7. září 2020 • 13:00

Ruleta Vegas? Fleury pustil jen první střelu, ale zářil „stařík“ Chudobin

Autor: ros
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lehner, nebo Fleury. Fleury, nebo Lehrer...  Ve Vegas museli před úvodním konferenčním finále řešit složitou gólmanskou otázku, mezi tyče nakonec poslali zkušenějšího „Flowera". Inkasoval sice hned z první střely zápasu, jinak ale dlouho matné Rytíře udržoval na dostřel. Na úvodní bod (0:1) nakonec ani jeho povedený výkon nestačil, protože protějšek Anton Chudobin zaznamenal jako desátý nejstarší gólman historie nulu v play off.



Pátý a šestý zápas zápas proti Canuks ochytal Robin Lehner. Vegas dvakrát padlo, trenéři i tak zachovali před rozhodující sedmou bitvou klid. Do brány znovu poslali jistého Švéda a ten vystrčil nulou kosatky z kola ven. V úvodu finálové konference s Dallasem už přišla změna, přednost dostal 35letý Marc-André Fleury, který naposledy nastoupil ve čtvrtém duelu předchozí série.

Začátek by si asi dokázal představit lepší, zavařila mu hned první rána na bránu. Ve třetí minutě se puk totiž odrazil k Johnu Klinbergovi, ten vyslal z mezikruží rychlou střelu zápěstím a bum - Dallas vedl 1:0. „Rozhodovali jsme se stejně jako před sedmým zápasem, kdy chytal Robin," komentoval trenér Peter DeBroer. Věřil, že týmu dá Fleury větší šanci na výhru. „Byl odpočinutý, předvedl slušný výkon. Řekl bych, že byl náš nejlepší hráč. Držel nás v zápase... Takže rozhodnutí bylo celkem jednoduché."

Dallas v prvním konferenčním finále porazil Vegas 1:0
Dallas v prvním konferenčním finále porazil Vegas 1:0

Návrat na led si Fleury užíval. „Věřím si, tým mi dodává sebedůvěru. Myslím, že se z chyby u prvního gólu poučíme, potřebujeme do začátku utkání dávat trochu víc šťávy," věděl 35letý Kanaďan. Během vyřazovacích bojů se cití jistě, koneckonců s Pittsburgem vyhrál Stanley Cup třikrát (2009, 2016, 2017). 

První hvězda úvodního dílu konferečního finále byla ale nakonec jiná. Na druhé straně vychytal Anton Chudobin nulu, ve 34 letech a 122 dnech se stal desátým nejstarším brankářem historie, který neinkasoval v duelu play off. Skromný veterán o osobním výkonu mluvit nechtěl: „Nejšťastnější jsem za výhru. Nula je jenom bonus, kdybychom vyhráli 2:1, nebo 3:2, je to jedno."

Kouče vítězů Ricka Bownesse potěšil hlavně předvedený výkon. „Vím, že jsme se prosadili jen jednou, ale měli jsme opravdu hodně šancí. Fleury byl vynikající pro ně, stejně jako Chudobin pro nás. To je hokej Dallasu Stars!" Oba týmy vypálily nakonec pětadvacetkrát, ujala se pouze jediná už zmiňovaná střela ze třetí minuty. 

„Tempo soupeře bylo, vyjma Fleuryho, mimo náš dosah. Tak to je, nehráli jsme dobře. Skóre mohlo být po dvou třetinách mnohem horší než 0:1," kritizoval obránce Vegas Nate Schmidt. Realizační štáb Rytířů bude mít o volném dni o čem přemýšlet. „Flower“ chytal výborně, tým před ním však cestu k vítězství nenašel. Robin Lehner navíc vyšponoval statistiky na 91,8 % úspěšnosti a necelé dvě inkasované branky na zápas.

Na druhé straně naopak není co řešit. Ben Bishop vletěl naposledy do pátého zápasu série s Coloradem a po čtyřech gólech v první třetině střídal. Chudobin nakonec tým dotáhl k překvapivému postupu přes favorizované Avalanche a teď i vedení v sérii konferenčního finále.

CHUDOBIN DESÁTÝ NEJSTARŠÍ GÓLMAN S NULOU

Anton Chudobin se stal teprve čtvrtým gólmanem Dallasu, kterému se povedlo po přestěhování klubu z Minnesoty (1993-94) vychytat nulu v play off. Doplnil ikonickou trojici Ed Belfour, Marty Turco, Kari Lehtonen. Zároveň se stal desátým nejstarším brankářem historie NHL s nulou v play off, lídrovi statistiky - Johnnymu Bowerovi - bylo při vítězství jeho Toronta nad Montrealem 2:0 v březnu 1963 přesně 38 let a 142 dní.

Góly

Domácí:

Hosté: 02:36. J. Klingberg

Sestavy

Domácí: M.-A. Fleury (Lehner) – Theodore, Martinez, Schmidt (A), McNabb, Whitecloud, Holden – Mark Stone (A), W. Karlsson, Pacioretty – R. Smith (A), Stastny, Marchessault – Tuch, N. Roy, Cousins – Nosek, Stephenson, W. Carrier.

Hosté: Chudobin (Oettinger) – J. Klingberg (A), Lindell, Heiskanen, Oleksiak, Hanley, Sekera – Radulov, Seguin, Ja. Benn (C) – Gurjanov, Pavelski, Janmark – Perry, Hintz, Kiviranta – Comeau (A), Faksa, Dickinson.

Rozhodčí

Kozari, Sutherland – Cherrey, Murchison

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Dallas Stars Vše o klubu ZDE Vegas Golden Knights Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud