25. července 2020 • 04:50

Vypusťte Krakena! Nadšení z NBA i NFL, ikona málem vše prozradila

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takřka dvacet měsíců dlouhé čekání ve čtvrtek skončilo. 32. klub NHL ze Seattlu odtajnil svůj název stylově, v noci pustil do světa temné teaser video a následně před zraky tří stovek dělníků budujících supermoderní domovskou Climate Pledge Arenu, vyjela na světlo světa plachta s názvem organizace. Kraken. Bájný mořský hlavonožec začne své působení v nejlepší hokejové lize světa v ročníku 2021/22. Inspirací pro jeho vznik byly i filmy mistra hororového žánru Alfreda Hitchcocka.



„Bylo strašně těžké udržet vše v tajnosti. Před pár dny jsem komunikoval s fanoušky na Twitteru a kdosi mi napsal, že pokud je název našeho klubu Kraken, ať dvakrát zamrkám. Nevěděl jsem vůbec, co mám dělat, zmocnila se mě panika. Mrkám? Nemrkl jsem dvakrát? Nedal jsem tedy očekávaný signál? Bylo to hodně náročné,“ prozradil se smíchem v rozhovoru pro NHL.com GM Seattlu Ron Francis, bývalý legendární útočník a vítěz dvou Stanley Cupů.

Sworn. Totems. Sockeys. Freeze. Emeralds. Pilots nebo Cascades. Možností na název byla spousta, podle informací z vedení Krakenu se jich sešlo přes tisícovku, ale nakonec se sáhlo po označení, které jednoznačně vyhrálo v anketě 210 000 fanoušků. „Myslím si, že Kraken dokonale znázorňuje spojení s mořem a zvědavost, co leží pod hladinou. Je to přirozené pojítko Seattlu a severozápadního Pacifiku,“ myslí si Francis.

A nadšení sdílí i široká veřejnost. „Název jsem si okamžitě zamiloval, stejně tak logo. Útočí tvrdě na solar, myslím si, že to bude pro naše město skvělá reklama,“ napsal na Twitter tight end Seattlu Seahawks Luke Willson. Jeho spoluhráč Russel Wilson, jeden z nejlépe placených quarterbacků NFL, reagoval také. „Vítej v Seattlu, Krakene!“

Oficiální účet Seattlu okamžitě retweetoval i reakci basketbalového týmu Miami Heat, jehož představitelé ocenili, že název nováčka NHL nekončí tradičním písmen „S“. „Vítej v exkluzivní společnosti, Krakene,“ napsali zástupci šampiona NBA z let 2006, 2012 a 2013.

Pro zajímavost dalšími kluby NHL, které nekončí na „S“, jsou Minnesota Wild, Tampa Bay Lightning a Colorado Avalanche. V NBA kromě Miami ještě Orlando Magic, Utah Jazz a Oklahoma City Thunder. A v MLB jen Boston Red Sox a Chicago White Sox. 

V souladu s mořskou tematikou jsou hlavními barvami mužstva čtyři odstíny modré od nejtmavší, jež má symbolizovat hlubinu oceánu, po nejsvětlejší „ledovou“. Pátou barvou je výrazná červená. Písmeno „S“ pak odkazuje na století starý odkaz prvních amerických vítězů Stanley Cupu Seattle Metropolitans. Soutěž vyhráli v roce 1917 poté, co zdolali Montreal Canadiens, stalo se tak ještě před založením NHL.

Na sociálních sítích se objevily také reakce, že Seattle vykradl barvy Winnipegu Jets, který stejnou modrou také velebí. Pozitivních ohlasů ale bylo nepoměrně více.

Logo evokuje mořskou příšeru, ve znaku je také vidět vinoucí se chapadlo, které připomíná mořské vlny narážející na město. Sekundární logo je pak představováno kotvou, která se směrem nahoru mění v typický znak Seattlu – věž Space Needle. „To se povedlo extrémně, krásná práce designérů,“ ocenil „kotvu“ novinář TSN Frank Seravalli.

„Naše logo bylo vytvořeno v úzké spolupráci s Adidasem na počest našeho města, mořské bestie a neuvěřitelné krásy hokeje. Hokej tu vždy byl, bestie jen čekala na probuzení,“ vysvětlila okolnosti vzniku loga šéfka PR oddělení Krakenu Heidi Dettmerová, když emblém s hrdým „S“ poprvé vyjel před stovky dělníků v pracovních vestách a žlutých přilbách v útrobách Climate Pledge Areny. „Náš tým vezme led útokem a zahraje každý zápas tak, jako by šlo o finále Stanley Cupu,“ slíbila aplaudujícímu publiku.

„Co je děsivější, než hrozby mysli? Nebezpečí, které je skryté,“ ptal se řečnicky Matty Merrill, designový ředitel hokejové sekce Adidasu, která obléká kluby NHL od sezony 2017/18, během čtvrtečního živého přenosu. „Hned mě napadlo, že Kraken je jako vrah ve filmech Alfreda Hitchcocka, kterého vlastně nevidíte, ale strach z něj vám nedá vám usnout.“

„Logo odráží sílu a agresi v hokeji. Doufáme, že naši hráči takovou houževnatost ukážou kdykoliv půjdou na led. Jsem z toho nadšený,“ přitakal Francis a pokračoval. „Dělali jsme si průzkumy a další věci. Spolupracovali jsme s NHL i s lokálními umělci, s experty, s historiky. Se všemi, u nichž jsme chtěli, aby se na vzniku jména a podobě loga podíleli.“

Výnos z prodeje předmětů s logem klub za úvodních 30 dní pomůže mládeži ze Seattlu. Soupiska 32. klubu NHL vznikne na rozšiřovacím draftu po konci příští sezony, k prvnímu utkání vyjede Kraken v říjnu 2021. Hrát bude v Pacifické divizi, kde nahradí Arizona Coyotes, kteří se přesunou do Centrální divize. Tím se současně vyrovná počet týmů v Západní a Východní konferenci. Oblastního rivala navíc získá Vancouver.

Vegas Golden Knights ve své premiérové sezoně dokráčeli až do finále Stanley Cupu. Jak si povede Kraken?

V souladu s mořskou tematikou budou hlavními barvami mužstva čtyři odstíny modré od nejtmavší, jež má symbolizovat hlubinu oceánu, po nejsvětlejší "ledovou". Pátou barvou je výrazná červená z loga.
V souladu s mořskou tematikou budou hlavními barvami mužstva čtyři odstíny modré od nejtmavší, jež má symbolizovat hlubinu oceánu, po nejsvětlejší "ledovou". Pátou barvou je výrazná červená z loga.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud