Ondřej Kuchař
19. září 2020 • 18:30

Hlavní zbraně finalistů Stanley Cupu: obětavý Dallas i síla hvězd Tampy

Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké jsou hlavní zbraně finalistů Stanley Cupu?Jaké jsou hlavní zbraně finalistů Stanley Cupu?FOTO: koláž iSport.cz

    Bude to střet dvou světů. Hra Dallasu stojí na propracované defenzivě, tvrdé a obětavé hře. Hvězdné individuální výkony? Kdepak. Ty hledejte na druhé straně. Tampu do finále dotlačila především elitní formace v čele s Braydenem Pointem. Právě tyto týmy se utkají o Stanley Cup. Zlomí Stars jednadvacet let dlouhé čekání, nebo budou poprvé do roku 2004 radostí zářit Blesky? Tohle jsou největší zbraně obou stran. Grande finále startuje už dnes v noci.

  • Zbraň Dallasu: defenziva

    Stars zdobí výborná hra dozadu. Zodpovědná, tvrdá kolem vlastní, ale i soupeřovy branky. V drtivé většině zápasů play off byli přestříleni, soupeře však nutí zejména k ranám z dálky. Sami jsou naopak v jeho brankovišti důrazní. Máte pocit, že jste v tlaku, máte víc ze hry. Gól ale nedáte, pak udeří Dallas. Jakoby z ničeho. Dorážkou při potloukání kolem branky nebo šikovnou tečí, které umí třeba Joe Pavelski. Strážcem hvězd je pak magický Jedi alias Anton Chudobin. Nečekaný ruský trumf.

    Anton Chudobin zastavil 32 střel a byl vyhlášen největší hvězdou zápasu.Foto profimedia.cz

  • Zbraň Dallasu: tvrdost

    Žádný jiný tým letošního play off NHL nemá vyšší průměr hitů na šedesát minut hry. Hrát proti Dallasu prostě bolí. Právě o síle byla z velké části i série s Vegas. Stars je přetlačili, urvali výhru silou. „Náš hokej možná není tolik atraktivní. Může působit nudně, ale přesně se hodí do play off,“ říká Alexandr Radulov, ruský raubíř, který se v play off probral ke skvělým výkonům. Také on nejde pro ránu daleko. Účastnit se dohrávky sezony i Roman Polák, šel by z nich vyloženě strach.

    Dva góly a jedna asistence, Dallas porazil Colorado 5:3 díky Alexandru RadulovoviFoto Reuters

  • Zbraň Dallasu: vůle

    Známý americký novinář Tim Cowlishaw z EPSN nazval tým Dallasu Comeback Kids. Trefně. S Calgary prohrávali 1:2 na zápasy. Nakonec sérii vyhráli. V šestém utkání byl stav 0:3. Zvítězili 7:3. V sedmém zápasu proti Coloradu byli čtyři minuty od vyřazení. Otočili, postoupili. Obrat zvládli i v pátém duelu s Vegas a splaskli rytířskou bublinu. Tenhle tým se prostě nevzdává. Navíc má taky trumf na střídačce, trenéra Ricka Bownesse, který byl ještě předloni asistentem trenéra v Tampě.

    65letý Rick Bowness se umí na střídačce Dallasu i pořádně rozohnit.Foto Profimedia.cz

  • Zbraň Tampy: brankář

    Tady má Tampa navrch. V zádech má aktuálně nejlepšího brankáře NHL. Andrej Vasilevskij v tomto play off svého náhradníka Curtise McElhinneyho do branky nepustil ani na minutu. Odchytal všech 19 utkání, 14 z nich vyhrál. V úspěšnosti zákroků je za kótou 93 procent. Nejdál ze všech. „Je úžasný, v každém zápase nás drží. Díky němu jsme ve finále,“ říká šéf kabiny Viktor Hedman.

    Andrei Vasilevsky a jeho obrovská radost po vítězném gólu v prodloužení.Foto Reuters

  • Zbraň Tampy: první lajna

    Nikita Kučerov – Brayden Point – Ondřej Palát. Nejlepší útočné trio letošního play off. Všichni jsou menšího vzrůstu, skvělí bruslaři, technicky zdatní. Vyniká zejména Point, který má našlápnuto k trofeji pro nejlepšího hráče vyřazovacích bojů. „Řekl bych, že je teď nejnebezpečnějším hráčem vůbec. Když vkročí na led, vždycky je to znát,“ chválí spoluhráče parťák Blake Coleman. Za životním play off míří i Palát, muž pro černou práci v top formaci Lightning.

    Elitní lajna Tampy Bay s Ondřejem Palátem (vpravo) táhne Lightning do finále Stanley Cupu, které by si klub mohl zahrát poprvé od roku 2015Foto twitter.com

  • Zbraň Tampy: komplexnost

    Během posledních čtyř sezon žádný tým NHL nevyhrál tolik zápasů (201). Sbírali přes sto bodů, pokaždé byli favority na Stanley Cup. Nikdy to ale neklaplo. Po loňském fiasku v podobě vypadnutí v prvním kole s Columbusem (0:4) tým posílil. Jakože opravdu posílil. Svaly, hmotou. Šéfům došlo, že jen ofenzivou Pohár nezískají. Přišli stokiloví obránci i defenzivně ladění statní forvardi. V aktuálním kádru Tampy se ideálně snoubí mix tvrdosti s šikovností.

    V boji o Stanleyův pohár, který Lightning získali naposledy v roce 2004, se střetnou s Dallasem.Foto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud