František Suchan
28. ledna 2013 • 12:00

Hudler vstřebává smrt táty, překládá Červenkovi: Nemůžu sedět na zadku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mimo led to mají těžké. Jednomu nedávno umřel táta, druhý pořád tak úplně nerozumí, o čem si lidé kolem něj povídají. Pro Jiřího Hudlera a Romana Červenku je proto vysvobození, když můžou obout brusle a ukázat, co umějí nejlíp. V sobotu obě posily Calgary, jimž nepříjemnosti oddálily premiéru za Flames, konečně hrály. A tým poprvé v sezoně zvítězil, Edmonton porazil 4:3.



„Cože? Co to říkal?“ Roman Červenka se naklání k Jiřímu Hudlerovi, aby si v češtině ujasnil, že koučův anglický pokyn dobře pochopil. Neustále se pere s novým jazykem, který ho teď obklopuje.

„Nejsme pořád spolu, Roman je dospělý chlap, ale když se na něco zeptá, pomůžu,“ pokýval zámořím daleko protřelejší z české dvojice útočníků Flames.

Tlumočník Hudler už má za sebou sedm sezon v Detroitu, loni v létě jen přestoupil. To Červenka se v sobotu dočkal splnění svého snu: v 27 letech konečně okusil NHL.

Čekání se mu protáhlo o týden kvůli krevní sraženině v noze, kterou si do Calgary přivezl z výlukového působení v pražském Lvu. Vyšetření na elitní klinice Mayo ve Phoenixu mu ale dalo zelenou. „Bylo znát, jak přijel šťastný. Řekl jsem mu jen, ať teď není přemotivovaný a hraje svou hru,“ přiblížil Hudler.

Edmontonští Shawn Horcoff a Magnus Paajarvi (vpravo) se snaží zastavit Romana Červenku z Calgary Edmontonští Shawn Horcoff a Magnus Paajarvi (vpravo) se snaží zastavit Romana Červenku z CalgaryFoto Profimedia.cz

Do nováčka, který dorazil do Kanady s vizitkou nejlepšího hokejisty mimo NHL, hustili trenéři nový systém na každém z týmových mítinků, i když ještě nemohl nastoupit.

S Hudlerem si pak minulý týden střihli trénink s farmářským mužstvem, zatímco Flames hráli ve Vancouveru, a před sobotní domácí partií s Edmontonem už byli konečně připravení obléknout zápasový dres.

Nemůžu jen sedět na zadku, říká Hudler

Jiří Hudler se totiž musel v minulých dnech vypořádat se ztrátou otce, jehož náhle přemohla rakovina. Opustil kemp a zamířil domů, byť stihl už jen pohřeb.

„Teď se cítím o dost líp, než když jsem narychlo odlétal,“ přiznal listu Calgary Herald. „Chvíli mi trvalo se srovnat, ale nemůžu jen sedět na zadku a myslet na to špatné. Je třeba zase do hlavy dostat to, co miluju, a to je hokej.“

I když byl Hudler skoro týden bez tréninku, dostal se do tempa rychle. A v sobotu proti Oilers hned pomohl ideálním pasem vymyslet vítězný gól. Ve třetí třetině navíc šikovně našel právě Červenku mezi kruhy, edmontonský gólman Dubnyk měl co dělat, aby ránu vytáhl vyrážečkou.

Dvě česká esa, která si Flames pořídili pro rozhýbání ztuhlé ofenzivy, totiž začala spolu v jednom útoku. „Přišlo mi přirozené zkusit je spolu. Aspoň teď, abychom Romanovi ulehčili začátek,“ vysvětlil kouč Bob Hartley.

Protože bezproblémová komunikace je to jediné, co Červenkovi zatím chybí k dokonalosti. „Jinak moc dobře ví, co s pukem, a je vážně silný. Stačí se mrknout na jeho vymakanou postavu a vidíte, jak moc chce uspět,“ dodal trenér.

Co si povídají?

Mezi Čechy, kteří oblékli svá tradiční čísla 10 a 24, postavil centra Matta Stajana. „Přijdu si, jako by dál trvala výluka a já hrál někde v Evropě. Pořád slyším jenom češtinu a nemám páru, co si ti dva povídají,“ smál se kanadský útočník.

„Ale hokejově si rozumíme, to je hlavní. Oba jsou velmi nadaní, to je na první pohled znát.“

A bylo to patrné i v jejich společné premiéře. Flames totiž na startu zkrácené sezony třikrát prohráli, získali jediný bod. České duo, které dostávalo prostor i v přesilovkách, ovšem hned přispělo k prvnímu zisku, 4:3 s Oilers.

„Oba nás nastartovali. Jsou nebezpeční, soupeřům se proti nim těžko hraje,“ poznal elitní bek Mark Giordano.

Z českého pohledu je tak škoda jen to, že věhlasnějším kolegům zatím musel místo v sestavě uvolnit mladý Roman Horák, jehož klub převelel na farmu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud