Pavel Ryšavý
13. prosince 2022 • 22:04

Hradec končí v Lize mistrů. Kiviaho kradl šance, fans slavili se stromem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je konec. Česká cesta v Lize mistrů je minulostí. Mountfield HK ve Švýcarsku prohrál 1:2 v prodloužení a do semifinále postupuje Zug s kapitánem Janem Kovářem. Hlavním hrdinou zápasu byl brankář Hradce Henri Kiviaho. Létal od jedné tyče k druhé, co se dalo, chytil. Bez jeho špičkové formy by zápas k nastavení nedošel. Zug byl daleko nebezpečnější.



Jak dětská hra. Kdo dá gól, vyhraje. Po remíze v Hradci bylo jasné, že kdo v Zugu vstřelí aspoň o jednu branku víc, postoupí do semifinále Ligy mistrů. Velká bitva se dost dlouho táhla. Stav 1:1 svítil na ukazateli skóre i po šedesáti minutách. Pokračovalo se tedy v prodloužení tři na tři, které rozhodl Brian O'Neill a poslal do další fáze soutěže švýcarský celek.

Pro Hradec šlo o celkem atypický zápas. Tentokrát soupeře nesvíral v kleštích, nemačkal Zug. Trenér Tomáš Martinec své hráče od začátku nabádal, ať se v obranném pásmu po ztrátě kotouče zatáhnou do malého boxu a nevznikají kolem branky takové díry: „Borci, jsme tam hrozně roztahaný. Nekoukejte, nalevo a napravo.“

Ale hlavní peklo pro jeho sestavu začalo v poslední části. Klíčový muž jeho sestavy? Brankář Henri Kivaho, v klidu kradl šance, likvidoval samostatné úniky i střely zblízka. Rozchytal se, ve Švýcarsku podal jasný důkaz. O co byl Fin mezi tyčemi klidnější, o to Martinec na lavičce víc a víc zuřil.

V hradecké brance skončil kotouč i brankář Henri Kiviaho
V hradecké brance skončil kotouč i brankář Henri Kiviaho

Jako kdyby za stavu 1:1 Mountfield ubral na aktivitě, nechával se zatlačit. Nebýt Kiviaha, bylo vymalováno. Úřadující švýcarský mistr prodával svoji kvalitu hlavně mezi 40.-50. minutou, hodně byl cítit důrazný Justin Abdelkader. Bývalý útočník Detroitu taky vstřelil první gól svého týmu. Hradečtí fans házeli uříznutým vánočním stromem nad hlavou ve svém sektoru jednou, když kotouč odklouzal za čáru po práci Aleše Jergla.

Hradec mohl k postupu postrčit necelých pět minut před koncem Oliver Okuliar, od modré uháněl sám na brankáře Leonarda Genoniho. Jenže pětatřicetiletý švýcarský veterán jeho záměr s forhendovou kličkou přečetl.

Tentokrát ale nefungoval hradecký turbo hokej, českému celku se nedařilo pohybem dostat soupeři pod kůži. To samé platilo i v prodloužení, kdy byl dál Zug nebezpečnější. Kiviaho vzdoroval, jak se dalo, odchytal patrně nejlepší zápas za Hradec, ale na moment ze 64. minuty neměl. O´Neill se krásně otočil kolem Lukáše Cingela, srovnal se, roztáhl Kiviaha a strčil puk do branky. Velká jízda Mountfieldu Evropou skončila.

Mountfield HK Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 23:15. Abdelkader, 63:49. O'Neill

Hosté: 27:46. Jergl

Sestavy

Domácí: Genoni (Zaetta) – Schlumpf, Djoos, Stadler, Kreis, Geisser, Nussbaumer, Klingberg, Vogel – Simion, O'Neill, Hofmann (A) – Zehnder, Senteler, Cehlárik – Martschini (A), Kovář (C), Herzog – Abdelkader, Leuenberger, Suri.

Hosté: Kiviaho (Růžička) – McCormack, Jank, Blain, Piegl, Filip Pavlík (C), Rosandič, Čáp – Okuliar, Zachar, Radovan Pavlík – Lev (A), Lalancette, Cingel – Jergl, Kevin Klíma, Perret – Kelly Klíma, Štohanzl, Pilař.

Rozhodčí

Mikael Nord (SWE), Mikael Sjöqvist (SWE) – Eric Cattaneo (SUI), Dario Fuchs (SUI)

Stadion

Bossard Arena

Další odvetné zápasy čtvrtfinále Ligy mistrů:

Tappara Tampere - Rögle 5:1 (0:0, 2:1, 3:0)
Branky: 22. Lehterä, 38. a 60. Savinainen, 54. a 59. Ojamäki - 39. Edström. První zápas: 2:3, postoupila Tappara Tampere.

Jukurit Mikkeli - Lulea 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)
Branky: 31. Piitulainen - 4. Komarek, 18. Shinnimin, 49. Tyrväinen. První zápas: 1:5, postoupila Lulea.

Frölunda - Skelleftea 4:2 po sam. náj. (0:0, 2:1, 1:1 - 0:0)
Branky: 28. Borgman, 31. Nilsson, 49. Johansson, rozhodující nájezd Lasch - 29. Wingerli, 42. Forsfjäll. První zápas: 0:1, postoupila Frölunda.

Semifinálové dvojice:
Tappara Tampere - Zug,
Lulea - Frölunda.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud