Pavel Ryšavý
Premium
25. května 2020 • 12:30

Mozek a beranidlo Jaškin: proč je z něj v Rusku hvězda. Cíl je dál NHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozbij útok a jdi si sednout. Dívej se, jak se rozhoduje zápas, fandi. Sem postupně spadla kariéra Dmitrije Jaškina v NHL. Před rokem se upsal Dynamu Moskva a odešel do Ruska. Zvolil správně. Spojení s Vadimem Šipačovem mu sedlo. Rus je asi nejšikovnější centr v KHL, Jaškin zase beranidlo, hrana chlap. „Musíte si ale taky dávat bacha na jeho rychlou střelu,“ varuje brankář Jekatěrinburgu Jakub Kovář. Jaškin dostal jako první Čech cenu pro nejužitečnějšího hráče soutěže. Proč v KHL opět našel radost a vyletěl vzhůru? Odpovědi nabízí ruský novinář či Robert Reichel, v zamčené části článku najdete i rozhovor s Jaškinem, v němž popisuje, proč podepsal v KHL na další dva roky, ale i to, že se stále chce vrátit do NHL.



První sezona v Rusku pro českého obra za jedna. Známku podtrhnout, dát do rámečku a pracovat na další. Dmitrij Jaškin, útočník, který má po tátovi ruské kořeny, se stal nejužitečnějším hokejistou základní části KHL. „V tomhle rozhodnutí se chyba hledá těžko. Kdo jiný byl tak všestranný a uměl ovlivnit výsledek? Podle mě neměl Jaškin vážnější konkurenty,“ tvrdí například novinář listu Sport-Express Alexej Ševčenko.

iSport Premium nyní pro nové předplatitele jen za 1 Kč na první měsíc a slevy na televize >>>

V Dynamu Moskva si teď hýčkají nejlepší útočný tandem ligy. Výjimečný mozek Vadim Šipačov + silák Jaškin. Tohle do sebe dokonale sedlo, první nasbíral 65 bodů, druhý 63. „Dima hrál s nejlepším centrem KHL, Šipačov ho uměl najít. Jaškin je zase spíš power forvard, který vám jde do branky, přetlačí hráče. Potřebuje k sobě centra, v Dynamu ho našel,“ vidí bývalý reprezentační kapitán Robert Reichel, který poslední dvě sezony pracoval jako asistent u národního týmu. Jaškina dobře poznal.

Je to stejně zvláštní. Vzpomínáte? Šipačov vyloženě vybouchl ve Vegas. Nový tým NHL si ho bral jako eso, poklad z Ruska. Jenže on se pakoval předčasně domů, sezonu ani nedokončil, klub ho poslal hned na podzim 2017 na farmu. „Víme, že hlavně potřebuje hrát, jenže v týmu je každý lepší než on,“ docela ostře pronesl generální manažer George McPhee. A Jaškin? St. Louis si ho vybrali v roce 2011 ve druhém kole draftu. Jenže pozici v NHL pomalu ztrácel, až v poslední sezoně ve Washingtonu spíš nehrál, než hrál.

Teď jsou spolu nejlepšími útočníky KHL. „Základní je, že potřebujete trenéra, který vám věří,“ komentuje Jaškinův progres z nuly na top hráče v Rusku Reichel. „Za mořem se postupně dostanete do nějaké škatulky a je těžké z ní vystoupit. Jde to, když budete mít štěstí na trenéra, který vám dá šanci. Pak vyletíte, ale v Americe Jaškin bohužel šanci nedostal,“ dodává.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud