3. září 2019 • 09:33

Dlužíme mu 30 dolarů, smál se GM. Tak v NHL vypadá kontrakt na den

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na konci srpna se rozhodl ukončit kariéru pětatřicetiletý brankář Cam Ward, a to ve chvíli, kdy podepsal smlouvu s Carolinou Hurricanes. Kontrakt byl totiž pouze na jeden den a týmová legenda ho získala po roce v Chicagu jen proto, aby se vrátila domů. Kanaďan odchytal ve městě Raleigh 13 ze 14 sezon a ke klubu neodmyslitelně patří. „Být Hurikánem jsem miloval, proto jsem rád, že se taky jako Hurikán můžu rozoučit,“ řekl. Jak vypadal jeho krátký návrat do míst, kde by jednou mohl viset pod stropem haly jeho dres?



Ward patří k nejnenápadnějším jménům poslední dekády. V letech 2009 a 2011 skončil sedmý v hlasování o Vezina Trophy, výš to nikdy nedotáhl, ale přesto se o něm nedá říct, že by nebyl výtečným gólmanem. V Carolině až na výjimky vždy představoval jistotu a dodával kvalitu. Legendární byl hlavně start jeho kariéry v nejlepší lize světa.

Hurricanes si Warda vybrali na draftu 2002 na 25. pozici, mezi gólmany ho trumfl jen druhý muž dražby Kari Lehtonen. Do prvního zápasu pak naskočil v jedenadvaceti letech 7. října 2005 proti Pittsburgh Penguins. Vychytal výhru 3:2 po samostatných nájezdech, a v těch zastavil Maria Lemieux, Žigmunda Pálffyho a Sidneyho Crosbyho. Slušný start.

Královskou sezonu pak zakončil tím, že vychytal pro Carolinu první Stanley Cup historie a k tomu zároveň bral i Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off. Velmi rychle se tak stal nesmrtelným. Bylo zvláštní vidět ho v minulém ročníku v barvách Blackhawks, takže on sám byl rád za jednodenní smlouvu s týmem svého srdce.

„Vždycky bylo jasné, že Raleigh je náš domov. Hned jsem se rozpomněl na spoustu skvělých zážitků, které odsud mám,“ vysvětloval Ward, který podepsal smlouvu, ale na trénink se nechystal. Vlastně přišel oblečen jako plno hokejistů po konci aktivní kariéry. V golfovém.

VIDEO: Takhle to vypadalo, když se Ward v listopadu 2018 do Caroliny vrátil

„Dlužíme mu teď asi 30 dolarů,“ řekl pro NHL.com šéf týmové komunikace Mike Sundheim. „OK, to si můžeme dovolit,“ dodal se smíchem generální manažer Don Waddell.

Když bylo hotovo a podepsáno, Ward s úsměvem odešel z kanceláře a vyrazil s Justinem Williamsem a Rodem Brind´Amourem na golf. První byl kapitánem Canes v poslední sezoně a stále zvažuje, zda-li bude s hokejem pokračovat. Druhý je šéfem týmové střídačky. Všichni tři pak spolu slavili vítězství ve Stanley Cupu v roce 2006.

„Jsem z toho trochu v nervu, člověk najednou vůbec neví, co ho čeká,“ řekl Ward o konci kariéry. „Nicméně ale vím, že mě bude podporovat rodina a přátelé,“ dodal mistr světa z roku 2007.

V pětatřiceti letech ještě pro dobré gólmany stále místo v lize je, ale je třeba, aby se sešlo více okolností dohromady. Jedna z těch hlavních už ale u Warda nefungovala - zdraví.

„Je složité vstupovat na led s tím, že tělo neslouží a nemůžete odvádět svou práci na nejvyšší možné úrovni. Jsem zodpovědný člověk a necítil bych se dobře, kdybych nemohl pro svého zaměstnavatele dělat to nejlepší,“ řekl zodpovědně.

Ward s Chicagem skončil před play off, na rozmýšlení měl tedy času habaděj. Na led si ještě vyjel, ale sám viděl, že po fyzické stránce už to nebude ono. Proto přišlo rozhodnutí až na sklonku srpna. Teď se bude starat hlavně o rodinu a společnost s vínem, kterou vede s bývalým spoluhráčem a obráncem Timem Gleasonem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud