Komise: Červená pro Ramíreze a Jemelkova žlutá? Správně. Co Čanturišvili?
Fotbalisté Bohemians 1905 nebyli v sobotním utkání dvanáctého kola první ligy proti Plzni v klíčových momentech poškozeni, uvedla komise rozhodčích FAČR. Hlavní sudí Jakub Wulkan v 71. minutě po zásahu od videa správně vyloučil domácího útočníka Erica Ramíreze, hostující Václav Jemelka o chvíli později v souladu s pravidly dostal pouze žlutou kartu. Komise v komuniké posvětila i dvě klíčové situace ze zápasů v Pardubicích a v Jablonci.
Trenér Bohemians Jaroslav Veselý si po porážce 0:1 s Plzní postěžoval na údajně nekonzistentní posouzení obou zákroků ve druhé půli. Kouč Pražanů označil červenou kartu pro Ramíreze za přísnou a byl přesvědčen, že vyloučeni měli být případně oba hráči. Jemelkův zákrok dokonce označil za horší. Komise mu však nedala za pravdu.
Wulkan za stavu 1:0 pro Viktorii nejprve Ramíreze za zákrok na plzeňského Sampsona Dweha vůbec karetně nenapomínal. Po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ale venezuelského útočníka rovnou vyloučil.
Komise uvedla, že se jednalo o faul na červenou kartu. „Hráč domácího družstva nataženou nohou zasáhl zezadu soupeře podrážkou do achillovky, bez možnosti hrát míčem,“ vysvětlila komise.
O chvíli později Jemelka fauloval domácího záložníka Aleše Čermáka a od Wulkana dostal žlutou kartu. Podle komise zákrok na vyloučení nebyl. „Hráč hostujícího družstva ve snaze hrát míčem sice šel podrážkou vysoko proti noze soupeře, ale svoji nohu stahoval a soupeře zasáhl pouze minimálně,“ uvedla komise k utkání, které Západočeši vyhráli 1:0.
Chyba Szikszaye
V Jablonci nakonec správně dostal domácí Vachtang Čanturišvili po zákroku vysokou nohou do hlavy Zlatana Šehoviče z Dukly jen žlutou kartu. Hlavní sudí Ladislav Szikszay nejprve gruzínského halfbeka v 73. minutě chybně rovnou vyloučil, po zásahu od videa a přezkoumání situace ale původní verdikt změnil a Severočechy do oslabení neposlal.
„Hráč domácího družstva nejprve zahrál míčem a následně lehce zasáhl soupeře kopačkou do hlavy. Rozhodčí původně chybně udělil červenou kartu, VAR (videorozhodčí) správně intervenoval,“ podotkla komise k zápasu, který skončil bez branek.
V sobotním utkání v Pardubicích dostal mladoboleslavský Filip Matoušek už v šestnácté minutě rovnou červenou kartu za zákrok na unikajícího Abdullahiho Tanka. Hostující trenér Aleš Majer s vyloučením nesouhlasil, zákrok dokonce ani nepovažoval za faul, podle komise však sudí Stanislav Volek rozhodl správně. Východočeši v přesilovce zvítězili 2:1.
„Rozhodčí správně vyloučil hráče hostujícího družstva č. 32 za zmaření zjevné brankové možnosti soupeře. Hráč hostujícího družstva levou nohou přišlápl nohu soupeře, který byl před ním, a následně ho i pravou nohou kopl,“ uvedla komise.
Na základě schváleného manuálu se komise vyjadřuje vždy ke čtyřem situacím z jednoho ligového kola, které vyberou média. Další situace veřejně nekomentuje a vyhodnocuje si je interně.
| # | Tým | Z | Skóre | B |
|---|---|---|---|---|
| 1 | ![]() | 17 | 35:12 | 39 |
| 2 | ![]() | 16 | 30:17 | 34 |
| 3 | ![]() | 17 | 23:16 | 32 |
| 4 | ![]() | 17 | 31:30 | 28 |
| 5 | ![]() | 16 | 18:10 | 27 |
| 6 | ![]() | 16 | 29:16 | 26 |
| 7 | ![]() | 16 | 31:22 | 26 |
| 8 | ![]() | 17 | 29:24 | 26 |
| 9 | ![]() | 17 | 20:21 | 23 |
| 10 | ![]() | 16 | 14:19 | 19 |
| 11 | ![]() | 16 | 17:23 | 15 |
| 12 | ![]() | 17 | 11:21 | 13 |
| 13 | ![]() | 17 | 13:24 | 13 |
| 14 | ![]() | 16 | 22:37 | 13 |
| 15 | ![]() | 16 | 16:31 | 12 |
| 16 | ![]() | 17 | 8:24 | 11 |
- Skupina o titul
- Play-off o umístění
- Skupina o záchranu









































