Michal Koštuřík
26. července 2021 • 11:10

Nejvýše draftovaný Čech Svozil: Volal mi Voráček a Nash, jsem nadšený

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě před rokem byl obránce Stanislav Svozil (18) jasným adeptem na první kolo  draftu NHL. Nakonec přišel na řadu až ve třetím jako 69. v pořadí, kdy po něm sáhl Columbus. Ale pořád byl první z Čechů. Vzápětí se mu rozdrnčel telefon. Neznámé číslo. Vzal to a na drátě Rick Nash, legenda Blue Jackets. Pak další hovor… Ozval se mu Jakub Voráček, nový parťák z klubu. „Pomalu jsem nevěděl, co říkat,“ popsal s úsměvem talent brněnské Komety.



Ihned po návratu z Finska, kde válel v dresu nové reprezentační dvacítky, přišel důležitý milník jeho skvěle vykopnuté kariéry. Zadák Stanislav Svozil prošel draftem NHL, vsadil na něj Columbus. „Jsem strašně rád, že si mě vybrala zrovna tato organizace. Nebylo pro mě podstatné, jestli budu dvacátý, třicátý nebo stý. Bylo mi to trošku fuk. Spousta nedraftovaných hráčů udělala v NHL slušnou kariéru. 

Záleží na tom, jak budu hrát,“ prohlásil přerovský odchovanec pro Sport. Potěšilo ho, že se mu záhy ozval krajan Voráček. Do té doby s ním nikdy nepřišel do styku, neznali se. „Popřál mi hodně štěstí a řekl mi, že se na něho můžu kdykoliv s čímkoliv obrátit. Jsem za to vděčný,“ ocenil přístup věhlasného útočníka. Ještě předtím si popovídal s Rickem Nashem. Bývalý kapitán Columbusu je nyní v klubu ředitelem hráčského rozvoje. Poskytl také svůj první rozhovor pro zámoří.

„Něco už anglicky umím. Ale může to být samozřejmě lepší,“ uvědomil si, že musí na jazyku zapracovat. Včera v poledne byl zrovna na návštěvě u babičky. Taky si potřebuje dodělat autoškolu, aby měl klid na hokej. V něm se stal Svozil letos nejúspěšnějším Čechem, což se dlouho dopředu očekávalo. Původně však figuroval v prognózách expertů výš. Minulý ročník jeho potenciál trošku srazil.

Zabrzdilo ho několik nucených pobytů v karanténě, atak COVID-19, menší vytíženost v extralize plus vyřazení Komety už ve čtvrtfinále play off . Prostě divný rok po všech stránkách. Na jeho pozici při výběru se to projevilo. „Nebylo to úplně ono. Z karantény jsem šel rovnou do zápasového tempa. Ale nechci se na to vymlouvat. Draft je ten pravý začátek, pro který každý kluk maká celý svůj juniorský život. Vůbec nejsem smutný, že jsem nebyl vybraný dřív. Právě naopak,“ ujistil.

Češi na draftu NHL (posledních deset let)
Rok Počet draftovaných Nejvýše postavený hráč
2021 8  69. Stanislav Svozil
2020 8 48. Jan Myšák
2019 7 87. Lukáš Pařík
2018 11 6. Filip Zadina
2017 9 12. Martin Nečas
2016 4 37. Libor Hájek
2015 11 6. Pavel Zacha
2014 8 13. Jakub Vrána
2013 3 114. Jan Košťálek
2012 6 13. Radek Faksa

Z Columbusu je Svozil nadšený. Třeba i proto, že těsně před výběrem talentů poslali Blue Jackets do Chicaga elitního beka Setha Jonese. „Co jsem se bavil s lidmi kolem, tým má perspektivu. Klub chce dávat šanci mladým. Chtějí zkoušet hráče na všech pozicích,“ zjistil si.

V Ohiu se sice neohřeje jako na Floridě. Ani nezažije hokejové šílenství Montrealu či Toronta. Přesto mu destinace, pojmenovaná po slavném mořeplavci Kryštofu Kolumbovi, vyhovuje. „Počasí je tam podobné jako v Česku,“ nastudoval si. „Jestli je zima nebo teplo, je mi jedno,“ shrnul. Před draftem netušil, kdo po něm sáhne.

Se zástupci Columbusu měl kontakt jen na začátku minulého roku, a pak ještě jednou. Nic intenzivního, žádné přísliby. Svozil se musel nechat překvapit. „Variant mohlo být spousta. Ale taky jich nemuselo být tolik. Z různých pohovorů úplně nepoznáte, kdo o vás má zájem. Nevěděl jsem přesně, kdo by si mě mohl vzít,“ přiznal kreativní obránce nejistotu.

Pro NHL dýchá odmalička. Pravidelně hltá highlighty na YouTube, má přehled. Columbus pro něj není španělská vesnice. „Trénoval tam John Tortorella, hrál Rick Nash. Vím, že klub má výborné fanoušky,“ nastínil své znalosti. A do toho comeback Jakuba Voráčka z Philadelphie. „Ještě nevím, jestli budeme spoluhráči,“ reagoval s úsměvem.

Že by se hned probil na první scénu světového hokeje, to si zatím není jistý. Čeká ho náročná cesta. Ještě ani neví, kde začne. Do dvou týdnů mu dá klub vědět, jaké s ním má plány. Pravděpodobné je, že vyrazí na kemp a zůstane v Americe. „Asi bych to tam zkusil,“ přiznal. „Ale teď vůbec nevím, co bude. Musím si dodělat věci mimo hokej, ať to nemusím řešit během sezony,“ narážel zejména na kurz řidičského oprávnění. Druhou variantou je setrvání v Brně, kde má smlouvu. „Finální slovo budu mít asi já. Ale teď si užívám a nepřemýšlím nad tím,“ uzavřel talent.

Češi v letošním draftu do NHL
69. Columbus - Stanislav Svozil  Kometa, obránce
83. Carolina - Patrik Hamrla K.Vary, brankář
100. New Jersey - Jakub Málek Vsetín, brankář
102. Vegas - Jakub Brabenec Kometa, útočník
144. NY Rangers - Jaroslav Chmelař Jokerit, útočník
184. Florida - Jakub Kos Ilves, útočník
197. Columbus - Martin Ryšavý Vítkov./Přerov, útočník
221. NY Islanders - Tomáš Machů Vítkov., obránce

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud