Martin Tomaides
7. října 2015 • 18:40

Alkohol či drogy? V každém týmu NHL s tím je problém, říká rváč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už delší dobu v NHL hoří tématika týkající se nebezpečných zranění hlavy. Několik hráčů v minulých letech zemřelo, občas i vlastní rukou, ale zdá se, že nejde jen o údery do hlavy, které hráčům způsobují problémy. "Moje zkušenost je, že v týmu bývá většinou jeden či dva hokejisté, kteří mají problém s drogami či alkoholem," svěřil se bývalý ranař Todd Fedoruk.



Šestatřicetiletý Fedoruk v NHL hrál mezi lety 2000-2010 a vystřídal kluby Philadelphie, Anaheimu, Dallasu, Minnesoty, Phoenixu a Tampy Bay. Za více než 500 utkání nasbíral celkem 97 bodů a přes 1000 trestných minut. Jeho specializací tedy byly bitky. Nebyl nejvyšší, zato pořádně ramenatý. Ne nadarmo si získal přezdívku "The Fridge" - tedy lednička. V nejlepších letech patřil mezi bitkařskou elitu.

Jenže sám propadl návykovým látkám. Stalo se to v roce 2006, po velmi nepříjemném zranění, které mu způsobil obr Derek Boogaard při rvačce. "Téměř celý hokejový život jsem byl čistý, tady jsem ale propadl. Přišel jeden drink a pak už to lítalo," popisoval v rozhovoru pro TSN. Svěřil se prý, aby pomohl ostatním.

VIDEO: Těžké KO od Boogaarda

Fedoruk nabádá hokejisty k odhalení vlastního strachu a nepříjemných pocitů. Sám moc dobře ví, že při životě, jaký sportovci občas vedou, není těžké najít si cestu k drogám. Sám hráč si navíc situaci dokáže často i slušně odůvodnit. "A já už mám dost toho sledování, jak chlapi kolem umírají. Seberte se hoši, spolkněte tu pýchu a nebojte se říct si o pomoc, když je třeba," nabádá Kanaďan.

On sám přiznal, že si drogy zkusil. Jeho první kontakt prý nastal už v šestnácti letech, v Tampě v ročníku 2009/10 pak kokain normálně užíval. "Není ho těžké sehnat, stačí se dobře ptát," popisuje sám.

Hokejistům navíc často i nahrávala jejich pověst. Například ve Philadelphii prý nebyl zase tak velký problém vyváznout ze situací, které by obyčejnému smrtelníkovi neprošly. "Občas jsem řídil po několika drincích a zastavil mě policista. Jenže on byl zrovna držitel permanentky Flyers, takže mě třeba doprovodil domů a nic nehlásil," přiblížil své zkušenosti Fedoruk.

Teď chce tedy Fedoruk pomoci. Není to skutečně tak dávno, kdy potíže s alkoholem kolovaly kolem jmen jako Ryan O´Reilly, Mike Richards, Zack Kassian, či Jarret Stoll. Jak se k situaci postaví NHL?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud