Tomáš Vrábel
27. června 2015 • 07:20

‚Projekt‘ Zacha? Vyšlo to na jedničku, jen víc takových

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Probudil se ve snu. Nadějný hokejista Pavel Zacha uspěl na draftu NHL a co víc, vešel se do vysněné desítky, když si ho jako nejlepšího Evropana vybralo New Jersey ze šestého místa. V zámoří sklidil obrovské uznání, zatímco v Česku se na něj mnozí dívají skrz prsty. Proč?



Zacha má za sebou specifickou kariéru. Od útlého věku s ním otec začal pracovat na tom, že z něj vychová úspěšného profesionálního hokejistu. Vzdal se práce. Staral se mu o stravu, fyzicky i psychický vývoj. Rodiče se zřekli i toho, že se na čas odloučili, když mladý Pavel působil v Liberci.

Kvůli tomu všemu Zachovo jméno sebou nese i negativní konotace. Není to výchova, ale projekt a neměl žádné dětství, říkají mnozí…

O hokejových kvalitách nemusíme pochybovat, ty zhodnotil draft NHL. Jde o urostlého komplexního hráče, je šikovný i poctivý v defenzivě.

Z 18letého Pavla Zachy je však navíc vyzrálý člověk, který to má v hlavě srovnané. Má všeobecný přehled, při rozhovorech mluví k věci a obsáhle. Umí se usmát i zvážnit. Po roce v kanadské juniorské soutěži bravurně zvládá angličtinu, kterou se naučil už před odchodem. Jsou tací, kteří se cizí jazyk nenaučí, přestože o přestupu do zámoří ví dlouhé měsíce. Zacha to nezanedbal.

On ale jen uvědoměle kráčel za svým snem. V současné době se mnozí podivují nad tím, když se šli jeho spoluhráči bavit, on trénoval nebo regeneroval. Zatímco ale jiní si nedokázali představit život bez diskoték, on bez posilovny a žil sportem – nikoli výhradně jen hokejem. Miluje basketbal, hodně si oblíbil i tenis.

S otcem, který na něj 17 let bedlivě dohlížel, má skvělý vztah. Je mu vděčný za to, co pro něj obětoval a jak k jeho výchově přistoupil.

Zachovi za hokejovou kariéru položili oběti. Kdyby sázka nevyšla, mladý Pavel by s hokejem nekončil jako ten, který nic jiného neumí. Jenže sázka vyšla a v rukou teď drží ty nejvyšší karty, ukázal draft. Za to zaslouží uznání stejně jako ostatní, kteří zvolili jinou cestu.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud