27. června 2015 • 17:00

Óda na Zbořila. Obránců, kteří umí to co on, je jako šafránu, zní z Bostonu

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nešťastná třináctka? S tím na Jakuba Zbořila nechoďte, pro mladého beka tato číslice navždy zůstane synonymem vstupu do NHL. Z této pozice ho v noci draftoval Boston jako svou první volbu. “Úžasný pocit,” těžko hledal Zbořil slova v rozhovoru pro Boston Globe.



V noci z pátku na sobotu to byla při draftu na Floridě příjemná podívaná pro český hokej. New Jersey sáhlo v prvním kole z šesté pozice po Pavlu Zachovi a o sedm kol později šel na řadu další český hráč. Ve 13. kole totiž začala “one team” show Bostonu, kterým díky výměnám vlastnil 13., 14. a 15. volbu. A jako první rozšířil medvědí tlupu Zbořil, následovali útočníci Jake DeBrusk a Zachary Senyshyn.

Dva zástupce v prvním kole měl český hokej i loni ve Filadelfii, kdy si útočníka Jakuba Vránu vybral také jako třináctého Washington, pětadvacátý šel na řadu David Pastrňák.

VIDEO: Podívejte se na draft Jakuba Zbořila do NHL

“Byli jsme rozhodnutí, že chceme v prvním kole draftovat obránce,” přiznal generální manažer Bruins Don Sweeney, který 13. volbu v draftu získal od Los Angeles výměnou Milana Lucice za brankáře Kings Martina Jonese. “Váhali jsme mezi třemi, a nakonec jsme se rozhodli pro Zbořila,” dodal bývalý dlouholetý obránce Bostonu, který v pozici generální manažera v květnu nahradil Petera Chiarelliho.

V týmu, který letos po osmi letech chyběl v bojích o Stanley Cup, si od Zbořila hodně slibují. Bruins v den draftu opustil kromě Lucice i urostlý zadák Dougie Hamilton, kterého by měl v budoucnu 18letý český bek a člen týmu Saint John z juniorské QMJHL nahradit.

Oba mají dost společného, rádi podporují útok, Hamilton v 72 zápasech letos posbíral 42 bodů, Zbořil ve 44 zápasech dokonce 33, a pro ránu také nejdou daleko. Mezi beky Sea Dogs byl odchovanec Komety Brno se 13 góly nejlepším střelcem, v kanadském bodování týmu skončil na desátém místě. A také nasbíral 72 trestných minut.

“Už z pohovorů, které jsem s vedením Bostonu absolvoval před draftem, jsem měl výborný pocit. Věřil jsem, že by si mě mohli vybrat,” vyprávěl Zbořil, který se v A-týmu může potkat s Davidem Krejčím a Davidem Pastrňákem, který po loňském draftu zažil skvělou sezonu a odehrál 46 zápasů. “Dokud mě ale nedraftovali, ničím jsem si jistý nebyl. Jen jsem seděl na židli. Seděl, čekal a doufal. Když pak zaznělo moje jméno, byl to úžasný pocit,” rozplýval se v rozhovoru pro Boston Globe.

Vedení Bruins plánuje nechat Zbořila 2/3 roky hrát na farmě, teprve až se obouchá, bude pro něj NHL aktuální. “Pro tak mladé hráče je důležité začít co nejrychleji s adaptací na mužskou soutěž, šanci mu dáme,” má svou vizi Sweeney, který na Zbořilovu adresu pěl jen superlativy.

“Umí hrát na obě strany a je velmi dobrý bruslař. Díky tomu dobře podporuje útok a stíhá být i důrazný v obraně. Je opravdu jen málo obránců, kteří dokážou vyvést puk přes střední pásmo tak dobře jako on,” uzavřel Sweeney.

Jakub Zbořil (vlevo) a Jake DeBrusk by měli být v budoucnu důležitými postavami Bostonu BruinsFoto ČTK

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud