Michal Koštuřík
9. ledna 2009 • 14:34

Zubík chodí na hokej!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odseděl si skoro tři roky za finanční machinace. A už je zpátky doma! Roman Zubík (43), kontroverzní podnikatel a tvůrce vsetínského hokejového zázraku, byl podmínečně propuštěn za vzorné chování z příbramské věznice.



Po propuštění se vrátil k rodině do vesnice Mikulůvka. Objevil se dokonce ve Vsetíně na utkání druhé ligy. Jinak se straní společnosti. V obci si jeho návratu skoro nevšimli.

Kde hledat Zubíka? Jak se s ním spojit? Úkol pro detektivní kancelář. „Rozhovor? Roman si žádnou medializaci nepřeje. Věnuje se rodině,“ vzkázal deníku Sport jeho dobrý známý.

Bydliště však drobný muž, který se v roce 2006 ve vazební věznici v Ostravě pokusil o sebevraždu spolykáním léků a skončil v rukou psychiatrů, nezměnil.

Rozlehlý dům v Mikulůvce s vnitřním bazénem, jehož měsíční údržba údajně přijde na třicet tisíc korun, působil včera před polednem opuštěně. Branka byla zamčená, na volání nikdo nereagoval.

Jen stopy v čerstvém hlubokém sněhu potvrzovaly, že se někdo kolem vily ráno pohyboval. „To víte, neznámým oni otevírat nebudou,“ míní starostka obce Naděžda Geržová. „Určitě tam bydlí. Každý den se u nich svítí,“ potvrzuje.

Ona sama Zubíka, jenž žije s manželkou a se dvěma dcerami, po propuštění z vězení nepotkala. O tom, že je volný, se dozvěděla z časopisu. To už byl přitom podnikatel s ropou a lehkými topnými oleji skoro měsíc doma.

„Docela jsem zírala,“ přiznala. „Nikde se neukazuje. Což je v jeho situaci pochopitelné,“ chápe Geržová, podle níž Zubíkův návrat občany Mikulůvky nevzrušuje.

Bývalý vsetínský boss se dění v obci nezúčastňuje, se sousedy se nedruží. „Já o něm skoro nic nevím. Ale jeho paní je šikovná. Provozuje hospodu. Musí se nějak uživit,“ povídá starší žena ze sousedství.

Zubíkova vila u silnice patří k dominantám poklidné vesnice, vzdálené patnáct kilometrů od Vsetína. Rodák z nedalekého Pržna zde však nemá trvalé bydliště.

Přistěhoval se někdy v devadesátých letech. A není jasné, jestli mu dům vůbec patří. Podle informací Sportu byl objekt majetkem firmy, v jejimž čele stál Lubomír Holý, podnikatel s lehkými topnými oleji.

Ten byl před osmi lety zavražděn najatým vrahem. „Kolem Zubíka je hodně nejasností. Podle mě byl moc lehkomyslný. Myslím, že si ani neulil nic bokem.

Jeho dcery prý studovaly na nějaké prestižní škole. Ale když došly rodině peníze, musely odejít,“ vypráví jeden z místních.

Zubíkovy miliony přivály Vsetínu šest mistrovských titulů ze sedmi sezon (1995-2001). Rozšafný boss, který údajně platil útočníkovi Dopitovi milion korun měsíčně, však poté skončil ve vězení za finanční podvody.

„Před lety chodil po Vsetíně s igelitkou a lidi se mu smáli. Tehdy jezdil s druholigovým týmem na zápasy. Byl něco jako kustod. A už tehdy tvrdil, že si to tady koupí všechno,“ vybavuje si jeden z bývalých hokejistů. Na jeho slova později došlo.

Časy hojnosti však už dávno pominuly. Zubík má za sebou první trest na pět a půl roku. A hrozí mu devítileté vězení v jiné kauze. Proti verdiktu ostravského soudu se „vzorný vězeň“ odvolal.

Termín dalšího líčení dosud nebyl stanoven. Proto se může Zubík pohybovat na svobodě.

Na vsetínském zimním stadionu má dveře vždy otevřené. „Já proti němu nemůžu říct ani slovo,“ zdůrazňuje trenér zdejšího dorostu Luboš Jenáček, útočník prvního mistrovského týmu ze sezony 1994/95.

„Je fakt, že za jeho éry byli hráči přeplácení. Dostávali velké platy, k tomu zdarma telefony, auta a pronájmy vil. Postupně to začalo být hodně o hvězdách a pro nás nosiče vody už nebylo místo,“ vzpomíná Jenáček, který musel odejít do Třince.

„Mrzí mě, že na Zubíka někteří hráči zapomněli. Udělal pro ně moc,“ dodává.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud