Jakub Hlaváč
1. listopadu 2017 • 11:24

Budoucí hvězda NHL hrála v Česku. 17letý Dahlin už zvládl srazit Liberec

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zvednutá hlava, lehký krok a přesná rozehrávka. Jo, takového beka by brali všude na světě. Jenže tomuhle je sedmnáct let, hraje s mřížkou a má být příští jedničkou draftu NHL. Další švédský klenot – Rasmus Dahlin. Hoch, který v úterý ukázal na severu Čech budoucnost hokeje.



V elitním evropském klubu, který se ve všech třech ročnících CHL dostal do finále a dvakrát v něm vyhrál, mu patří místo v první obraně. Chodí i na přesilovky. Spoléhá se na něj. Pro Frölundu je důležitý nyní, ale především je vizitkou pro její mládežnickou základnu.

Všichni vědí, že brzy zmizí v NHL. Všichni to viděli i v duelu s Bílými Tygry. Vždyť tenhle kluk nakonec celou partii svým průnikem po levém křídle rozhodl. Vždyť mohl přidat další dva góly a naopak sám se pod tlak prakticky nedostával.

„Co k němu můžu říct? Klobouk dolů. Nic víc k tomu asi ani říct nemohu. Moc hezky se na to kouká, škoda, že nastupuje proti nám,“ sekal poklony Martin Ševc, kapitán českého vicemistra. Nebyl sám. Doplňovaly ho oba tábory.

„Hrát s dospělými je samozřejmě náročné, musíte na to mít nějakou šikovnost, ale zároveň být připraveni i fyzicky. Pro mě je základ, abych se soustředil na každé utkání. Nesmím se nechat srazit, když se něco nepovede, a zároveň nesmím být líný a polevit,“ říkal sám Dahlin.

Tohle má být pokračovatel linie Nicklas Lidström, Erik Karlsson, Victor Hedman. „Říkáme, že se chová jako komár. Nikdy ho nechytíte. Jako by všechno viděl zpomaleně a pokaždé vám z nebezpečné situace utekl, než se do ní dostane,“ popisoval Fredrik Sjöström, generální manažer Frölundy, pro NHL.com. Jeho chráněnec se ostatně představí i v dresu reprezentačního áčka na blížícím se Karjala Cupu.

Ale k Liberci. V soutěži nejlepších celků Evropy mimo Rusko si chtěl vylepšit svou v extralize těžce zkoušenou náladu. Těšil se, že si zahraje v jiném tempu, v jiném prostředí. Což se stalo. Jenže hlavní trabl zůstal stejný. Nepřišly góly. Baví mě to hrát moc. Nikdo nepadá, faul je prostě faul. Jenže my opět dali jenom dvě branky a navíc prohráli. Nemůžeme být spokojení,“ zlobil se Ševc. „Dostali jsme tři góly, to není od takového soupeře nejhorší. Jenže pro nás je to strašidelné,“ štvalo ho.

Rasmus Dahlin by se mohl stát příští jedničkou draftu NHL
Rasmus Dahlin by se mohl stát příští jedničkou draftu NHL

I tentokrát se jeho celek dokázal propracovat k šancím, jeho přesilovky měly myšlenku. Nicméně ve finále to vedlo opět pouze ke vzdechům zmaru. Osmifi nále samozřejmě ještě není ztraceno, do odvety není výsledek 2:3 nehratelný. Ale. „Byli jsme více než vyrovnaní. Bohužel je to pořád stejné. Zaprvé se neprosadíme a zadruhé inkasujeme ve chvílích a po akcích, kdy bychom inkasovat neměli,“ durdil se i trenér Filip Pešán. „Strašně jsem doufal, že nás tenhle zápas nakopne. Bohužel. Obrázek byl stejný,“ pokračoval.

Svěřil se i s pocitem, že triumf měla brát jeho strana. To je pochopitelně diskutabilní, ale překvapivé by to pro nikoho z 3712 návštěvníků arény nebylo. Vždyť i poměr střel (28:23) vyzněl pro domácí.

Jenže pak se v přesilové hře na startu 54. minuty za stavu 2:2 chopil puku Dahlin, prokráčel do útočného pásma a předvedl, co málokdo z jeho protivníků. Vzal zodpovědnost na sebe, hodil kotouč na gólmana Romana Willa a šel slavit.

A Liberec na lepší náladu čeká dál. Minimálně do pátku, kdy hostí Třinec. Včera mu ji ještě o něco zhoršila zpráva ze Zlína, kde v souběžně hraném utkání (více o něm na straně 9) zvítězila Jihlava na nájezdy. Znamená to jedno: progresivní klub, který loni na jaře slavil titul, je aktuálně poslední.

Góly

Domácí: 09:53. Bakoš, 43:14. Krenželok

Hosté: 24:15. Stålberg, 28:28. Lundqist, 53:11. Dahlin

Sestavy

Domácí: Will (Stezka) – Havlín, Ševc (C), Plutnar, Šmíd (A), Jánošík, Derner, Pyrochta – Jašek, Jelínek (A), Krenželok – Bakoš, Bulíř, Lakatoš – Stránský, Hrabík, Ordoš – Bartovič, Vantuch, Vlach – Jeník

Hosté: Mattsson (Gustafsson) – Dahlin, Almquist, Nyberg, Donovan, Norstebo, Sigalet, Gunnarsson, Emanuelsson – Lasch, Lundqvist, Grundström – Friberg, Andersson, Olofsson – Stålberg, Hjalmarsson, Fjällström – Westrholm, Ehn, Widerström

Rozhodčí

Stano, Kubuš – Lhotský, Ondráček

Stadion

Home Credit Aréna

Návštěva

3 712 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud