Jakub Hlaváč
19. prosince 2017 • 19:30

Jágr hraje o rekord a je jedno jak. Naposledy ho dali do čtvrtého útoku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pustili ho na led na jedenáct minut. Ve čtvrté formaci. Nic, co by si Jaromír Jágr přál, co by mu umožňovalo výrazně pomoci k nedělní výhře Calgary nad Vancouverem (6:1). Pětačtyřicetiletý veterán se vrací po zranění a víc než o cokoliv jiného hraje o rekord v počtu startů v NHL. Jakkoliv to je kruté.



Lidé stárnou. Ve sportu to poznáte dřív než v životě. I když jste Jaromír Jágr . Jednou zkrátka přijde den, kdy všechno končí a vy se místo dopředu musíte ohlédnout zpátky. A poděkovat. Ten den se pro českou legendu stoleté NHL blíží. Možná rychleji, než se doufalo.

Všichni to věděli, sám majitel téměř dvacet let starého olympijského zlata z Nagana o tom v říjnu na kladenském zimáku před odletem hovořil jasně. „Bude to moje poslední sezona. Nevím, co mám čekat,“ takový byl jeho vzkaz. Ve stručnosti.

nejvíce zápasů v NHL
1. Gordie Howe 1767
2. Mark Messier 1756
3. Ron Francis 1731
4. Jaromír Jágr 1730
5. Mark Recchi 1652

Přesto doufal ve výraznou roli. V roli na přesilovce, v roli po boku mladých a nadějných hvězd. Takovou měl na Floridě. Podepsat u Flames dávalo smysl. Tenhle tým je pořád v procesu tvorby, zároveň je dál než Panthers.

A proto vyhrál mráz v Albertě před pohárovými ambicemi v St. Louis. U Blues by byla možná větší šance pomazlit se ještě jednou se stříbrným pokladem, ale také větší šance na místo v boxu pro novináře. Tedy mimo hru a sestavu.

VIDEO: Podívejte se na jediný gól Jaromíra Jágra v dresu Flames

Mohlo to v kanadské prérii fungovat lépe. Možná. Možná nebýt zranění, stoupal by Jágr sestavou a sbíral body nejen v přesilových hrách. Možná. Jenže zranění přišlo. Třísla se ozvou i mladším. Ti ovšem mívají víc času je kurýrovat. Nehrají zrovna o rekord v počtu odehraných zápasů v lize…

Aby se historická tabulka přepsala na první pozici, potřebuje mašina s rokem výroby 1972 nastoupit ještě k 38 duelům základní části NHL. Pak se Gordie Howe odsune na druhé místo. Calgary jich v aktuálním ročníku zbývá 48. Moc prostoru na další absence tedy není.

Právě o tuhle metu přitom jde nejvíc. Ta zůstane napsána v kronikách nejslavnější hokejové ligy dost možná na věky věků. A je jedno, jakých těch chybějících 38 utkání bude. Jestli v nich bude veterán hrát minut třicet nebo deset.

nejvíce bodů v NHL
1. Wayne Gretzky 2857
2. Jaromír Jágr 1921
3. Mark Messier 1887

A je potřeba se s tím smířit. I když jste pětinásobný vítěz Art Ross Trophy a o svých výkonech máte jinou představu. Taková je zkrátka realita. Na Jágra se v NHL dívá jako na hříčku přírody, boha dob minulých. Mentora v těch současných.

„Těšíme se, až ho budeme mít v sestavě. Jeho zkušenosti, jeho přítomnost a energie, jsou pro nás důležité. Potřebujeme mít silné všechny čtyři formace a on nám k tomu pomůže,“ hlásil trenér Glen Gulutzan před víkendovým návratem svého svěřence z marodky.

nejvíce asistencí v NHL
1. Wayne Gretzky 1963
2. Ron Francis 1249
3. Mark Messier 1193
4. Ray Bourque 1169
5. Jaromír Jágr 1155

A podle toho se i zařídil. Postavil ho do své čtvrté řady. Spolu s ním skáčou na led Matt Stajan a Troy Brouwer. Trojka, která má dohromady 3410 zápasů v NHL. A to je to, co si na ní kouč cení. Zkušenosti. Know-how.

Větší úvazek než mezi mantinely tak má Jágr v kabině. Tady má být tím, kdo vyučuje. Kdo si vezme stranou kluky, kterým patří budoucnost. A poví jim, jak naložit se životem absolutní superstar. Jak vítězit.

nejvíce gólů v NHL
1. Wayne Gretzky 894
2. Gordie Howe 801
3. Jaromír Jágr 766

„Je těžké si od něj něco nevzít,“ upozorňoval Brad Treveling. Generální manažer Flames pokračoval v tom, co řekli mnozí před ním: „Učí ty mladé kluky, aby si uměli nastavit hlavu. Jasně, něco vám dá Bůh. Ale něco se musíte naučit.“

A tak na své univerzitě platí profesora za milion dolarů. Na poměry za tak drobnou částku, že každá asistence či branka jsou příjemným bonusem. Zatím jich je 7. Jeden gól a šest asistencí v devatenácti zápasech.

Ať je to jakkoliv přísné, nejdůležitější je u Jaromíra Jágra každá čárka z oněch 38 zbývajících. Šampion se loučí. Liga se klaní. Nic víc není potřeba.

Jaromír Jágr přijal v Cagary novou roli, na kterou dosud nebyl zvyklý
Jaromír Jágr přijal v Cagary novou roli, na kterou dosud nebyl zvyklý

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud