Tomáš Večeřa
27. září 2017 • 15:31

Hokej a Trump? Hertlův parťák zváží protest. Penguins jsou ostuda, zaznělo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Popularita amerického prezidenta Donalda Trumpa mezi profesionálními sportovci v zámoří během posledních dnů zrovna nenarůstá. Podobný názor na něj sdílí i někteří současní či bývalí hokejisté NHL. Vyjádřil se například Joel Ward ze San Jose.



Spor s americkými fotbalisty se rozjel poté, co Trump minulý týden vyzval vedení Národní fotbalové ligy (NFL), aby neumožnilo hrát těm sportovcům, kteří dávají najevo své postoje tím, že během americké hymny před zápasy poklekli. Tento způsob protestu zahájil loni hráč sanfranciského klubu Colin Kaepernick, od té doby se k němu připojily desítky sportovců.

Dalším by mohl být šestatřicetiletý křídelník Joel Ward, který už druhým rokem hájí barvy San Jose. V rozhovoru pro Mercury News potvrdil, že nevylučuje, že by před některým ze zápasů pokleknul na led. Důvody spojené s podobným konáním jsou jasné.

„V hokeji jsem zažil hodně rasismu, a to rovnou na denní bázi," vykládal borec se 674 starty v NHL. „Nad pokleknutím jsem ještě tolik nepřemýšlel, zatím nebyl čas, ale musím říct, že nejsem zrovna odpůrcem tohoto chování," řekl útočník.

Ward se narodil v roce 1980 v kanadském Ontariu přistěhovalcům z karibského Barbadosu. Číslo 42 nosí na zádech na počest Jackieho Robinsona, tedy prvního černocha, který kdy hrál v zámořské baseballové MLB.

Sám má nepříjemných vzpomínek z průběhu kariéry mnoho. „Kolikrát jsem tváří v tvář jinému člověku musel čelit vyřazení z míst, kam jsem nemohl jen kvůli barvě své pleti. Časem se s tím naučíte žít. Každopádně když někdo nařkne Kaepernicka, že nerespektuje vlajku, nemá pravdu. Je to spíš o tom, aby si okolí situaci uvědomilo a aby se ostatní pokusili vžít do naší kůže," snažil se vysvětlit svůj názor.

A pokud k něčemu podobnému skutečně dojde, Ward má podporu svého trenéra Petera DeBoera. „Chodil jsem na práva, jsem fanouškem svobody projevu. Každý se může vyjadřovat tak, jak si přeje," postavil se za Warda.

Na stranu prezidenta Trumpa se zase postavilo vedení mužstva Pittsburgh Penguins. Poslední vítěz Stanley Cupu totiž má jako každý vítěz na stole pozvánku do Bílého domu a rozhodně ji hodlá využít. „Jsem potěšen, že budu moci přijmout Pittsburgh Penguins. Je to skvělý tým," napsal si Trump na svůj Twitter.

Z postoje Penguins ale není nadšený bývalý hráč mužstva Georges Laraque, který okamžitě jednání současného ligového šampiona odsoudil. „Je to ostuda a nebude to vypadat dobře," zlobil se.

Jak daleko ještě bude zasahovat politika mezi sporty a jejich aktéry?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud