Pavel Ryšavý
22. listopadu 2022 • 21:30

Zázrak! Oslabený Hradec vyřadil švédského mistra. Teď na Kováře?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to zpráva, která hezky zvoní. Hradec Králové vystřihl z Ligy mistrů švédského mistra. Färjestad má v kádru hvězdy, patří do kolonky „nadupaný soupeř“. Stejně se musel poklonit před Mountfieldem, který navíc kvůli marodce nasadil rotu z prvoligového Kolína. V prodloužení vyhrál tým Tomáše Martince 4:2 a postoupil do čtvrtfinále, kde patrně narazí na Zug s Janem Kovářem.



Ztichlá šatna čekala na brankáře Henriho Kiviaha. Gólman ještě blbnul v hale před fanoušky, pustil ze sebe nahromaděné emoce. Jakmile přiběhl do šatny, rozjel se hlasitý bengál. Byl k němu dobrý důvod, Hradec vyřadil úřadujícího švédského šampiona a v Lize mistrů postoupil do čtvrtfinále.

„Jo, tak tohle byl zápas!“ nadšeně řval na fanoušky, když si s nimi podával ruku, hradecký bek Jéremie Blain. Ano, trefa, zápas jako hrom. Po prvních dvou minutách mohlo být po něm, protože Färjestad měl dobrých šest tutovek. Tady řádil Kiviaho, šance kradl. Vůbec byste neřekli, že švédský sok dosedl na pardubické letiště pár hodin před zápasem. Nastoupil náramně.

„Dál jdeme hlavně díky Kivimu,“ jasně zahlásil Lukáš Cingel, autor dvou hradeckých branek. Zápas musel do prodloužení, protože v součtu s utkáním v Karlstadu skončila bitva 6:6. V nastaveném čase Kiviaho chytil samostatný únik a pak rozhodl dobře schovanou střelou právě Cingel.

Jen pro dokreslení, koho Mounftield škrtl ze soutěže. Färjestad trénuje Tomas Mittel, jenž tři roky působil jako asistent v Chicagu. NHL si nedávno zahrál i Joakim Nygard, nastupoval za Edmonton a platí za jednoho z nejrychlejších hokejistů Evropy. Marcus Nilsson se stal nejproduktivnějším hráčem švédské ligy sezony 2019/2020. Ville Pokka má zlato z MS a z olympiády. V kostce: banda skvělých individualit, která umí vítězit.

Čím dokázal Hradec extrémní kvalitě čelit? „Skvělý brankář, v zápase nás držel,“ zmínil trenér Tomáš Martinec jako prvního Kiviaha. Pak hned dodal: „Spousta kluků hrála na hraně svých možností, byli poctiví a obětaví. Soupeř má hodně individualit, což bylo znát. Podobně silnému celku můžete vzdorovat jen týmovým výkonem a charakterem.“

Splněno. Kvůli velké marodce dorazila rota hráčů z Kolína. Třeba bek Zdeněk Čáp naposledy chytal hráče Poruby, teď měl proti sobě turbo Nygarda. Těžká písemka, ale uspěl.

Mountfield udělal výsledkem i výkonem Česku dobrou reklamu. „Bral bych všechno s pokorou,“ pousmál se Martinec. „Těší nás, že můžeme v Evropě zviditelnit Mountfield HK i Česko. Víme, že máme dost talentovaných kluků, když budeme poctiví a zodpovědní, můžeme čelit i velkým týmům. Teď je důležité získanou zkušenost přenést dál, zúročit ji v dalším průběhu sezony,“ zmínil. V Evropě Hradec válí, v extralize dovede někdy škaredě zakopnout.

S pokorou ve svém týmu ale problém evidentně moc nemá. Třeba dvougólový Cingel po zápase vypadal, jako kdyby právě vyhrál nad Karlovými Vary, prostě nic extra. „S nimi jsme zrovna prohráli,“ nezapomněl upozornit. Přeci jen trocha euforie? Kdepak. „Ještě není konec. Chceme pokračovat, jít dál. Teď jsme postoupili, ale to neznamená, že by bylo splněno,“ zůstával v klidu Cingel.

Až poslední pokus vyšel. Když se ho zeptáte, jestli by měl nějaký sen, tak spustil: „Kdybych něco měl říct, konečně bych rád ve finále porazil Frölundu,“ rozlil se mu na tváři úsměv. V roce 2017 hrál proti ní se Spartou, o tři roky později s Hradcem. Ale nejdřív čtvrtfinále Ligy mistrů, v něm Mountfield narazí na lepšího z dvojice Zug-Mnichov, švýcarský tým s Janem Kovářem vyhrál utkání číslo jedna 5:1. Ve středu by měl dát razítko na postup. Takže další obr na hradecké cestě?

čtvrtfinále Ligy mistrů

Hradec Králové - vítěz zápasu Zug/Mnichov
začátek série 6., nebo 7. prosince

Góly

Domácí: 04:13. Kevin Klíma, 07:43. Cingel, 28:06. Pilař, 67:06. Cingel

Hosté: 36:23. Lawner, 53:37. Lindqvist

Sestavy

Domácí: Kiviaho (Růžička) – McCormack, Jank, Blain, Kalina, F. Pavlík (A), Čáp, Piegl – Doležal, Lev (A), Okuliar – Jergl, Lalancette, Kevin Klíma (C) – Kelly Klíma, Cingel, Pilař – Morong, Štohanzl, Moravec.

Hosté: Tomkins (Hildeby) – Pokka, Lindroth, Nyström, Göransson, Tornberg, Bergqvist, Berglund – Åslund (A), Elie, Nygård (A) – Lindqvist, Johansson (C), Nilsson – Viksten, Lundh , Lawner – Forsell, Andersen, Jakobsson.

Rozhodčí

Ladislav Smetana (AUT), Marek Žák (SVK) – Josef Špůr (CZE), Daniel Hynek (CZE)

Stadion

ČPP Aréna, Hradec Králové

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud