Michal Koštuřík
29. června 2022 • 20:44

GM Zlína má být Marušák. Vedení klubu má vazby na obviněného Redla

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo vede po zablokování inaugurace Roberta Hamrly do pozice generálního manažera hokej ve Zlíně? Také kamarádi či lidé s vazbami na Michala Redla, obviněného v kauze Dopravního podniku města Prahy! Jednatel Jiří Marušák si v podnikatelově domě pronajal prostory a provozuje tam pekárnu. „Jednou za čas jsme se vídali při různých příležitostech,“ potvrdil Sportu. I další jednatel (v úterý odvolaný) Patrik Kamas se s Redlem scházel. Kvůli rekonstrukci zimního stadionu?



Budova číslo 13 v historickém areálu Svitu. V přízemí sídlí pekárna U Jahodů, kterou vlastní bývalý extraligový obránce Jiří Marušák. Celý dům patří Michalu Redlovi, který byl podle tvrzení policie hlavou zločinecké organizace (viz aktuální politická kauza spojená nejen s poměry ve vedení Prahy). „První kontakt s Michalem jsem měl jako dítě na starých kurtech za elektrárnou. Jsme téměř stejně staří, bouchali jsme tam o zeď. Znám ho,“ popsal šestačtyřicetiletý Marušák, jehož zapsaný spolek brzy navrhne do role GM.

Platit Redlovi za pronájem samozřejmě není trestné. Ani fotky na golfu, které byly donedávna k nalezení na internetu.

Jsou na nich nejen Redl s Marušákem, ale také další bývalí špičkoví hráči a představitelé současného vedení zlínského klubu Petr Čajánek či Petr Leška. Blízko partičce je i Radek Majc, opatrovník kontroverzního podnikatele a jeho byznysový partner. Právě jemu před pár lety prodal Čajánek dům. „Šance potkat Michala Redla ve Zlíně byla vždycky velká. Mohli jsme se vidět někde na pivu,“ sdělil Marušák.

Osmačtyřicetiletý Redl se rád pohyboval ve společnosti známých sportovců, hokejistů i fotbalistů. Chodíval s nimi na pivo, brázdili spolu Jaderské moře na jachtě…Takhle to chodilo roky. Nyní ovšem tahle vztahová linka vrhá na klub, rozklížený personálními vztahy, špatné světlo. Kamaráčofty s Redlem nejsou v této době směrem k veřejnosti ideálním signálem. Druhý jednatel Jan Štětkář na dotaz Sportu uvedl, že někdejšího blízkého spolupracovníka gangstera Radovana Krejčíře viděl naživo naposledy někdy v roce 1985. „Hráli jsme na sídlišti hokejbal mezi ulicemi,“ vzpomněl si. „Osobně se s ním vůbec neznám, netykáme si,“ ujišťoval.

Blíž k Redlovi měl údajně třetí jednatel Patrik Kamas. „Jezdil za ním často v bentley na zimák,“ popsal jeden z trenérů klubu.

Zástupce titulárního sponzora PSG však v úterý na valné hromadě odvolali z funkce. Prý jako úlitbu městu, aby primátor a spol. viděli, že jsou zbylí dva spoluvlastníci (zapsaný spolek a PSG) ochotni učinit po sestupové sezoně změnu. Kdo zná reálie, ten ví, že Kamasovo oficiální stažení z funkce je však jen kosmetická záležitost.

Trenér áčka Rostislav Vlach se odpovědi na téma Redl vyhnul. „No comment. Nechci se o tom bavit, je to politická věc,“ prohlásil vyhýbavě.

Předseda spolku Tomáš Valášek prý nemá s podnikatelem společného lautr nic. „Ale manželka mi prozradila, že to byl kluk, kterému dala první pusu. V roce 1983. To mě dojalo,“ přiznal s úsměvem syn známého trenéra Horsta Valáška. „Od té doby se s ním neviděla,“ doplnil.  

Známost s Redlem potvrdili i zlínské hráčské osobnosti Čajánek s Leškou. „Jsme téměř vrstevníci, potkáváme se v podstatě všichni,“ uvedl Petr Čajánek. „Michala znám asi jako všichni. Nevím, co víc k tomu dodat,“ připojil Petr Leška, asistent sportovního manažera Martina Kotáska.  

O co ve Zlíně jde? 

  • Město jako vlastník 49 % akcií a suverénně největší sponzor zlínského klubu navrhlo do pozice generálního manažera podnikatele Roberta Hamrlu. Ten však navzdory předchozí dohodě těsnou většinou při hlasování na valné hromadě neprošel.

  • Jmenování Hamrly nečekaně zablokovali zástupci dvou spolumajitelů, titulární společnosti PSG a zapsaného spolku, který je držitelem licence.

  • Valná hromada zároveň odvolala jednoho jednatele Patrika Kamase (za PSG), dva však ve funkci zůstali. (Jiří Marušák za spolek, Jan Štětkář za město)

  • Primátor Jiří Korec pohrozil, že klubu výrazně poníží dotace. Ročně dá do hokeje se vším všudy 47 milionů korun. Společnost PSG přispívá čtyřmi miliony, spolek finance neprodukuje.

  • Zástupci dvou spolumajitelů mají představu, aby klub vedl jako generální manažer Jiří Marušák a v roli sportovního manažera Martin Kotásek. Tím pádem by ještě posílila pozice Petra Čajánka, Marušákova blízkého kamaráda.

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud