Premium
16. ledna 2019 • 16:21

Pastrňák za 300, je lepší než Hejduk. Expert nastínil jeho další vývoj

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zapsal se, už má jméno a vizitku. David Pastrňák odehrál v noci na úterý (Boston - Montrel 2:3 OT) svůj zápas v NHL číslo 300. Víte, že má dobrou střelu. Drzou kličku. Má rád puk. Ale kam jeho vývoj bude směřovat dál? To je klíčová otázka. Vyhlášený zabiják? Může být, aktuálně nastřílel víc gólů než Milan Hejduk ve stejné etapě kariéry. Jen o čtyři branky zaostává za Jaromírem Jágrem. Má potenciál vyrůst ve střelce, jakého Česko za mořem ještě nemělo. V zamčené části článku pro iSport Premium naleznete kromě bilance nejlepších českých hokejistů v NHL po 300 odehraných zápasech i pohled experta Martina Pešouta.  Jaký bude podle něj další směr kariéry Davida Pastrňáka?



Hodně hráčů to takhle má. Kolem dvacítky vletí do NHL, je jich plný led, hlava čistá, nohy rychlé a starosti na úrovni, aby byl hlavně nabitý i-phone. Máte talent, válíte, žijete pohádku. Chvíli. Než přijde tlak, než se rozkoukáte a soupeři vás začnou číst. Pak už netěžíte z elánu a překvapení. Musíte ukázat, jaký jste opravdu hráč, jestli se umíte změnit. A každý další rok je těžší než minulý.

Překážky, které musíte lámat v NHL, abyste patřili mezi výjimečné? Je jich hodně. Třeba zpropadená druhá sezona, prokletí, kdy hráči začnou přemýšlet a uvědomují si, že jsou mezi nejlepšími na světě. Tu David Pastrňák zvládl, dal o pět gólů víc než v nováčkovské. Pak bývá problém po první velké smlouvě. Navalí se na vás odpovědnost za tým. Bereš peníze? Tak ukaž za co. Pastrňák znovu uspěl, v minulé sezoně posbíral 80 bodů. 

Mezi elitou

Začíná patřit mezi hvězdy ligy, stejně jak sem v různých etapách kariéry vyletěli čeští hráči v grafice. Jen Jaromír Jágr patří do jiné galaxie, ten hrál ligu výjimečných prakticky až do důchodu. Když web CLNSMedia.com oslovil analytika TSN Pierra McGuirea, aby udělal žebříček nejlepších hokejistů současné NHL a na nějaké místo pasoval Pastrňáka, přišla odpověď, že první čtyři místa jsou daná, Connor McDavid, Sidney Crosby, Alexander Ovečkin a Auston Matthews.

„Pak následuje pořadí pěti až dvanácti hráčů, kam Pastrňák určitě patří, stoprocentně se pohybuje někde tady, patří sem. Je talent, vidíte u něj progres, vidíte, že se zlepšuje," ocenil McGuire.

„Podívejte se na jeho hru, jakmile vidí díru, tak ji využije. Jsou chvíle, kdy klepe na McDavidovy dveře," odvážně pronesl pro CLSNMedia jeden ze skautů, který Pastrňáka sledoval, už když hrál švédskou juniorku. „V NHL je hodně dobrých mladých kluků, ale už jich není tolik, kteří dovedou obrátit zápas úplně vzhůru nohama. On ano. Když hrajete na druhé straně, máte z něj strach," dodal.

Zajímavé je, že Boston má docela dar draftovat v prvním kole zajímavá pravá křídla. Od roku 2006 to udělal třikrát. Phil Kessel a Tyler Seguin v klubu ale vydrželi jen tři sezóny. Hokejisté? Výjimeční. Jen s nimi bylo těžké pořízení, proto je Bruins vyměnili do Toronta a Dallasu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud