Zdeněk Janda
21. září 2011 • 04:30

Jágra v televizi asi neuvidíte. Práva na NHL zatím české stanice nekoupily

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavná NHL dostala z českého hlediska pořádné grády. Hlavně díky návratu Jaromíra Jágra, všichni jsou ale zvědaví třeba i na to, jestli Tomáš Vokoun s Michalem Neuvirthem urvou Stanley Cup s Washingtonem. Jenže reálně hrozí, že žádná česká televize zámořské zápasy vysílat nebude. Na právech se zatím kvůli přemrštěné ceně nedohodla ani stanice Nova Sport.



NHL se pro české fanoušky opět dostává do popředí. Těšíte se na to, jak si při svém bedlivě sledovaném comebacku povede hokejový fantom s číslem 68?

Tak pozor, přímo v akci totiž Jaromíra Jágra vůbec nemusíte vidět. Tedy pokud na své televizi nemáte k dispozici americké kanály, třeba ESPN Amerika.

V minulých letech zámořské zápasy přinášel program Nova Sport, ale jeho šéfové se zatím na podmínkách nového kontraktu nedohodli. „Jednání stále probíhají, víc to nechceme komentovat. Hlavně z toho důvodu, aby se to nepokazilo,“ řekl Sportu Marek Kindernay, šéf stanice.

V čem je problém? Podle informací deníku Sport hlavně v přemrštěné částce, kterou po televizi chce držitel vysílacích práv. To je údajně třetí osoba, která je od původního držitele odkoupila. Teď na tom chce především vydělat, proto nasadila astronomickou cenu.

Podle zdrojů Sportu je to údajně až sedmkrát dražší než v minulosti. A dalo by se říct: pokud by Nova koupila za těchto podmínek NHL, nezbývaly by ji už skoro žádné peníze na ostatní sporty... Nic konkrétního ale Kindernay komentovat nechtěl.

„Zájem o vysílání pochopitelně máme, pořád se jedná o nejlepší hokejovou ligu na světě, navíc opepřenou návratem Jaromíra Jágra. Ale je to složité jednání. Je to trochu jako poker,“ připustil šéf Nova Sportu. Vyhraje ten, kdo bude mít pevnější nervy.

Nova si uvědomuje, že NHL je pro ni důležitý produkt, na němž si buduje i svou image. Navíc teď, když v ní opět bude hrát nejlepší hokejista československé historie... Ale zase i její rozpočet je omezený. Na druhé straně stojí firma, která v Česku práva nabízí. A ví, že pokud je neudá, nic z toho mít nebude. Takže kdo ustoupí?

Jaromír Jágr bude i ve svém novém působišti tradiční 68.
Jaromír Jágr bude i ve svém novém působišti tradiční 68.

„Když se dohodneme teď, je to fajn. Když až za měsíc, taky dobrý. Prostě máme svoje hranice, kam můžeme jít a kam ne,“ tvrdí Kindernay. „Může se ale stát, že NHL začne a v Česku to nikdo vysílat nebude. K tomu může dojít, teď však nemá cenu spekulovat.“

Východiskem z patové situace by mohlo být i to, že držitel práv je rozprodá několika zájemcům. Takže nějaké zápasy uvidí diváci na Nova Sport, jiné třeba na stanici Sport 1 nebo Digi Sport.

Česká televize se o vysílání NHL neuchází. „Ne, že by nás nelákalo dávat zápasy s Jardou Jágrem, ale je to mimo naše finanční možnosti. Navíc musíme hlavně splnit naše povinnosti vůči sportu na českém území,“ uvedl Jiří Ponikelský, ředitel ČT4.

Nyní českým fanouškům nezbývá než doufat, že se Nova Sport dohodne. Nebo si pořídit program ESPN America (nabízí kabeloví operátoři), na němž by NHL běžet měla. Ta běží bez českého komentáře.

Anebo zbývá poslední možnost: sledovat NHL pokoutně po internetu. Při podrobném hledání se dají najít stránky, na nichž přenosy běží. Jenže to vyžaduje velkou trpělivost při pomalém a „trhaném“ přenosu...

NHL startuje šestého října, kdy se na ledě Bostonu, obhájce Stanley Cupu, představí Philadelphia s Jaromírem Jágrem. Uvidíte českého bombarďáka i na tuzemském programu?

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud