Matěj Hejda
22. června 2016 • 11:52

Pavelec o Světovém poháru i smlouvě: Nestresuju se, ale nejsem Stamkos

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvůli zranění kolena v uplynulé sezoně neodchytal porci utkání, na kterou byl obvykle zvyklý. Teď má ale český brankář Ondřej Pavelec před sebou ještě důležitější ročník. Nejprve s reprezentací letí do Kanady na Světový pohár, pak v NHL na něj čeká boj o novou smlouvu. Ta současná mu totiž za rok končí. „Teď se s tím nestresuju, ale v hlavě to samozřejmě mám,“ vypráví v rozhovoru pro iSport osmadvacetiletý gólman.  



Řekněte mi, co se hráči odehrává v hlavě před takovou sezonou, kdy jeden z vrcholů sezony je už v září. Na druhou stranu mu končí smlouva a on ví, že výše a délka té další se bude hlavně odvíjet podle výkonů v NHL. Jak si v takové situaci hráč staví priority? 
"Trefná otázka, přesně tohle je to dilema, co má v hlavě každý hráč. Světový pohár je vrchol, ale hokej v NHL je naše práce. Bude to znít jako klišé, já se budu snažit připravit na Světový pohár i sezonu co nejlíp. Nemůžu podcenit ani jedno. Na druhou stranu vím, jaká je situace. V NHL jde o moji budoucnost. To výkony za reprezentaci příliš neovlivní. Věřím ale tomu, že když budu dobře připravený na Světový pohár, i sezona bude vydařená. Tak nějak to na sebe navazuje. Když nic nepodcením na ten vrchol na začátku, tak to snad celé dopadne dobře."  

Cítíte, že je to pro vás zlomová sezona?
"Samozřejmě. Na druhou stranu tohle si já říkám téměř každý rok. Jednou tam je olympiáda, příště mistrovství světa v Praze, pak člověku končí smlouva. Každý rok je něco speciálního, takže takhle se to asi nedá brát. Nikdy to není odpočinková sezona. Samozřejmě, když máte smlouvu na šest let, tak vás to nechává trochu klidnějšího. Já se tím ale teď rozhodně nestresuju, stejnak to momentálně nijak neovlivním. Kdybych to moc prožíval, tak by to bylo jen horší. Na druhou stranu to v té hlavě bude. Budu se snažit na to nemyslet a nějak to dopadne."

Chtěl byste si vyzkoušet, jaké je to na trhu s volnými hráči?
"Nevím. Podívejte se, co to udělalo s námi, kdy jsme neměli podepsaného klíčového beka Byfugliena a kapitána Ladda během sezony a nakonec jsme byli úplně dole. To nikdy nedělá dobře, když tolik hráčů je během sezony v nejistotě. V ideálním světě bych nejradši teď podepsal novou smlouvu a měl na pár let zas klid. Pak bych si to sbalil a šel domů. Taková situace ale teď nejspíš nenastane. Být v situaci, že si člověk může vybrat, je lákavé, ale není to tak jednoduché. Pak si představte ty stresy, kdy se to blíží a pořád nikde nemáte podepsáno, to není moc příjemné. Je to hodně zrádné, válka agentů. Pokud nejste superstar, není to taková sranda."

Takový Steven Stamkos má teď asi jiné starosti.
"Právě. Ten si teď sedí někde na kanapi a listuje si, kam by mohl jít. Není tým, který by ho nechtěl. Já jsem trochu v jiné situaci. Můžu nakonec podepsat ve Winnipegu, ale můžu i počkat."

Jak moc vám účast na Světovém poháru změní letní přípravu?
"Bude to trochu složitější. Zkrátí se nám to o čtrnáct dní. Každý rok jezdím do Montrealu trénovat. Teď se budu kvůli Světovému poháru vracet. To je největší rozdíl. 4. září tady máme v Praze sraz."

VIDEO: Podívejte se na Pavelcovo zranění z minulé sezony


Kdo všechno s vámi v Montrealu pravidelně trénuje?
"Jezdí nás tam hodně. Kuba Voráček trénuje s jinou partou. V té naší je Michael Frolík, Martin Havlát tam dlouho jezdil, bratři Michálkové. Uvidíme, jak to bude s tím srazem. Ještě jsem ten přesný plán nekoukal, ale těch tréninků by nemělo být moc a hned přijdou na řadu zápasy. Uvidíme, komu to bude víc vyhovovat, komu míň."

V minulé sezoně jste byl ve Winnipegu opět bez svého kamaráda Michaela Frolíka. Byl to pro vás velký rozdíl?
"My jsme spolu vyrůstali, známe se dlouho. Strávil jsem s ním v životě už hrozně moc. Jak v národním týmu, tak předtím na Kladně. Vždycky je lepší tam mít svého nejlepšího kamaráda, pak tam ještě přišel na část sezony Jirka Tlustý, to byla paráda. Mě hlavně mrzelo, jakým způsobem jsme ho ztratili, kdy jsme ho v pohodě mohli podepsat. Necháme si ho trestuhodně odejít. Snad se ještě v NHL někdy potkáme v jednom týmu."

Manželky budou hlídat domácí hráče

Co říkáte na to, že v Las Vegas bude s největší pravděpodobností tým NHL?
"Já jezdím do Vegas každý rok, takže to tam dobře znám. Pro hokej a pro sport obecně je to super. Je tam neuvěřitelná energie a silný byznys. Čím víc sportů tam dají, tím to bude lepší. Budou mít vyprodáno každé utkání, protože ten hlad po nejlepším sportu je opravdu velký. Sportovní potenciál je tam obrovský a mě doteď hodně překvapovalo, že tam žádný tým ještě nemají."

Byl jste se podívat u haly?
"Byl, vypadá fakt hezky. Je přímo na hlavní třídě, o to je to horší, všechno tam nebezpečně bliká. Bude to asi těžký pro domácí tým, protože jejich hráče budou hlídat manželky, aby tam chlapi často po zápasech nechodili. Moc se tam těším, bude sranda si tam zahrát."

Za rok vám končí smlouva ve Winnipegu. Asi by se vám líbilo chytat třeba za tým z Vegas?
"Ptá se mě na to hrozně moc lidí, jestli bych chtěl do Vegas. Vzniknout dvě nová místa pro brankáře, to je samozřejmě pozitivní. Na druhou stranu já nikdy nebyl v pozici, že bych si mohl vybírat. Tohle tým ve Vegas nezmění. Buď to místo pro gólmana v lize bude, nebo ne. To se za rok uvidí. Nepočítám však, že bych byl v situaci, abych si říkal, jestli chci do Vegas nebo někam na východ. Bude mi příští léto třicet a bude zájem hlavně o mladší gólmany. Nečekám, že by se na mě nahrnulo dalších patnáct týmů jako na mladší kluky. Taky trochu žiju v realitě. Já nikdy nebyl v pozici, že jsem si mohl vybírat, kam bych chtěl jít. Se podívejte, každý rok jsou před sezonou hráči bez práce a nikdo s tím nic neudělá."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud