18. října 2018 • 18:05

Kovář nevzdává boj o NHL! Podepsal zkušební kontrakt na farmě Bostonu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE
Hokejový útočník Jan Kovář bude po předčasném ukončení smlouvy s New York Islanders bojovat o NHL na farmě Bostonu v Providence v AHL. Se záložním týmem Bruins podepsal osmadvacetiletý účastník pěti mistrovství světa i únorových olympijských her v Pchjongčchangu zkušební kontrakt. Uvedl to server hokej.cz.


Kovář uzavřel 9. července jako nedraftovaný volný hráč roční jednocestnou smlouvu na dva miliony dolarů s New York Islanders, ale místo v kádru nezískal. Na začátku října jej Islanders formálně poslali na farmu, ale nedali mu tam příležitost o premiéru v NHL dál bojovat.

Před týdnem jej zařadili na takzvaný bezpodmínečný seznam volných hráčů, odkud si jej jiný zájemce nevybral a klub s ním ukončil kontrakt. Kovářova touha prosadit se do nejlepší ligy světa ale pokračuje. "Zájem má Boston. Jelikož Honza dlouho nehrál, začne na farmě v Providence, kde podepsal zkušební smlouvu," řekl serveru hokej.cz Vladimír Vůjtek mladší ze společnosti Eurohockey Services, která Kováře zastupuje.

Do zámoří se vydal odchovanec Písku po pěti letech strávených v Magnitogorsku jako jedna z hvězd KHL. "Všichni víme, že pro Honzu jde o poslední šanci, jak si zahrát NHL. Takhle to bral v létě a platí to pořád. Když se nedostal do prvního týmu New York Islanders, nechtěl to hned zabalit a odletět do Evropy," doplnil Vůjtek.

Situace Jana Kováře za mořem je dost složitá
Situace Jana Kováře za mořem je dost složitá

Přestože se v médiích v zámoří po Kovářově přesunu na farmu objevila spekulace, že se v Bridgeportu v AHL následně nehlásil, on sám chce o NHL zabojovat i na farmě. "V médiích bylo prezentováno, že odmítl přesun na farmu Islanders. Ale to není pravda. Honza byl připraven tam jít a bojovat. V klubu mu ovšem řekli, že chtějí hrát mladší útočníky. Na farmě může nastupovat pět starších, klub jich měl šest. A Honza byl sedmý," vysvětlil Vůjtek.

Přestože Kovář s Islanders podepsal jednocestnou smlouvu, v klubu dostal šanci jen ve čtyřech přípravných zápasech. Připsal si dva body za gól a asistenci. V bilanci plus/minus byl na nule, inkasoval čtyři trestné minuty a vyslal čtyři střely na branku.

"Je tam samozřejmě zklamání, protože Honza nedostal pořádnou šanci. Sehrál čtyři přípravné zápasy, v nichž si připsal dva body. Pak mu řekli, že ho nechtějí, přitom původní informace hovořily jinak," uvedl Vůjtek.

Kovář do zámoří zamířil s vizitkou hráče, jenž sehrál v základní části KHL 285 zápasů, ve kterých nasbíral 286 bodů za 97 branek a 189 asistencí. Dalších 91 bodů za 32 gólů a 59 přihrávek si připsal v 83 utkáních play off.

Na světových šampionátech si Kovář připsal v 42 duelech 19 bodů za šest gólů a 13 asistencí. V šesti zápasech na olympiádě zaznamenal tři branky a dvě přihrávky. Do Metallurgu odešel v roce 2013 po zisku extraligového titulu s Plzní a dvakrát získal Gagarinův pohár (2014 a 2016).

"Kdyby Honzu nechali hrát deset utkání NHL a pak oznámili, že na to nemá, bylo by to něco jiného. Ale to je prostě Amerika. Já to zažil kdysi v Pittsburghu nebo v Atlantě, totéž mraky jiných hráčů," prohlásil Vůjtek, bývalý reprezentační útočník.

Teď se Kovář bude snažit přesvědčit o svých kvalitách Boston, k jehož oporám patří útočníci David Pastrňák a David Krejčí . "Věděli jsme o určitých jiných variantách, náš zámořský partner Allan Walsh je intenzivně řešil. Boston má o Honzu zájem, ale lidé z vedení ho chtějí vidět hrát. Honza delší dobu neabsolvoval zápasy, nějakou dobu se ani nedostal na led. Potřebuje potrénovat a znovu se dostat do formy. Se situací je srozuměn, na farmu jde s tím, že se popere o první tým," dodal Vůjtek.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud