Jan Denemark
13. prosince 2019 • 09:24

Zase ten Aliu... Kustod na farmě se za něj převlékl a dostal padáka

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyhazovy a odchody okolo hokejových týmů v zámoří pokračují. A nehrají v tom roli jen pracovní výkony. Kustod Colorado Eagles, což je záložní tým Colorada Avalanche, Tony Deynzer přišel o práci kvůli svému převleku na Halloween před osmi lety. Vydával se totiž za Akima Aliua, hráče černé pleti, který tehdy do týmu nově přišel. Aliu byl podle svých slov nucen se s Deynzerem i přes nevoli vyfotit. Celá záležitost byla nyní Aliuem zveřejněna a Deynzer byl ihned odejit.



Aliu se v posledních týdnech dostal na titulní strany zámořských novin už podruhé. Nejdříve to bylo kvůli nařčením, které vyslal směrem k trenéru Billu Petersovi. Peters, dnes už bývalý kouč Calgary Flames, byl Aliuem obviněn z rasistických útoku v době, kdy se oba potkávali v šatně týmu Rockford IceHogs.

Peters rasistickým způsobem urážel výběr Aliuovy hudby. Na základě těchto událostí Peters zanedlouho rezignoval s obrovským škraloupem na svých bedrech a je vysoce pravděpodobné, že trenérský post v NHL již nesežene.

Ale není to zdaleka všechno. Nyní vyšla na světlo světa další událost. „Krátce po příchodu do nového týmu (Colorado Eagles) jsem byl pozván, abych přišel na oslavu Halloweenu. Bylo mi řečeno, abych dorazil trochu později. V tu chvíli jsem tomu nevěnoval pozornost. Přišel jsem, dal si pivo a najednou viděl kustoda,“ řekl Aliu pro Wall Street Journal. Kustod Tony Deynzer přišel na oslavu v převleku za samotného Akima Alia. Na hlavě přidělané afro, obličej namalovaný na černo a na sobě dres s Aliuovým číslem a přezdívkou „Dreamer.“

„Lidi okolo se začali smát a strčili mě k němu, abychom se vyfotili,“ dodal Aliu. Na obrázku je vidět smějící se Deynzer ve svém převleku a Aliu, kterému fotka očividně velkou radost nedělá. Aliu celou věc nyní po osmi letech zveřejnil. Jedná se už o druhý incident s rasistickým podtextem v krátkém časovém sledu. „Je nutné, aby si lidé okolo ligy uvědomili, že ten problém v hokeji je. A zveřejnit tyto incidenty je jediný způsob, jak s tím něco dělat,“ řekl na závěr Aliu.

Tým Colorado Eagles okamžitě vydal omluvné prohlášení, kde se k omluvě přidala snaha distancovat se od celé záležitosti. „Dodnes jsme o události nevěděli a velice nás mrzí,“ stojí v týmovém vyjádření. Deynzer, který byl okamžitě zbaven pozice kustoda, se zatím k incidentu nevyjádřil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud