6. srpna 2010 • 14:00

Beckhamův hrdina v Afghánistánu přišel o nohy!

Autor: bko
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen pár týdnů poté, co David Beckham vzdal hold jeho hrdinství v Afghánistánu, stoupl britský vojín Ryan Hewitt (18) na minu a utrpěl hrůzostrašná zranění. Statečný mladík přišel o obě nohy!



Hewittova jednotka byla na hlídce přepadena ze zálohy, a když Ryan se svými kolegy běžel do úkrytu, přišel osudný okamžik.

Ozvalo se cvaknutí, pípnutí a pak už následoval výbuch. Mladíček skončil na zemi v agónii s krvavými cáry místo nohou, měl zlomenou páteř, čelist a očnici, šrapnely se mu zabodaly do obličeje a do rukou. Ještě na bitevním poli museli Ryanovi obě nohy amputovat, přišel i o prst na ruce.

V komatu pak dvanáct dní bojoval o život, lékaři mu dávali padesátiprocentní šanci na život.

Ale Hewitt se dokázal vylízat z nejhoršího a teď už se zotavuje ze čtvrteční operace v Birminghamu.

"Jsem na něho tak pyšná a můžu každý den usínat s vědomím, že ho stále mám. Spoustě rodičů se synové nevrátili," říká Ryanova matka Angela (37).

Té napsal dopis i David Beckham, který se s mladíčkem v Afghánistánu v květnu fotil a podepsal mu kopačky.

David Beckham, Hvězdné války a československá poštovní známka. Napadá vás snad nějaké bizarnější spojení?
David Beckham, Hvězdné války a československá poštovní známka. Napadá vás snad nějaké bizarnější spojení?

"Ryanovo zranění mě hodně rozesmutnilo. Byla pro mě čest, že jsem se s ním mohl v Afghánistánu potkat. Je to neuvěřitelně statečný člověk a chtěl bych mu popřát hodně štěstí při jeho rekonvalescenci," cituje dopis fotbalové star deník The Sun.

"Jsou to nejstatečnější lidé, které jsem v životě potkal," prohlásil už před tím David Beckham na adresu vojáků 1. praporu Mercianského pluku, které přijel podpořit přímo do Afghánistánu.

A Ryan Hewitt Beckhamova slova jenom potvrzuje. Podle jeho otce už teď sedí na posteli a nemůže se dočkat, až bude moci začít s rehabilitací. "Je obrovsky odhodlaný," řekl Graham Hewitt (39) deníku Manchester Evening News.

"Už dokonce říkal, že chce znovu chodit a naučit se řídit," dodává s tím, že jeho syn už má jasno i ve svém dalším zaměstnání: "Rozhodně chce zůstat v armádě."

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud