Jan Barák
28. prosince 2017 • 09:52

Pavelec otrávil Ovečkina i Vránu. Není jednoduché makat a nehrát, smekl tým

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z čekání mu možná zešedivěl nejeden vlas, ale dočkal se. Poslední čisté konto Ondřeje Pavelce se datovalo k 22. březnu 2016, kdy v dresu Winnipegu lapil všechny puky vystřelené Vancouverem. Český gólman stejný kousek zopakoval až v noci ze středu na čtvrtek, kdy v Madison Square Garden nedovolil pluku Alexandra Ovečkina ani jednu gólovou radost. Rangers udolali Washington 1:0 po samostatných nájezdech, Pavelec zapsal 30 úspěšných zákroků. Ne, o první hvězdě utkání nebylo pochyb!



Produkt kladenské brankářské školy přitom dle očekávání v Rangers zápasově paběrkuje, v této sezoně startoval od začátku jen šestkrát. V prosinci stály jeho záskoky adorovaného Henrika Lungqvista za to.

Pavelec nejdříve vychytal obhájce Stanleyova poháru Pittsburgh, k výhře 4:3 přispěl 41 zásahy. Poté exceloval i proti Dallasu, kdy kryl 44 z 45 střel. A poslední zářez? Tentokrát si poradil se všemi pokusy Washingtonu. Celkem inkasoval čtyři branky ze 119 střel s procentuální úspěšností zákroků 96.6%. Respekt a palec nahoru, takhle se splácí důvěra za roční kontrakt na 1.3 milionu dolarů. "Je to prostě jen moje práce, vím, že to zní jako totální klišé, ale je to tak," povídal Pavelec, podruhé vyhlášený hvězdou zápasu, v rozhovoru pro klubovou TV.

"Po třech dnech volna, které jsme jako tým dostali, jsem nevěděl, jak na tom budu, ale překvapivě jsem se cítil dobře. Důležité dva body pro nás, kdybychom tento zápas ztratili, hodně by mě to mrzelo," pokračoval účastník olympijských her ve Vancouveru a v Soči, který chytal v NHL i za Atlantu, která jej v roce 2005 draftovala ve druhém kole.

Pro úplnost, 30letý Pavelec naposledy chytal 11. prosince a proti Caps podržel svůj mančaft zejména v druhé třetině, kdy měli hosté největší šance. Vytáhl se proti Alexi Chiassonovi, jemuž betonem dvakrát zlikvidoval velkou příležitost. Zastavil také přečíslení dva na jednoho, které Jakub Vrána vyřešil střelou. Právě český útočník společně s Alexandrem Ovečkinem Pavelce nejvíce zaměstnávali: oba vystřelili čtyřikrát a ruský kanonýr několikrát pálil z velmi slibné pozice, velkou šanci spálil i v prodloužení.

VIDEO: Podívejte se na výtečný zákrok Pavelce z prodloužení

Při Pavelcovi stálo i štěstí, protože v nastaveném čase trefil John Carlson tyč. Českého gólmana hosté nepřekonali ani v rozstřelu, ve kterém se neprosadili T.J. Oshie ani super střelec Ovečkin, autor 23 branek ve 38 utkáních probíhajícího ročníku.

"Abych byl upřímný, netušil jsem, co provede. Má několik způsobů, jak zakončit nájezd. Navíc je jeho střela rychlá. Snažil jsem se být trpělivý a ve správné pozici. Nakonec jsem ani nemusel zasahovat," popsal Pavelec nájezd Ovečkina, jenž zvolil bekhendový blafák, který minul kasu. Naopak na druhé straně uspěli Mats Zuccarello a Mika Zibanejad.

"Jsem zklamaný. Vypracovali jsme si pár dobrých šancí, ale v průběhu celého zápasu Pavelec viděl všechny střely, nevytvářeli jsme závary, neclonili jsme. A v některých šancích jsme ještě zbytečně místo střely přihrávali. Musíme hrát chytřeji a jednodušeji," lamentoval Ovečkin.

A slova závěrem? Vlétla z úst spokojených Pavelcových spoluhráčů, kteří na nového člena kabiny nedají dopustit. "Je opravdu dobrý! Každý den tvrdě dře s trenérem gólmanů. Není jednoduché takhle makat a nehrát, ale udržuje si skvělou formu. Dělá na mě velký dojem," uvedl obránce Rangers Marc Staal.

"Pavs chytá velmi dobře, když dostane šanci. Oběma našim gólmanům plně důvěřujeme, vedou si výborně," zakončil další zadák Brady Skjei.

VIDEO: Podívejte se na sestřih zápasu Rangers vs. Capitals

Ondřej Pavelec si připsal v soutěži první čisté konto od března 2016
Ondřej Pavelec si připsal v soutěži první čisté konto od března 2016

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud