21. dubna 2021 • 07:43

Rozpad Superligy: Anglické kluby odstupují, nemůže vzniknout

Autor: pav, ČTK
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO | Jen dva dny po oficiálním založení přišly velké rány pro projekt evropské fotbalové Superligy, které by měly znamenat její konec. Anglické kluby hromadně odstupují, po oficiálním prohlášení Manchesteru City se ke stejnému kroku rozhodlo i pět dalších celků. Šéf Juventusu Andrea Agnelli agentuře Reuters ve středu dopoledne řekl, že po odchodu šesti anglických klubů soutěž nevznikne.



Zhruba po 48 hodinách od vyhlášení Superligy zbyla polovina z dvanácti týmů. Představitelé plánované uzavřené soutěže, která v minulých dvou dnech vzbudila masivní odpor fotbalové veřejnosti, uvedli, že „vzhledem k okolnostem zváží nejvhodnější kroky k úpravě projektu“. Šéf Juventusu Andrea Agnelli to následně rozsekl, když agentuře Reuters potvrdil, že po odchodu anglických klubů soutěž nemůže vzninout.

BBC jako první informovala o zájmu Chelsea vycouvat, oficiální stanovisko klubu o odchodu ze Superligy ale nejdříve dal Manchester City. „S radostí vítám Manchester City zpět do evropské fotbalové rodiny. Ukázaly velkou inteligenci, když vyslechly mnoho hlasů, a především své fanoušky,„ okomentoval prezident UEFA Aleksandar Čeferin.

„Rozhodnutí Chelsea a Manchesteru City je naprosto správné a já je za ně chválím. Doufám, že jejich příkladu budou následovat i ostatní kluby zapojené do evropské Superligy,“ napsal na Twitteru britský premiér Boris Johnson.

Fanoušci Chelsea od úterního odpoledne kvůli připojení jejich klubu k Superlize protestovali před svým stadionem. Rozlícený dav přišel uklidňovat i bývalý brankář a současný člen vedení Petr Čech. „Vyřešíme to, za tohle nemůže tým. Ubližujete týmu, nechte autobus projet,“ zachytilo video na sociálních sítích jeho apel směrem k lidem.

Ostatní kluby následovaly a svůj konec potvrdily kolem půlnoci. Jediný anglický klub se za snahu o připojení k Superlize omluvil, a to Arsenal. „Udělali jsme chybu a omlouváme se za ni,“ stojí v prohlášení.

Z funkce výkonného viceprezidenta Manchesteru United také odstoupil Ed Woodward. Právě on byl jednou z klíčových osob při založení Superligy, soutěž měla být financována investiční skupinou JP Morgan, pro kterou pracoval jako ředitel akvizicí. „Plánoval o odchodu informovat v létě, ale fiasko kolem Superligy vše urychlilo,“ napsal reportér ESPN Mark Ogden. Woodward má podle oficiálního prohlášení United ve funkci zůstat do konce roku. 

Chelsea zemřela, domnívá se fanoušek kvůli účasti klubu v Superlize
Chelsea zemřela, domnívá se fanoušek kvůli účasti klubu v Superlize

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud