18. září 2017 • 17:40

Rutta oslňuje Chicago. Bojuje o místo v NHL a chválí ho trenér i novináři

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ačkoliv kluziště NHL teď pravidelně brázdí borci o téměř deset let mladší než je on, sedmadvacetiletý obránce Jan Rutta nikdy nic nevzdal. Po několika podařených sezonách v extraligovém Chomutově a také premiérové účasti na mistrovství světa podepsal roční smlouvu s Chicagem a s novou šancí se pere zatím velmi dobře. Herně se líbí trenéru Joelu Quennevillovi, smyslem pro humor a dobrou angličtinou zaujal novináře.



Mnoho hokejistů z Evropy má po příjezdu do zámoří stejný problém - cizí jazyk. Ti důkladnější se připraví a před odletem pilují angličtinu na soukromých lekcích, ti méně jazykově nadaní jsou pak hozeni do vody, učí se za chodu a první týdny či měsíce doufají v pomoc spoluhráčů.

Rutta s angličtinou problémy nemá. A není to aní tak o tom, že v kempu Blackhawks se potkává s další známou tváří z Chomutova Davidem Kämpfem a s reprezntačním kolegou Michalem Kempným. Rutta anglický jazyk ovládá výtečně díky kanadskému obránci Brettu Skinnerovi, vedle kterého poslední tři roky v extralize hrál.

Českou republiku tedy teď vyměnil za USA a zatím pozoruje jednu velkou změnu. „Tohle město je podstatně větší," zmiňoval rodák z Písku. „I na ledě to tak je, každý je tady větší a taky rychlejší. Ale v kempu jsou na mě všichni velmi milí, to samozřejmě člověku hodně pomáhá," vykládal bek pro CSN Chicago.

Na úzký led si zatím zvyká celkem v pohodě, nevadí mu ani tak rozměry, jako spíš rychlost soupeřů a tlak na něj vyvíjený. Rutta tak velmi rychle poznal, že všechno dění na kluzišti musí dokázat vyřešit podstatně dříve. A asi se mu to daří, protože si ho chválil i protřelý kouč Joel Quenneville, který klub v předchozích letech dovedl ke třem Stanley Cupům. Velice se mu líbí zatím stabilní výkony českého obránce.

„Mám tyhle typy oplývající sebejistou hrou rád. Jsou totiž schopní svou práci odvádět dobře," vysvětloval nejlepší kouč NHL pro rok 2000. „Líbí se mi jeho způsob hry, i to jak si navykl na jiný zámořský led. Zatím má za sebou velmi povedený kemp," pokyvoval.

A stejně jako zaujal kouče, zaujal svým pohodovým přístupem také žurnalisty. „Vážně se mi líbí. Velmi dobře mluví, má smysl pro humor a navíc je velkým fanouškem fotbalové NFL," napsala si na Twitter Tracey Myersová, hokejový expert stanice CSN.

To zadák rychle potvrdil. „Je to tak, fanoušek jsem. Už jsem se tu dokonce zapojil do fantasy, ale jen s nějakými Švédy, to se asi nepočítá," sdělil s úsměvem pro Chicago Sun-Times.

Jak dlouho se mu bude dařit se ještě uvidí. Do Chicaga si nepřišel jen zabruslit, samozřejmě by chtěl rovnou udělat první tým. „Snad to vyjde, udělám pro to všechno," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud