23. září 2017 • 13:30

Jeřábek si v zámoří získává respekt. Ohromil mě, říká hvězdička Canadiens

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není mu osmnáct a do NHL nepřišel jako supertalent. Na svou šanci si místo toho obránce Jakub Jeřábek počkal, v extralize se vypracoval mezi špičku, otrkal se v KHL a na mezinárodní scéně a pak teprve podepsal smlouvu s Montrealem. Do Kanady přišel perfektně připraven a vidí to i jeho spoluhráči. „Musím říct, že mě ohromil," říká hvězdička Canadiens Brendan Gallagher.



Dva přípravné zápasy už má bývalý bek Plzně za sebou. V prvním nahrával na gól proti Washingtonu, včera zapsal jen záporný bod proti New Jersey. Ani jedno utkání Canadiens nevyhráli, Jeřábek ale nepropadl. Spíš naopak. Nový muž v týmu se líbil už v kempu.

„Na ledě hraje chytře, umí dát dobrou první přihrávku a ví, jak nám pomoci útočně," chválil ho Gallagher, zlatý medailista z MS 2016 a jedna z hlavních tváří klubu po čtvrtečním tréninku. „Čím víc ho pozoruji v akci, tím víc se mi líbí a myslím si, že až se zabydlí a zvykne si, bude ještě lepší," dodal pro NHL.com.

Co by mohl být pro Jeřábka jako pro příchozího z Evropy problém, je velikost kluziště. Prostoru na ledě je najednou méně, každá situace musí tak být vyřešena rychleji a ještě precizněji. Složitější je to také proto, že celé vaše okolí už na podobný styl hry navyknuté.

„Jednou jsem hrál na širokém kluzišti a musím říct, že to je jiné," vzpomínal Gallagher na předposlední mistrovství světa. „Jemu ale vůbec nedělalo problémy si navyknout, mohli jste na něm vidět, jak byl připravený. Hra se po skončení přípravy ještě zrychlí, ale nebojím se, že by si nezvykl," vysvětloval muž, jenž na dresu nosí našité áčko.

Jeřábek má na tréninku k ruce jako parťáka ostříleného Američana Jeffa Petryho, rady tak může přijímat od chlapíka s téměř pětisty zápasy v NHL na kontě. Rodák ze státu Michigan ale rozhodně nepůsobí na ledě jako chůva a není třeba, aby měl nového kolegu stále pod pečlivou kontrolou.

„Spíš na něj třeba mluvím když jede do rohu hřiště pro puk, na málem ledě máte soupeře za krkem daleko dříve. Ale jinak s pukem zachází skvěle, nemyslím si, že tady bude mít nějaké větší problémy," pokračoval Petry.

Spolupráci s veteránem si pochválil i český obránce a zbytek je jen na něm. I když fakt je ten, že zadní řady jsou hodně našlapané. Shea Weber, Karl Alzner, David Schlemko, Jordie Benn i Petry mají místo jisté a o zbytek se Jeřábek musí poprat s Markem Streitem, Brandonem Davidsonem, Joe Morrowem či Ericem Gelinasem, který je v týmu na zkoušce.

Zvládne to?

Tomáš Hertl nahrál na branku Jannika Hansena
Tomáš Hertl nahrál na branku Jannika Hansena

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud