Pavel Bárta
21. července 2021 • 12:37

All-Star tým rozšiřovacího draftu: Gretzky, hvězda Vegas i gólman z NY

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
  • All-star tým rozšiřovacího draftuAll-star tým rozšiřovacího draftuFOTO: koláž iSport.cz

    Jak by vypadala nejlepší sestava, která šla vybrat v rámci rozšiřovacího draftu? Výběru Sportu nemůže vévodit nikdo jiný než Wayne Gretzky, na ledě by se potkal i s oporou Vegas Golden Knights. Gólmana by dodali Islanders a všemu by ze střídačky velel trenér - rekordman. 

  • Wayne GRETZKY

    Útočník, Edmonton 1979

    Za Oilers hrál už v konkurenční WHA. Aby celky přecházející do NHL (ještě Hartford, Quebec, Winnipeg) tamní týmy úplně nevydrancovaly, „prioritním výběrem“ mohli získat zpět dva gólmany a dva hráče. Gretzky patřil mezi ně. Historicky nejproduktivnější hráč ligy s 2857 body (894+1963), působil ještě v Los Angeles, St. Louis a New York Rangers. Čtyřikrát získal Stanley Cup, 9x Hart Trophy, 10x Art Ross Trophy, dvakrát Conn Smythe Trophy. Od roku 1999 v Síni slávy.

    Wayne Gretzky a jeho radost ze Stanley Cupu Wayne Gretzky a jeho radost ze Stanley CupuFoto Profimedia

  • William KARLSSON

    Útočník, Vegas 2017

    Golden Knights si ho vybrali jako nadbytečného z Columbusu. V jejich první sezoně 2017/18 byl se 43 trefami nejlepším střelcem Vegas a celkově třetím v celé NHL. Se 78 body vyhrál produktivitu týmu, který v play off postoupil až do finále Stanley Cupu a za čtyři roky existence se třikrát probojoval aspoň do třetího kola. S celkem 96 góly ve 283 utkáních je historicky nejlepším střelcem klubu.

    William Karlsson byl pro Columbus nepotřebný William Karlsson byl pro Columbus nepotřebnýFoto Profimedia

  • Jean-Paul PARISE

    Útočník, Oakland 1967

    V roce 1972 nastoupil v památné Sérii století, dvakrát si zahrál v Utkání hvězd NHL. Oakland, později California Seals, si ho vytáhl z Montrealu při první velké expanzi NHL, kdy se liga rozrostla ze šesti na dvanáct účastníků. V 890 zápasech si připsal 594 bodů (238+356). Působil v pěti týmech, pět sezon strávil v Minnesota North Stars, čtyři v New York Islanders. Otec útočníka Zacha Pariseho.

    Jean-Paul Parise nastoupil i v památné Sérii století Jean-Paul Parise nastoupil i v památné Sérii stoletíFoto Profimedia

  • Mark HOWE

    Obránce, Hartford 1979

    Podobně jako Wayne Gretzky pro Edmonton nebo 40letý Bobby Hull byl po zániku WHA přednostní volbou New England (pak Hartford) Whalers. V NHL pokračoval během první sezony i se svým otcem Gordiem a bratrem Martym. Za 16 sezon třikrát zvolen do prvního all-star týmu, třikrát druhý v hlasování na Norris Trophy. S Philadelphií a Detroitem bojoval dohromady třikrát ve finále Stanley Cupu. Od roku 2011 člen Síně slávy.

    Mark Howe celkem třikrát bojoval ve finále Stanley Cupu Mark Howe celkem třikrát bojoval ve finále Stanley CupuFoto Profimedia

  • Joe WATSON

    Obránce, Philadelphia 1967

    Původně byl hráčem Bostonu, po rozšíření NHL se stal jednou z ikon obrany Flyers, kde působil i jeho bratr Jimmy. Hrál za ně 11 sezon, jednu strávil v Colorado Rockies. Jako defenzivní pilíř nastoupil za Philadelphii k 762 zápasům, což je nejvíc za nový tým ze všech hráčů v historii, 13krát pomohl Flyers do play off, třikrát hrál finále Stanley Cupu, dvakrát (1974-75) ho získal. Zúčastnil se dvou Utkání hvězd NHL (1974 a 1977).

    Joe Watson se stal jednou z ikon Flyers Joe Watson se stal jednou z ikon FlyersFoto Profimedia

  • Billy SMITH

    Brankář, NY Islanders 1972

    S Danem Bouchardem nejmladší brankář historie vybraný v expansion draftu. V sezoně 1971/72 chytal pět zápasů za Los Angeles, poté si ho ve 21 letech vybral tehdy nový celek z Long Islandu. Opora dynastie, jež v letech 1980-83 získala Stanley Cup čtyřikrát v řadě. První držitel Vezina Trophy (1981), o jehož vítězství rozhodlo hlasování, nikoli gólový průměr, jednou MVP play off. V Síni slávy je od roku 1993.

    Legenda z brankoviště Islanders Billy Smtih Legenda z brankoviště Islanders Billy SmtihFoto Profimedia

  • Scotty BOWMAN

    Trenér, St. Louis 1967

    V první sezoně Blues v NHL začínal jako asistent koučujícího manažera Lynna Patricka. Po 16 zápasech povýšil a tři roky po sobě dovedl tým do finále Stanley Cupu. Drží rekord v počtu vítězství v základní části (1244), devětkrát získal jako trenér Stanley Cup: pětkrát s Montrealem (1973, 1976-1979), jednou s Pittsburghem (1992) a třikrát s Detroitem (1997, 1998, 2002). Mezitím uveden do Hockey Hall of Fame (1991).

    Proslulý kouč Scotty Bowman Proslulý kouč Scotty BowmanFoto Profimedia

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud