Pavel Ryšavý
Premium
20. července 2019 • 13:00

Fenomén Crosby září 14 let, inspiruje ho Federer. Jak se rovná legendám?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dominovat v NHL jednu sezonu zvládne výjimečný hráč. Vydržet nahoře pět let, už dovede jen velká hvězda. Čtrnáct? Extrémní úkaz. Sem patří Sidney Crosby. Už není ten mladík, který bydlel doma u Maria Lemieuxe. Třikrát vyhrál Stanley Cup, stal se legendou, která se dotahuje na patra, kde najdete právě Lemieuxe a Wayna Gretzkyho. Ani jeden z nich už po 14 letech v NHL nevyhrál žádnou prestižní individuální cenu. Nesáhl si na Stanley Cup. Jakou cestu bude mít Crosby?



Je to přirozený vývoj, do NHL vletíte jako rychlý hokejista, který je krok až dva vepředu před těmi, kteří ligu už delší dobu hrají. Stačí pár let a zjistíte, že najednou nejste raketa, která ujíždí, ale ten, kdo chytá. Když odejde rychlost, musíte ji umět nahradit jinak. Pokud ne? Vyklízíte pozice, vaše role se mění, zmenšuje.

Výjimečné osobnosti na postupný proces dovedou reagovat. Zůstávají nahoře, i když mizí pár „nej“. Přestanou být nejrychlejší, nejšikovnější, nejhladovější, nejtvrdší. Pořád můžou zůstat nejlepší v tu pravou chvíli. Třeba jako Sidney Crosby, lídr Pittsburghu. „Podle mě byla liga starší, když jsem začínal. Nebo ne? Přijde mi, že v mých prvních letech v NHL to tak určitě bylo. Hra je rychlá, což dává samozřejmě výhodu mladším hráčům. Ale jsou tady i další aspekty. Jde o to, abyste další věci vyzkoušeli a byli úspěšní,“ uvedl kapitán Penguins v netradičním rozhovoru, který dal webu The Athletic.

Crosby je velký profesionál, ví, že po zápasech fanoušci chtějí slyšet, co si myslí. Proto často mluví do mikrofonů. Jestli ještě nedal tisíc rozhovorů, tak se tomuhle číslu blíží. Takže se i naučil, jak mluvit, ale zase tak moc neříct. Tady působil jinak. Řeč se nestáčela na jeho góly, způsob hry, souboj s Alexandrem Ovečkinem. Nikdo nechtěl slyšet, jestli už je Connor McDavid dál než on.

Obdiv k ikonám

Zásadní téma znělo jinak. Crosby se rozpovídal o tom, jak a proč obdivuje sportovní legendy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud