Jaroslav Kalina
26. dubna 2021 • 09:08

Dukle sedí hřiště v Kladně. Sedmý zápas už ale nechceme, říká Jiránek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve správnou chvíli na správném místě máchl ideálně hokejkou a poslal tak Jihlavu do trháku. Radost z gólu útočníka Tomáše Jiránka, který milimetrovou tečí rozhodl o vítězství 2:1 nad Kladnem v pátém finále play off první ligy, Dukle málem vzal videorozhodčí, branka ale padla zcela regulérně. „Věřil jsem hned, že platí. Člověk nad tím moc nepřemýšlí, snaží se do toho šáhnout, aby puk tečoval,“ řekl zkušený centr. Mužstvo z Vysočiny tak dělí jediná výhra od postupu do extraligy, o kterém může rozhodnout již v úterý.



Udělat poslední krok na domácím hřišti? Pro Jihlavu půjde o extrémně náročný úkol. Ve finálové sérii se z vítězství totiž zatím pokaždé radovali hosté. Úvodní dvojzápas v Kladně vyhrála Dukla (4:3p a 4:1), odvetu na Vysočině pro změnu zvládli Rytíři (5:2 a 2:1p). V posledním duelu, který parta kolem Jaromíra Jágra a Tomáše Plekance rozhodla zkraje prodloužení, měli Jihlavští podle Tomáše Jiránka trochu smůlu, jenž je však do páté bitvy o mečbol nakopla.

„Myslím si, že to tak bylo. Zápas v Kladně byl těžký, jako každý jiný v této sérii, ale vstoupili jsme do něj dobře. Řekl bych, že jsme měli větší tlak, pak nás však opět sundala naše oslabení. Přečkali jsme je, což nás znovu trochu nakoplo,“ řekl devětadvacetiletý rodák z Prahy.

A i když měli Rytíři opět pořádný tlak a jejich kulomet znovu vyslal na jihlavskou svatyni salvu střel (47!), výběr kouče Viktora Ujčíka dokázal odolat kladenskému náporu, zabetonovat bránu a dokonat vítězný obrat.

Jihlavští hokejisté se radují z třetího vítězství ve finále s Kladnem
Jihlavští hokejisté se radují z třetího vítězství ve finále s Kladnem

Výrazný podíl na třetím vyloupení pevnosti Rytířů měl ruský brankář Maxim Žukov, jenž na kladenském ledě opět inkasoval jen jednou a to po nešťastném odrazu puku od vlastní brusle. Takový gól ale maskovaného mága Dukly nemusí mrzet. Spoluhráči i trenéři na něj nedají dopustit. „Maxima můžeme chválit donekonečna a pořád to bude málo. Ten nás drží celé play off,“ chválil Jiránek parťáka, jenž v play off Chance ligy září i se zmenšeními betony podle norem NHL.

Jihlavská družina si z Kladna udělala velice oblíbenou destinaci. Doma však mají paradoxně problém. Důvod? Jiránek i s dalšími hráči Dukly se shodují, že jim vyhovuje menší kladenské hřiště. „Máme tady menší obranu, můžeme proti nim vycházet, všechno máte blíž. Asi nám opravdu vyhovuje menší hřiště. Lépe bráníme a blokujeme střely,“ řekl odchovanec Mladé Boleslavi v dresu Jihlavy o výhodách kladenského ledu.  

Jiránek ale doufá, že do středočeského města už se Dukla nebude muset vracet a vytoužený postup do extraligy vybojuje doma. Věří, že zlom neúspěšnosti domácího prostředí přijde právě v CZ LOKO aréně, a že potřetí už Jihlava nepadne.

„Sedmý zápas už tady nechce hrát nikdo. Pravda, je to nejlepší možný zápas pro fanoušky, ale pro hráče… Tam už nemáte kam uhnout. V podstatě čekáte na jedinou chybu, která může rozhodnout,“ uznal forvard, který s Jihlavou vyválčil návrat mezi elitu před čtyřmi lety. Nyní je blízko k dalšímu triumfu v duelu č. 6.

Góly

Domácí: 30:48. Kubík

Hosté: 33:50. Pekr, 53:56. Jiránek

Sestavy

Domácí: Košarišťan (Brízgala) – Frye, Mikliš, Snuggerud, V. Sorokin, Suchánek, S. Zacharčuk, Zelingr – Machala, Plekanec (C), Jágr (A) – Marosz, Kubík, Hlava – Melka, Pitule, Račuk (A) – Š. Jelínek, Machač, Bílek.

Hosté: Žukov (Jan Brož) – Dundáček, Bukač, T. Černý, Mareš, Bilčík (A), Strejček, Eliáš – T. Harkabus, Fronk, Illéš – Čachotský (C), Lichanec, T. Havránek – Jiránek, M. Zadražil, Pekr – Chlubna, Čermák, Vítězslav Brož.

Rozhodčí

Zubzanda, Souček – Zídek, Bohuněk

Stadion

ČEZ stadion, Kladno

HC Dukla Jihlava Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud