29. srpna 2019 • 15:05

V Edmontonu jdou proti hvězdičce. Pro Oilers musí být lepší, říká Tikkanen

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl být jedním z těch, kdo spolu s Connorem McDavidem vrátí Edmonton Oilers na výsluní a pomůže znovu do kanadského města doručit Stanley Cup. Místo toho má čtvrtý muž draftu z roku 2016 Jesse Puljujärvi tři roky od dražby talentů na kontě jen 17 gólů a svým chováním teď pravděpodobně angažmá v Kanadě uzavřel. Puljujärvi chce pryč a truc stvrdil podpisem roční smlouvy s Kärpätem Oulu, tedy s týmem, ze kterého do zámoří odcházel.



Jedenadvacetiletý Puljujärvi je v tuto chvíli chráněným volným hráčem. V Edmontonu mu skončila nováčkovská smlouva, ale on další podepsat nechce. A to ani přesto, že se u týmu změnilo vedení. Fina nepřesvědčily ani příchody Kena Hollanda na pozici generálního manažera a Davea Tippetta na lavičku. Oba jsou v hokejovém světě velmi uznávaní.

„Myslel jsem si, že díky tomu Jesse trochu změní pohled na celou situaci. Jenže v jeho hlavě se nic nezměnilo,“ sdělil Holland.

Holland, který byl dlouhých 22 let šéfem v Detroitu, nejprve nechtěl vůbec slyšet o tom, že mu hvězdička bude diktovat něco o své budoucnosti, ale pak přece jen povolil a začal řešit možný trejd. Jenže ten se musí klubu vyplatit.

„Mám v hlavě několik možných scénářů, s nějakými kluby už jsem také mluvil, ale nic se zatím neblíží,“ řekl Holland pro NHL.com jen krátce poté, co majitel zlata z juniorského mistrovství světa 2015 oznámil, že dokud ho Oilers nevymění, bude hrát ve Finsku.

Tam by mohl zůstat klidně celý ročník, nicméně pokud chce v sezoně 2019/20 hrát v NHL, musí mít v zámoří podepsáno do 1. prosince. V případě, že se tak nestane, se do nejprestižnější ligy světa může vrátit zase až za rok.

Holland jeho odchod do Evropy nevidí jako úplně špatný. Fakt je ten, že pokud bude mít hráč po dvaceti zápasech na kontě čtyřicet bodů, byla by větší šance se ho kvalitně zbavit. Nebo ho přesvědčit o návratu. „Do 30. listopadu máme čas, bude rozhodně lepší, že bude hrát a nebude jen někde trénovat,“ myslí si Holland.

Co se hráčovy kariéry týče, blonďatý útočník s širokým úsměvem zatím nenaplňoval očekávání. Na draftu ho předběhli jen Auston Matthews, Patrik Laine a Pierre-Luc Dubois, a to jsou muži, o které už se jejich týmy opírají. Puljujärvi místo toho zatím nedokázal získat pevné místo v sestavě a sesbírat přes 20 bodů. A částečně z toho viní klub, proto ten truc a odchod.

Jeho návrat do Edmontonu je samozřejmě stále reálný, na druhou stranu umíte si představit, jak by fungoval v kabině, ke které se otočil zády? „Samozřejmě kolem sebe chcete mít hráče, kteří s týmem žijí, ale on vypadá, že už tu s námi být nechce,“ řekl pro TSN útočník Leon Draisaitl.

Ještě ostřeji se do něj pustila finská legenda Esa Tikkanen, která u Oilers strávila osm sezon a čtyřikrát s klubem slavila Stanley Cup. „Je to velice šikovný hráč, ale na to, aby se člověk prosadil v Edmontonu, je toho potřeba víc. To mi věřte, já to vím,“ napsal si bývalý vyhlášený provokatér na Twitter.

„Edmonton je hokejové město, kde od vás očekávají, že každý den ze sebe vydáte 110%. A to nejen když se hraje. Já to miloval, ale chápu, že ne každému to musí vyhovovat, obzvlášť, když jste mladý hráč, od kterého se hodně čeká,“ vysvětlil nyní čtyřiapadesátiletý Tikkanen, který skončil s aktivním hokejem v roce 2005.

Puljujärvi má tedy před sebou náročnou část kariéry, a je jedno, jestli bude pokračovat v Edmontonu, nebo někde jinde. Pozici si teď nevytvořil zrovna snadnou...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud