící komise pro Moravu) a Zahradníčkem (předseda Komise rozhodčích pro Moravu) jezdil po okrese a vykládal, že já, Ondroušek a Kaláb jsme berbrovci a oni jsou zachránci fotbalu. To mě urazilo a nadzvedlo. Těším se, až se budou na valné hromadě ze svých činů zpovídat a vysvětlovat podvody a jiné taškařice,“ uzavřel tajemně.

Získá Fevoluce okolo Vladimíra Šmicera a spol. další bod na mapě, nebo to Kubíček nedopustí?

POHLED MICHALA KVASNICI

Házet špínu není cesta

Vždycky máte dvě možnosti. Buď můžete vlastní poctivou prací a úmysly ukázat, že jste lepší než konkurence, nebo můžete na svého soka házet špínu, abyste vy byli pro veřejnost tím lepším. Nechť si každý sám zodpoví, která cesta je mu bližší. Pokud by však dlouhodobě měla (nejen) ve fotbale vítězit varianta B, nejsem si jist, zda se myšlení lidí v tuzemském prostředí změní. A je úplně jedno, zda na těch nejprestižnějších židlích bude sedět Malík, Poborský, Berbr, nebo Fousek. Intriky, msta, zášť, to už tady bylo. Cílem očisty musí být týmový duch, ne tyhle praktiky starých struktur.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud