10. července 2013 • 14:17

Na NHL se chystá další Bertuzzi. Jsem víc zlý než strýc Todd, říká

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když si ve druhém kole letošního draftu vybírali hokejisté Detroitu osmnáctiletého Tylera Bertuzziho, určitě kromě nesporných kvalit kanadského mladíka přihlíželi i k jeho jménu. Tylerův strýc Todd, kanadský olympionik a autor více než 300 gólů v NHL, totiž barvy Red Wings stále hájí a je také celkem kontroverzní postavou. "Já jsem ale ještě víc zlý, než je on," řekla mladá naděje Wings.



Todd Bertuzzi vždycky patřil k elitním silovým útočníkům soutěže, clonil brankářům, pral se, rozrážel obrany. V sezoně 2002/2003 dokonce s 97 body (46+51) skončil pátý v kanadském bodování, to bylo v době, kdy válel v jednom útoku s Markusem Näslundem. A k němu se také poutá příběh, který funguje jako černá kaňka na Bertuzziho kariéře.

Útočník Colorada Steve Moore kdysi nešetrně Näslunda zranil a Bertuzzi při odvětě svého soupeře zezadu napadl a ten následně tvrdě dopadl na led a skončil pod hradbou těl. K hokeji se Moore už nikdy nevrátil a Bertuzzi se pověsti grázla už také asi nikdy nezbaví.

VIDEO: Úder, který Mooreovi ukončil kariéru

Na svého nástupce je ale zvědavý. Syn jeho sestry Angely se v současné době ukazuje v nováčkovském kempu Red Wings a předvádí, že se od svého strýce tolik neliší. Na draftu přišel na řadu jako číslo 58 a i když se neočekávalo, že by mohl mladík uspět už takhle brzy, vedení Detroitu jasně sdělilo, proč se k tomuto kroku rozhodlo. Bylo to především díky drsné hře plné provokací. Prostě Bertuzzi jako vyšitý.

"Byl jsem nadšený, když jsem slyšel na draftu své jméno. Přijít na řadu takhle brzy a ještě jít do Detroitu, to je něco. Strýček mi o Red Wings vyprávěl, jak je to skvělá organizace, kde všechno funguje jak má," řekl mladý Bertuzzi pro stránku freep.com.

Tyler strávil poslední sezonu v juniorské OHL v týmu Guelph Storm a ve 45 zápasech zaznamenal 35 bodů a 68 trestných minut. Shodou náhod za stejné družstvo hrával během svých juniroských let i jeho strýc. A tým teď vede Scott Walker, a to je muž, jenž v NHL nasbíral přes tisíc trestných minut.

"Naučil mě hodně o tom, jak se dobře dostat soupeři pod kůži. Taky mi vysvětloval, že je důležité si vždycky nějak zachovat tvář a hrát svou hru," chválila Walkera hokejová naděje.

A sebevědomí mladíkovi rozhodně nechybí. "Jak bych porovnal mě a strýce? Já jsem ještě víc zlý," usmíval se Tyler. "Uvidíme," řekl na oplátku Todd Bertuzzi.

VIDEO: Takhle si Red Wings vybrali Tylera Bertuzziho

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud