Jaroslav Kalina
4. června 2020 • 11:44

Nejdivnější vyhazovy koučů v KHL: opilý Kanaďan, šok Říha či Jandač

Vstoupit do diskuse
0
  • KHL za dobu své existence pamatuje řadu bizarních vyhazovů trenérů. Zřejmě nejvíc podivných změn se událo v prvních letech soutěže. Mezi kouče, kteří dostali zvláštního padáka, patří i Miloš ŘíhaKHL za dobu své existence pamatuje řadu bizarních vyhazovů trenérů. Zřejmě nejvíc podivných změn se událo v prvních letech soutěže. Mezi kouče, kteří dostali zvláštního padáka, patří i Miloš ŘíhaFOTO: koláž iSport.cz

    Během dvanáctileté existence zažila Kontinentální hokejové liga již dlouhou řadu bizarních událostí. K nečekaným zánikům klubů či náhlé změně bodování soutěže těsně před startem sezony jistě patří i podivné konce a výměny trenérů, kterých především v počátcích KHL nebylo zrovna málo. Jak píší ruská média, minulý ročník byl "pouze" se čtyřmi změnami na lavičce rekordně nejnižší. V článku iSport.cz si přečtěte o vyhazovech koučů, kterými vedení klubů šokovala celou soutěž.      

  • Kanaďanovi podrazil nohy alkohol

    Paul Gardner – Dynamo Minsk

    Historicky prvního padáka v KHL dostal ještě před zahájením premiérové sezony kanadský trenér Paul Gardner. Bývalý útočník za sebou nechal nemalou stopu v NHL, kde v dresu Toronta, Pittsburghu či Washingtonu odehrál celkem 461 utkání. Po konci kariéry se vrhl na trénování, začal v AHL, později dokonce dělal asistenta v Nashvillu. V roce 2006 odešel do Ruska, kde v tehdejší Superlize vedl necelé dvě sezony Jaroslavl. Angažmá nedokončil kvůli jedné z největších metel lidstva – alkoholu.

    I přes osobní problémy s pitím o Kanaďana před začátkem KHL stálo Dynamo Minsk. Při podpisu smlouvy se vedení klubu dohodlo s Gardnerem, že bude hlídán manželkou. Na tréninkový kemp v červenci 2008 však s manželem ze zdravotních důvodů nedorazila. Kouč se údajně okamžitě přestal kontrolovat a byl tak opilý, že nebyl ani schopný provést ranní trénink. Kratičké angažmá měl završit incident z týmového autobusu, kdy Gardner upadl z předního sedadla a nedokázal se postavit na nohy. Tehdejší generální ředitel Dynama Vladimir Gončarov tuto událost sice popřel, ale důvody pro ukončení spolupráce byly víc než zřejmé.

    Kanadský trenér Paul Gardner (vlevo) se stal formálně prvním vyhozeným trenérem KHL. Dynamo Minsk s bývalým útočníkem ukončilo spolupráci kvůli problémům s alkoholem na začátku letní přípravyFoto profimedia.cz

  • Šéf řekl: jdi domů

    Wayne Fleming – Avangard Omsk

    Za příchodem zkušeného specialisty z NHL do Omsku měl osobně stát i Jaromír Jágr, tehdy hráč Avangardu. Trenér Wayne Fleming, jeden ze strůjců kanadského zlata na olympiádě v Salt Lake City 2002, převzal tým v prvním ročníku KHL po vyhození Sergeje Gersonského. Rodák z Winnipegu měl v zámoří a také ve Švédsku skvělé renomé, v Rusku ale totálně pohořel. Tamní mentalitě se nedokázal přizpůsobit, měl problém s jazykem a s většinou hráčů vůbec nenašel společnou řeč. Podle ruských médií prý trenér sám nechápal, jak skončil v Rusku. Vedle těchto komplikací zažil Fleming na lavičce tragédii. Během utkání Omsku zkolaboval útočník Alexej Čerepanov a na místě zemřel.

    V lednu 2009 se zdálo, že si Fleming konečně začíná zvykat na ruský hokej (Avangard vyhrál třikrát v řadě). Během čtvrtého zápasu proti Podolsku však došlo na bizarní situaci. Po dvou třetinách za stavu 0:1 nastoupil Omsk bez hlavního trenéra na střídačce. Utkání se mužstvu nakonec podařilo srovnat a v prodloužení zvítězit 2:1. Kam ale zmizel Fleming? Později vyplulo na povrch, že během druhé přestávky přišel za koučem Anatolij Bardin, někdejší generální manažer, a řekl mu pouze: „Jdi domů.“ V ten moment zkušený Kanaďan ještě neskončil, o týden později tým opět vedl. Definitivní konec ale přišel až po šesti zápasech, ze kterých vyhrál Omsk jen jeden. Fleming se následně vrátil do NHL, kde dělal asistenta trenéra v Edmontonu a Tampě Bay. V roce 2013 podlehl rakovině mozku.   

    Již zesnulý trenér Wayne Fleming (vpravo) v Omsku krátce vedl i Jaromíra JágraFoto profimedia.cz

  • Padáka dostal v den D

    Raimo Summanen – Avangard Omsk

    V Omsku ještě zůstaneme. Klub ze Sibiře by se minimálně v prvních letech KHL dal jistě nazvat trenérským kolotočem. Po konci Wayna Fleminga mužstvo převzal Kazach Igor Nikitin, který dostal podobně podivný vyhazov jako jeho předchůdce. Těsně před play off 2010 byl již kvůli vizím do budoucna nahrazen trenérem Raimem Summanenem. Bouřliváka z Finska však čekal ještě bizarnější konec.

    Pod vedením čtyřnásobného vítěze finské ligy (2x jako hráč a 2x jako trenér) měl Omsk skvělou základní část, po jejímž konci s přehledem získal Kontinentální pohár. V play off se ale Avangard trápil. První kolo proti Nižněkamsku přešel s pořádnou dávkou štěstěny až v sedmém zápase, ve druhém měl potíže s Magnitogorskem. Sérii s Metallurgem musela opět rozseknout až rozhodující sedmá bitva, do té už však Summanen nezasáhl. V den D pro kouče nebyl poslán vůz a pouze po telefonu byl informován o svém propuštění. Důvodem bylo Finovo neúnosné bezohledné chování, které překročilo všechny meze po prohře v šestém zápase. Údajně se v kabině dostal do ostré hádky i s Jaromírem Jágrem. Po takovém vyhození by se logicky čekalo, že Avangard za Summanenem zabouchne dveře. K údivu všech se bývalý útočník Edmontonu či Vancouveru do Omsku vrátil, dvakrát.   

    Finský bouřlivák Raimo Summanem na střídačce OmskuFoto profimedia.cz

  • Bavil a vítězil, přesto skončil

    Miloš Říha – SKA Petrohrad

    Výběr podivných konců trenérů KHL se neobešel bez českého zastoupení. V létě 2011 byl Miloš Říha v Rusku žádaným zbožím díky svému zábavnému stylu hokeje a také výsledkům. Ze Spartaku Moskva se skromným rozpočtem vyždímal maximum, s Atlantem Mytišči došel až do finále, ale na Gagarinův pohár nedosáhl. Šanci na celkový úspěch dostal v bohatém SKA Petrohrad. Tým plný hvězd toužil po triumfu v nové soutěži od samého začátku, ale nedočkal se. Změnu měl přinést přerovský rodák pověstný svým emotivním vystupováním.

    Říhův okamžitý útok na Gagarina nevyšel, v první sezoně skončilo mužstvo v semifinále po čtyřech zápasech s Dynamem Moskva, ale místo v SKA si udržel. Fanoušky bavil útočný styl, díky kterému tým pravidelně vítězil. Ročník 2012-13 rozjel Petrohrad náramně, soupeři si mnohdy nevěděli rady a klub útočil na první místo tabulky. Jenže v listopadu přišel šok. Úspěšný Říha v Petrohradu skončil! Důvod? Vedení klubu s ním nebylo spokojeno. Koncepční práce českého kouče petrohradské šéfy nepřesvědčila a tak od začátku sezony byli v jednání s Finem Jukkou Jalonenem. Na Říhově konci bylo rovněž pořádně bizarní, že se o tom veřejnost dozvěděla po výhře, která SKA posunula do vedení. Ruský tisk tento tah nazval nejpodivnější událostí v KHL.

    Konec trenéra Miloše Říhy na lavičce Petrohradu označil ruský tisk za nejpodivnější událost v KHLFoto profimedia.cz

  • Konec po třech zápasech

    Josef Jandač – Metallurg Magnitogorsk

    Zřejmě nejbizarnější vyhazov v KHL z nedávné doby odskákal další Čech. Josef Jandač sice nastoupil do druhé sezony jako trenér Magnitogorsku, na lavičce ale vydržel pouze první tři utkání. Konec českého kouče v Metallurgu se v Rusku intenzivně řešil již po konci prvního ročníku, ve kterém tým vypadl již v osmifinále. Vedení v čele s bossem Gennadijem Veličkinem i přes nejhorší klubový výsledek v KHL k údivu ruských médií někdejšího trenéra národního týmu hned po sezoně nevyhodilo, ale všechno nasvědčuje tomu, že na případný vyhazov se chystalo delší dobu. Stačila jedna chyba. Přesto Jandačův konec po třech zápasech zaskočil.

    „Rusko je v tomhle opravdu hrozně nekompromisní a zvláštní. Odvolat kouče po třech zápasech nové sezony? To je hodně divné, unáhlené a myslím, že i nespravedlivé,“ řekl trenér Jiří Kalous v rozhovoru pro iSport.cz. V Magnitogorsku fungoval jako asistent Josefa Jandače, po jeho bleskovém konci v klubu zůstal i pod novým koučem Iljou Vorobjovem až do konce ročníku.

    Josef Jandač skončil ve své druhé sezoně na lavičce Magnitogorsku již po třech zápasechFoto Barbora Reichová (Sport)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud