Jiří Fejgl
16. února 2023 • 15:03

Klubismus v akci: Opora Sparty odmítla Slavii. Raději se vrací domů

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patnáct let ve sparťanském dresu se jí vrylo pod kůži. Proto Markéta Ringelová, jedna z hlavních tváří českého ženského fotbalu, odmítla nabídku od arcirivala. V zimě mohla zamířit do Slavie, řekla však ne. Místo angažmá v týmu z Ligy mistrů plánuje postrčit rodný Hradec Králové do elitní soutěže.



Nedávno jí zazvonil telefon. Na druhé straně „visel“ Karel Piták, trenér fotbalistek Slavie. S Markétou Ringelovou má dost společného, oba vyrostli v Hradci Králové, tady začali poutavé kariéry.

Internacionál Piták nabídl záložnici místo ve Slavii. Věděl, že je volná, zrovna ukončila půlroční štaci v Rakousku. Třiatřicetiletá hráčka odmítla. Důvody jsou pochopitelné, za Spartu kopala dlouhých patnáct roků.

„Nabídek bylo stále dostatek, a to i z klubu, kde bych to opravdu vůbec nečekala. Já jsem ale velký srdcař a jít v současné době do jiného prvoligového klubu, byť jakkoliv úspěšného, než je Sparta, je pro mě nemyslitelné,“ vysvětlila, proč laso odhodila.

Pro dokreslení, o jak třaskavý přestup by šlo, stačí zmínit následující. Ringelová má na kontě jedenačtyřicet startů za reprezentaci. Se Spartou, kde působila od roku 2007 do loňského léta, vyhrála devětkrát ligu. Když se rozjela kampaň na podporu ženského fotbalu s hashtagem holky taky, hrála jednu z hlavních rolí.

Ne, do Slavie nemohla odejít.

„Sparta je životní styl, srdeční záležitost. Nikdy nezapomenu na ten pocit hrdosti, který jsem měla, když se mě někdo zeptal, v jakém klubu působím. Vybaví se mi spousta krásných momentů z velkých zápasů na velkých stadionech. Vybaví se mi krásné góly a následná společná radost. Absolutní profesionalita, ale zároveň nekonečné oslavy titulů,“ vypráví.

Nakonec tedy vyhrál Hradec, který usiluje o návrat do nejvyšší soutěže. Ringelová tady začínala, navíc za „votroky“ kopal její táta Josef. Byla to logická volba.

„Hradec je pro mě srdeční záležitost a tenhle přestup má úplně jiný podtext a přidanou hodnotu. Jsem tu doma. Mám tu rodinu. A to byla jedna z rozhodujících věcí. Za FC Hradec hraje můj bráška, v dalších dvou hradeckých klubech hraje můj druhý bráška s neteří a synovcem,“ popsala.

Zatím se dohodla na půlročním angažmá a cíl je jasný: postup.

Vstoupit do diskuse
9

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud