16. srpna 2019 • 18:50

TOP 5 pozdních posil v NHL. V éře platových stropů zaválel Prospal

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
  • Václav Prospal nakonec za Rangers vstřelil 29 branekVáclav Prospal nakonec za Rangers vstřelil 29 branekFOTO: Profimedia

    Je za námi polovina srpna a start zámořské hokejové sezony se zase o kousek přiblížil. Všechny soupisky ale zdaleka nejsou hotové a na trhu dál zbývá mnoho zajímavých jmen jako například Derick Brassard, Jake Gardiner či Thomas Vanek. I mezi těmito "zbytky" se často dá najít skrytý poklad a server The Hockey News jich z éry platových stropů (od roku 2005) připravil 5. S českým jménem v čele.

  • Václav Prospal, NY Rangers - srpen 2009

    Václav ProspalFoto RFS/SAN

    Tehdy čtyřiatřicetiletý Prospal měl za sebou celkem slušnou sezonu v Tampě, ve které vstřelil 19 branek a získal 45 bodů. Jenže to bylo poté, co o rok dříve dal 33 gólů a zapsal celkem 71 bodů, takže pokles. Dvacet už mu přece jen také nebylo, takže se očekával další sešup...

    Od Tampy dostal Prospal za ročník 2008/09 celkem 3,5 milionu dolarů a teď musel dolu. O více než polovinu. New York Rangers s ním podepsali jen za 1,15 milionu dolarů. A mnuli si ruce! Hrál za ně přes 20 minut, celkem dal 20 branek a přidal 38 nahrávek a skončil druhý v klubovém bodování.

    V týmu následně prodloužil a v další sezoně nosil na dresu áčko. V NHL hrál poté ještě dva roky v Columbusu, jednou skončil druhý v týmovém bodování a na konec zámořské kariéry ho u Blue Jackets dokonce vyhrál.

  • Todd Bertuzzi, Detroit - srpen 2009

    Todd BertuzziFoto Profimedia

    Jen dva dny po Prospalově podpisu se vrátil do Detroitu bouřlivák Todd Bertuzzi. Od roku 2005 do roku 2009 vystřídal pět klubů, NHL se postupně z drsné a nekompromisní soutěže měnila na ligu mladých a rychlých a kanadský útočník tak musel přijmout co mu bylo nabízeno. A to bylo asi trochu méně než by býval čekal.

    S Red Wings, za které už krátce hrál po trejdu z Floridy v roce 2007, podepsal roční smlouvu na 1,5 milionu dolarů, a za tento peníz přispěl 44 body. No a z jednoho roku bylo najednou pět slušných sezon v dresu Red Wings, za které pak v roce 2014 odehrál i svůj poslední zápas v NHL.

  • Raffi Torres, Vancouver - srpen 2010

    Raffi TorresFoto ČTK

    V současném hokeji by byl se svým svérazně drsným stylem mnohdy překračujícím hranice bezpečí na ledě už nežádoucím mužem, ale před pár lety byly tyto schopnosti ještě relativně ceněné. Torres býval ofenzivním talentem, Islanders z něj v roce 2000 udělali na draftu celkovou pětku, ze Edmonton pak dokázal dát i 27 gólů, ale přesto byl známý především jako tvrďák.

    Trejd z Columbusu do Buffala mu v roce 2010 úplně herně nevyšel. Z 2,7 milionu tak vzal zavděk pouhým milionem. V našlapané sestavě Canucks vytěžil z pouhých 13 průměrných minut na ledě celkem 27 bodů a s týmem se dostal do finále. Tam například v 60. minutě rozhodl první bitvu proti Bostonu.

    V NHL pak ještě pár sezon odehrál, v roce 2013 dokonce podepsal se San Jose tříletý kontrakt na 6 milionů dolarů.

  • Brad Boyes, Florida - říjen 2013

    Brad BoyesFoto Reuters / Robert Mayer-USA TODAY Sports

    Bývalý čtyřicetigólový střelec pomalu ukládal svou střelnou zbraň k defintivnímu spánku a i když měl za sebou slušnou výlukovou sezonu 2012/13 s New York Islanders, bylo mu lehce přes 31 let a kluby už koukaly spíš po mladých. Jenže Boyes se nakonec dost vyplatil.

    Za pouhý milion dolarů vstřelil v barvách Panthers 21 branek a stal se nejlepším střelcem a čtvrtým nejproduktivnějším hráčem týmu.

    S Panthers následně podepsal na další dva roky za 5,25 milionu dolarů, ale i když se mu další ročník celkem vydařil, klub ho z druhého roku smlouvy vykoupil a on zamířil na svou poslední sezonu do Toronta.

  • Lee Stempniak, New Jersey - říjen 2015

    Lee StempniakFoto Reuters / Geoff Burke-USA TODAY Sports

    Celou kariéru byl Stempniak všestranným spolehlivým hráčem. Někdy dal za sezonu 9 branek, někdy jich bylo 19. Často střídal kluby, ale pokaždé hrál na maximum. New Jersey s jeho podpisem na startu ročníku trefilo terno.

    Za pouhých 850 tisíc dolarů dodal 41 bodů v 63 zápasech a poté, co ho Devils poslali během přestupové uzávěrky do Bostonu, přidal dalších 10. Jediný bod mu chyběl k tomu, aby vyrovnal svůj osobní rekord ze sezony 2006/07 - své druhé v NHL.

    Plusem bylo také to, že New Jersey při trejdu s Bostonem získalo dvě volby v draftu a časem jednu z nich využio na získání Mirco Muellera, jedné ze součástí aktuální defenzivy.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud