Jan Denemark
Premium
18. října 2020 • 18:18

Jak postavit vládce NHL? Jeden tah může zhatit roky, vyplácí se trpělivost

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zhruba deset let. To je odpověď na otázku, jak dlouho trvá sestavit družinu, která je schopná mašírovat za Stanley Cupem. Potřebujete mraky výměn, draftů a šikovných smluv, kdy stlačíte hráčské gáže co možná nejníže. A taky, jak dokazuje chování posledních pěti šampionů, je třeba chladná hlava na letním trhu a při přestupové uzávěrce. Na poslední chvíli nelze dohánět díry v kvalitě kádru. Už by mělo jít jen o vyladění mozaiky.



Pittsburgh před pěti lety sáhl k sedmi hráčům z jiných klubů, protože cítil, že posílit musí. Vyplatilo se. Příchody Phila Kessela, Nicka Bonina a Matta Cullena se v konečném důsledky ukázaly jako klíčové. Především Kessel tehdy zapadl naprosto kouzelně do přesilovkové eskadry. Sidney Crosby tak mohl podruhé v kariéře juchat s pohárem nad hlavou. Ale Pittsburgh je společně s letošní Tampou výjimka. Jinak ligoví vítězové aktivní moc nebyli.

„Já se vždy podívám na tým jako celek a na jednotlivé části, jako jsou ofenziva a defenziva. A ty části se pak snažím posílit. Většina výměn se odehrává v letní pauze. To je časové období pro týmy pro přeskupení se, pro uskutečnění nějaké výměny. Sezona pro to není ideální,“ popsal své manažerské uvažování Ken Holland, trojnásobný vítěz Stanley Cupu s Detroitem a v současnosti generální manažer Edmontonu.

Úderné trio Pittsburghu Phil Kessel, Sidney Crosby a Jevgenij Malkin
Úderné trio Pittsburghu Phil Kessel, Sidney Crosby a Jevgenij Malkin

Holland se nemýlí, trejdy se vyplatí dělat mezi jednotlivými ročníky. Ale s mírou. Pokud se generální manažeři rozhodnou, že jejich klub je připraven na vítězné tažení, přehnaná aktivita může poslat mnohaleté budování kádru do koše. V každém z posledních pěti ročníků naleznete týmy, které byly na přestupovém trhu v průběhu sezony aktivnější než konečný vítěz. A nebylo jim to nic platné.

„Už jen dostat se do skupiny stálých favoritů je nesmírně těžké. Vy se díky posile chcete zlepšit, ale zároveň nesmíte zapomínat, že na současnou úroveň už jste

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud