23. června 2016 • 10:20

Jágr čekal 10 let, kvůli nemocnému otci trofej nepřevzal: Je to čest!

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední dva ročníky předávání individuálních cen NHL měly české vítěze a nabídly odlišné příběhy. Jiří Hudler loni převzal Lady Byng Trophy jen v červených ponožkách a stal se králem večera, Jaromír Jágr si pro historicky první Bill Masterton Trophy pro českého hokejistu nepřijel, do Las Vegas křídelníka Floridy nepustily zdravotní obtíže jeho otce.



Jágrova slova k zisku trofeje citovaly bezprostředně po vyhlášení oficiální stránky Floridy.

"Jsem samozřejmě poctěn, že jsem na Bill Masterton Trophy dosáhl. Tuto trofej získalo mnoho skvělých hráčů oddaných hokeji a je velkým oceněním se zařadit mezi ně," nechal se slyšet Jágr, který letos dotáhl Floridu do play off (prohra s New York Islanders v prvním kole Stanley Cupu), a v hlasování o Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL, kterou získal Patrick Kane z Chicaga, navíc skončil na skvělém sedmém místě.

"Hokej je moje vášeň, proto mám motivaci každý den hrát na nejvyšší možné úrovni. Chtěl bych poděkovat svým spoluhráčům, trenérům, celé organizaci Panthers, Asociaci profesionálních hokejových novinářů a NHL za toto ocenění," dodal autor 27 branek a 39 asistencí v 79 zápasech základní části.

Na pódium si pro cenu místo Jágra zaběhl výkonný ředitel Panthers Peter Luukko. "Jaromír tu dneska bohužel nemůže být, protože je se svým otcem, který je nemocný," omluvil 44letého veterána.

Cena pro Jágra fanoušky překvapila, odborníka nikoliv

Jágr byl v nominaci na Mastertonovu trofej už předloni, tehdy ji ale dostal Dominic Moore z New Yorku Rangers. Ten tehdy přerušil kariéru kvůli péči o nemocnou manželku a po její smrti se vrátil na led. Na nejproduktivnějšího hráče Floridy tak došlo až letos, pro hokejovou veřejnost možná překvapivě.

Jágr prožil výjimečnou sezonu, ve 44 letech vyhrál týmovou produktivitu a posunul se na třetí místo v historické tabulce produktivity i mezi střelci. Na kontě má aktuálně 1868 bodů a 749 gólů z 1629 utkání. Ale Bill Masterton Trophy, která nese jméno hráče, který v roce 1968 zemřel na následky zranění ze zápasu, není jen o bodech, ale i o překonávání těžkých životních situací. 

V minulosti byli laureáty například Mario Lemieux či Phil Kessel, kteří se vypořádali s nádorovým onemocněním, letos Jágrovi konkuroval Pascal Dupuis a Mats Zuccarelo, taktéž hráči se silnými příběhy.

Dupuis v prosinci ukončil kariéru kvůli krevním sraženinám, které u něj lékaři odhalili už v listopadu 2014. Útočník Pittsburghu ale zůstal u týmu a svými radami pomáhal hráčům i trenérům a Penguins letos vyhráli Stanley Cup. Norský hobit Zuccarello loni v play off utrpěl prasklinu lebky a zhmožděninu mozku, následkem čehož na čtyři dny ztratil i řeč. Rychle se pak ale zotavil a v této sezoně zářil a nasbíral v základní části 61 bodů.

Proto na diskusních fórech přáli fanoušci trofej spíše Dupuisovi a Zuccarellovi, uznávaný hokejový odborník Chris Peters z CBS ale Jágrův triumf posvětil. "Trofej Billa Mastertona v sobě zosobňuje vytrvalost, sportovního ducha i oddanost hokeji, což jsou hodně široké pojmy. Jágr ale všechny tyto vlastnosti ve své hře má, takže je ve správných rukou. Navzdory silné konkurenci je to mimořádně dobrá volba," napsal Peters.

Jubilejní desáté individuální trofeje v NHL se Jágr dočkal symbolicky po deseti letech. Kladenský odchovanec dosud získal v NHL pětkrát Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče (1995, 1998-2001), třikrát Lester B. Pearson Award (současnou Ted Lindsay Award) pro nejlepšího hráče podle Hráčské asociace NHLPA (1999-2000 a 2006) a jednou Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče (1999).

Jaromír Jágr si nemohl Bill Masterton Trophy převzít kvůli nemocnému otci
Jaromír Jágr si nemohl Bill Masterton Trophy převzít kvůli nemocnému otci

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud