18. prosince 2021 • 06:54

Vaněček zazářil 40 zákroky, Kubalík asistoval. Dostál na debut čeká

Autor: ČTK, mas
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejvýraznější českou postavou dnešních zápasů v NHL se stal Vítek Vaněček. Brankář Washingtonu pochytal 40 střel soupeře ve Winnipegu, čímž  přispěl k výhře 5:2 a byl vyhlášen první hvězdou utkání. Dominik Kubalík si připsal jednu asistenci v souboji s Nashvillem, prohru 2:3 v prodloužení ale neodvrátil. Gólman Anaheimu Lukáš Dostál se svého debutu v NHL nedočkal, do branky Ducks se vrátil John Gibson. 



Domácí Jets hráli bez trenéra Paula Maurice, který rezignoval v den utkání po téměř osmi letech ve funkci a nahradil jej Dave Lowry.

Washington se na začátku prostřední třetiny ujal brankami Bretta Leasona a Daniela Spronga vedení 2:0. Druhé trefě předcházel výborný zákrok Vaněčka, který zblízka vychytal Marka Scheifeleho a z protiútoku hosté zvýšili.

„Vítek chytal velmi dobře. Zejména ve druhé třetině, v níž nás dost zatlačili, ukázal to nejlepší, co v něm je,“ pochválil trenér Washingtonu Peter Laviolette českého gólmana, který ve druhé třetině čelil dvaceti střelám. Vyzdvihl jej i autor prvního gólu. „Byl neuvěřitelný. Vytáhl dva tři neuvěřitelné zákroky. Byl základním kamenem naší výhry,“ řekl Leason.

Winnipeg vrátily do hry góly obránců. Brenden Dillon využil clonu před brankou a ve 35. minutě střelou zpoza levého kruhu snížil. Na začátku třetí třetiny vyrovnal v přesilové hře z mezikruží Josh Morrissey. Následně Vaněček opět podržel tým při šancích Scheifeleho, který v zápase zaznamenal čtyři záporné body. Utkání rozhodl v čase 49:09 z dorážky Conor Sheary. Zbývající góly vstřelili při hře domácích bez brankáře Michael Sgarbossa a Alexandr Ovečkin.

„I když jsme ve druhé třetině vedli, nehráli jsme nejlépe. Věděli jsme, že musíme přidat,“ uznal Sheary. Také ocenil Vaněčka. „Udržel nás ve hře. Ve druhé i třetí třetině předvedl několik zásahů, které nás všechny na střídačce nakoply. Byli jsme pak schopni dát vítězný gól. Zaslouží si pochvalu.“ Washington se výhrou posunul do čela NHL.

Hráči Winnipegu přiznali, že je konec trenéra Maurice zasáhl a že mají za sebou emotivní den. „ Když ale vystřelíte čtyřicetkrát, znamená to, že děláte něco dobře. Výsledek je frustrující,“ uvedl Lowry, který v NHL jako hlavní kouč debutoval. „Seběhlo se to rychle. Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Poprvé jsem o tom mluvil s Kevinem (generální manažer Cheveldayoff) ve čtvrtek večer. Až tehdy jsem zjistil, že se něco děje. Překvapilo mě to. Situaci mi trochu usnadňuje, že mám Paulovo požehnání,“ dodal.

Chicago v základní hrací době dvakrát prohrávalo po trefách Thomase Novaka a Coltona Sissonse, ale pokaždé rychle vyrovnalo. V prvním případě díky Kubalíkovu dobrému napadání za brankou, z čehož těžil Kirby Dach. Bod zajistil domácím gól Jonathana Toewse v 54. minutě. Prodloužení rozhodl po 58 sekundách Tanner Jeannot a zajistil Nashvillu sedmou výhru v řadě.

Predators přitom postrádali kvůli covidovému protokolu osm hráčů a pět lidí z trenérského štábu včetně hlavního kouče Johna Hynese. Přestože jim ale chyběli tři nejproduktivnější útočníci této sezony, soupeře přestříleli 31:19.

„Je to samozřejmě jiné, ale celkově bezproblémové,“ řekl Sissons k obměně kádru, ale i realizačního týmu. Poslední dva zápasy totiž vedli trenéři záložního týmu v Milwaukee Karl Taylor a Scott Ford. Vzali s sebou i několik hráčů z farmy. „Náš koncept se vůbec nezměnil. Jsou obeznámeni s tím, co tady děláme. Znají systém. Dělají to stejné v Milwaukee,“ podotkl Sissons.

Karel Vejmelka nezasáhl do utkání Arizony v Anaheimu, přestože jeho konkurent Scott Wedgewood dostal tři góly v úvodních devíti minutách. Coyotes se v průběhu utkání oklepali z průběžného stavu 1:3 i toho, že soupeř vyrovnal v 54. minutě na 5:5, a zvítězili 6:5 v prodloužení. Zápas rozhodl Clayton Keller, který si v utkání připsal dvě branky a přihrávku. Stejnou bilanci měl na straně poražených Hampus Lindholm.

Filip Chytil, který se minule nevešel do sestavy New Yorku Rangers, dostal prostor ve druhé řadě místo zraněného Artěmije Panarina. Český útočník ale při porážce 2:3 po nájezdech s Vegas nebodoval. V rozstřelu se prosadil jako jediný Jonathan Marchessault. V obraně poražených nastupoval Libor Hájek, který první zápas sezony odehrál v NHL před týdnem a od té doby je v základu.

Góly

Domácí: 20:17. Zibanejad, 30:25. Kreider

Hosté: 06:49. B. Howden, 54:44. Coghlan, . Marchessault

Sestavy

Domácí: A. Georgijev (Kinkaid) – R. Lindgren, A. Fox, K'A. Miller, Trouba (A), Nemeth, Hájek – Kreider, Zibanejad (A), Kakko – Chytil, R. Strome (A), Dryden Hunt – Lafreniere, Goodrow, J. Gauthier – K. Rooney, McKegg, Reaves.

Hosté: Brossoit (Lehner) – Hague, Pietrangelo (A), McNabb, Whitecloud, Theodore, Coghlan – Pacioretty, Stephenson, Mark Stone (C) – Marchessault, W. Karlsson, R. Smith – Janmark, N. Roy, Dadonov – W. Carrier, B. Howden, Kolesar.

Rozhodčí

Nicholson, Lambert – Pancich, Daisy

Stadion

Madison Square Garden, New York

Návštěva

17 400 diváků

Góly

Domácí: 05:53. Rodrigues, 26:45. B. McGinn, 62:55. J. Carter

Hosté: 32:35. Girgensons, 54:42. Dahlin

Sestavy

Domácí: Jarry (DeSmith) – Letang (A), Dumoulin (A), Marino, M. Pettersson, Ruhwedel, Matheson – Kasperi Kapanen, Crosby (C), Rodrigues – D. Heinen, J. Carter, Zucker – B. McGinn, Blueger, Aston-Reese – D. Simon, Lafferty, D. O'Connor.

Hosté: M. Subban (Luukkonen) – Jokiharju, Dahlin, C. Miller, Bryson, Pysyk, Butcher – V. Olofsson, Tage Thompson, J. Skinner – Okposo (A), Cozens, B. Murray – Hinostroza, Eakin, R. Asplund – Hayden, Jankowski, Girgensons (A).

Rozhodčí

Stadion

PPG Paints Arena, Pittsburgh

Góly

Domácí: 23:35. L. Brown, 39:49. Tarasenko, 55:37. Tarasenko, 57:17. I. Barbašev

Hosté: 52:11. J. Robertson

Sestavy

Domácí: Ch. Lindgren (J. Hofer) – Mikkola, Parayko, Krug, Faulk, M. Scandella, Bortuzzo – Saad, R. O'Reilly, L. Brown – Bučněvič, I. Barbašev, Tarasenko – N. Walker, Bozak, Sundqvist – Peca, Joshua, Toropčenko.

Hosté: Holtby (Oettinger) – R. Suter, J. Klingberg, Lindell, Hakanpää, Harley, Hanley – J. Robertson, Hintz, Pavelski – Peterson, Jamie Benn, Seguin – M. Raffl, Faksa, A. Radulov – Tufte, Glendening, Gurjanov.

Rozhodčí

O´Rourke – Fournier, Hunt

Stadion

Enterprise Center, St. Louis

Návštěva

16 852 diváků

Góly

Domácí: 34:32. Dillon, 42:03. Morrissey

Hosté: 23:11. Leason, 28:43. Sprong, 49:09. Sheary, 57:20. Sgarbossa, 59:09. Ovečkin

Sestavy

Domácí: Hellebuyck (Comrie) – N. Schmidt, Morrissey (A), Pionk, Dillon, Stanley, DeMelo – Ehlers, Scheifele (A), P. Stastny – J. Svečnikov, Dubois, Connor – Toninato, A. Lowry (A), Copp – Vesalainen, D. Gustafsson, Harkins.

Hosté: Vaněček (Samsonov) – Carlson (A), Fehérváry, Nick Jensen, D. Orlov, J. Schultz, Cholowski, Irwin – Oshie, Eller, Ovečkin (C) – Sprong, McMichael, Sheary – Malenstyn, Hagelin, Protas – Sgarbossa, Leason (A).

Rozhodčí

Luxmore, Hebert – Rody, Smith

Stadion

Canada Life Centre, Winnipeg

Návštěva

14039 diváků

Góly

Domácí: 13:57. Dach, 53:55. J. Toews

Hosté: 11:56. Novak, 51:33. Sissons, 60:58. Jeannot

Sestavy

Domácí: M.-A. Fleury (Lankinen) – E. Gustafsson, S. Jones, C. Jones, C. Murphy, R. Stillman, McCabe – DeBrincat (A), D. Strome, P. Kane (A) – Hagel, J. Toews (C), Kurashev – D. Kubalík, Dach, R. Carpenter – Entwistle, Jo. Slavin, Gabriel.

Hosté: Saros (Rittich) – Josi (C), Fabbro, Ekholm (A), A. Carrier, Benning, P. Myers – F. Forsberg, Sissons (A), Tolvanen – Kunin, C. Glass, Jeannot – Olivier, Novak, Trenin – Cole Smith, Grimaldi, Kole Sherwood.

Rozhodčí

Pochmara, Rank – Tobias, Apperson

Stadion

United Center, Chicago

Návštěva

18 298 diváků

Góly

Domácí: 05:47. Shattenkirk, 06:44. H. Lindholm, 08:41. D. Grant, 42:07. Zegras, 53:10. H. Lindholm

Hosté: 02:46. T. Boyd, 15:12. Ch. Fischer, 39:27. Keller, 48:35. Ladd, 49:41. Kessel, 62:09. Keller

Sestavy

Domácí: J. Gibson (Stolarz) – H. Lindholm, Drysdale, Fowler, Manson (A), Benoit, Shattenkirk – Steel, Getzlaf (C), T. Terry – Milano, Zegras, Rakell – D. Grant, Lundeström, Silfverberg (A) – Deslauriers, S. Carrick, Comtois.

Hosté: Wedgewood (K. Vejmelka) – Gostisbehere, Mayo, Ljubuškin, Dineen, J. Moser, Strälman – Keller (A), T. Boyd (A), Kessel – Johan Larsson, N. Schmaltz, Ch. Fischer – Roussel, Hayton, L. Eriksson – Ladd, L. O'Brien, Speers.

Rozhodčí

Meier, Anderson – Gawryletz

Stadion

Honda Center, Anaheim

Návštěva

14 135 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud